vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.17. 

Putyin száz napja: Amerikától Kínáig

Harmadik elnöki ciklusa kezdetén Vlagyimir Putyin nagyobb figyelmet szentelt a bel-, mint a külpolitikának. Erre a következtetésre jutottak a szakértők az új orosz elnök első 100 napja után. Közben a nemzetközi porondon is globális változásokat vettek tervbe, méghozzá nem éles fellépés, hanem politikai retorika révén. Az elnöki ciklus első 100 napja alatt Vlagyimir Putyin 11 országba, többek között Németországba, Franciaországba, Nagy-Britanniába, Mexikóba és Izraelbe tett hivatalos látogatást. Szakértők rámutatnak, hogy Putyin a nemzetközi porondon is másképp rakja ki a hangsúlyt az esetleges partnerek közt.

Putyin új ciklusa legelején rendkívül érdekes dolog történt: az államfő nem ment el a G8 Camp-David-i találkozójára – hangoztatja Jevgenyija Vojko külpolitikai szakértő.  

„Ezzel Vlagyimir Putyin bemutatta, hogy az USA-val ápolt viszony nem fog fejlődni oly rohamosan és fényesen, mint az Dmitrij Medvegyev idején volt. Legalábbis, Vlagyimir Putyin elnöksége során módosulni fog a retorika az USA-val fenntartott kapcsolatokban. Az a tény, hogy Dmitrij Medvegyev ment el a találkozóra, annak a jele, hogy a volt elnök, a mai miniszterelnök fogja felügyelni ezeket a kapcsolatokat.”

 Putyin mégis megbeszélést folytatott Obamával, de nem az Egyesült Államok vagy Oroszország területén, hanem Mexikóban a G20 találkozója keretében. Egyszóval, az új elnök bebizonyította, hogy nem mond le az USA-val folytatott együttműködésről, de ez az irányvonal Oroszország számára már nem prioritás. A putyini külpolitika elsősorban az ázsiai térségre összpontosul – véli Jevgenyija Vojko.

 „Ezen az irányvonalon Kínáról és a közép-ázsiai országokról van szó, Kazahsztánról, Üzbegisztánról. Tulajdonképpen ezekbe az országokba látogatott el Vlagyimir Putyin június elején. Kína esetében arról volt szó, hogy meg kell erősíteni Oroszország és Kína együttműködését az aktuális külpolitikai kérdésekben, elsősorban az iráni dosszié kérdésében és a szíriai problémában. Itt nagyon fontos bemutatni, hogy az országok viszonyában tapasztalt bizonyos lehűlés az energiahordozók szállításával volt kapcsolatban, Oroszország és Kína közép-ázsiai konkurenciáját érintette, de a globális problémákban a két ország álláspontja egyező. Oroszország és Kína együtt a nyugati tömb ellensúlyát képezhetik.”

 A nyugati politológusok kiemelt figyelmét váltotta ki Vlagyimir Putyin nyilatkozata, miszerint Oroszország a közeljövőben egyre aktívabban fogja alkalmazni nemzetközi porondon az ún. puha erő politikáját. Ez a nemzeti érdekek érdvényesítését jelenti, de nem erőszakos nyomás révén, hanem az ország, annak kultúrája és intellektuális öröksége iránti érdeklődés és rokonszenv felkeltésével.

 

(Forrás: Oroszország hangja)