vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.17. 

Porciunkula-búcsú Bacsfa-Szentantalon

Idén ismét sor került a porciunkula búcsúra a bacsfa-szentantali Páduai Szent Antal tiszteletére szentelt ferences templomban. A legközelebbi búcsú Kisboldogasszony napján lesz, szeptember 8-án.

 Augusztus 2-án, csütörtökön a lelki program délután öt órakor kezdődött gyónási lehetőséggel, hattól volt a rózsafüzér. Az ünnepi szentmise 19 órától vette kezdetét a templomban, melynek főcelebránsa hasonlóan, ahogy tavaly is a szombathelyi Reisz Pál ferences atya, idén az Esztergomból érkező Zarándy Gergely, ugyancsak ferences szerzetes volt, szerzetesi nevén Kleofás. A szentmise elején köszöntötte őt a helyi plébános, Sranko László atya, Kleofás atya pedig viszontköszönte a meghívást, s elmondta, megörvendeztette, hogy sok fiatal oltártestvért lát maga körül, akikkel együtt mutathatja be a szentmisét. Továbbá kedves látvány volt számára, mint elmondta, látni a templomban a sok fiatalt és az ifjú házaspárokat gyermekeikkel.

 Kleofás atya szentbeszédében kitért a búcsú nevének, porciunkula-porciócska-részecske magyarázatára, amely ünnep lényegében az assisi Porciunkula-kápolna felszentelésének emléknapja, mert miután Szent Ferenc helyreállította, ezen a napon, augusztus 2-án szentelték fel azt. Szent Ferencnek egy alkalommal a kápolnában megjelent az Úr Jézus és a Szűzanya, és biztatták, hogy kérjen valami nagy kegyelmet. S Ferenc azt kérte, aki ezt a kápolnát meglátogatja, nyerhessen teljes búcsút. Nos erre valóban volt is lehetősége a híveknek, melyhez szükségeltetett a szentgyónás, szentáldozás és alkalmi ima elimádkozása.

Szentbeszédében egy érdekes történetet mesélt el, amikor egyik rendtársának, szintén László atyának volt egy esete, hogy egy hívő hölgy, elment utána olyan kijelentéssel, hogy neki van egy kis gondja az egyházzal. És erre az atya megjegyezte, amit fontos nekünk is tudatosítani, hogy az egyház nemcsak a papság, de a hívők gyülekezete is, s e kettő teszi ki valójában az egyházat, s így vagyunk egy család. S visszaválaszolt az illető hölgynek kérdéssel, hogy "az egyház az mi vagyunk - mármint papok - és Ön? Akkor most melyikünkkel van a probléma, velünk vagy Önnel?" És az illető meghökkent rajta, nem is tudott rá mit hirtelen válaszolni. Továbbá rámutatott Kleofás atya arra az érdekességre, mint magyartanár, hogy az egyes nyelvek egy kifejezést használnak a templom és az egyház szóra, erre felhozta például a Kirchét, church-öt, illetve a latin megfelelőjét, az ecclesiát. S éppen a magyar olyan gazdag, hogy két különbözőt, amit éppen a több nyelvújító közül Kazinczynak köszönhetünk.

A csaknem kétórás szentmisét színesítette nagyon szép énekekkel az énekkar. Ezt követően szentségimádás volt tíz óráig, majd a búcsú ekkor fejeződött be szentségi áldással. Köszönjük az újabb szép búcsút László atyának és segítőinek!

A legközelebbi búcsú Kisboldogasszony napján lesz, szeptember 8-án, amikor is a szombat esti szentmisét a Münchenben élő Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüsök, a világmagyarság püspöke, vagyis a külhonban, külföldön élő magyarok lelki gondozását is ellátó atya mutatja majd be.

 

Zilizi Kristóf, Felvidék.ma