vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.29. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 35. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Magyar szemmel (2003.)

Miközben egyre elégedetlenebb a világ az Izrael parancsára végrehajtott amerikai–angol háborúval és a készülő következőkkel, idehaza egyre nyomakodóbb a magyarországi holokausztban viselt magyar felelősségre való emlékeztetés. Ez nemcsak „kutyaharapást szőrivel”-technika, hanem itt, Magyarországon, több annál: egy nemzet gerinctörésére irányuló szándék, és a kultúra átszerkesztése. Társadalmi erőszakcselekmény, mert a holokausztért viselt magyar felelősség vádló emlegetése hat-hét évtizeddel az események után csak jelenidejű politikai és kulturális cél lehet, és olyan időben történik, amikor éppen az az amerikai és vele az izraeli erőfölény válik világossá, amelyik az öngyilkos merényleteket leszámítva nemcsak teljes biztonságot nyújt a zsidóságnak, hanem ellenfelek vagy ellenségnek kikiáltott népek, társadalmak sorozatos leigázására is képes. Amerika szövetségesei eddig is tartottak Amerikától, de ma rettegnek.

 Bíró Zoltán: Szembesítés (3.oldal)

A hatodik koporsó az író két utolsó drámájának egyike. Valószínűleg gazdag drámaírói munkásságának legfontosabb darabja. A nemzetgyilkossági kísérlet szereplőit leleplezi, őket a nemzet koporsójával szembesíti, minket szembesít újra és drámai erővel, megrázóan, katarzissal XX. századi történelmünk tragikumával. Akinek e dráma olvastán csak az fáj, hogy színpadra kerül, és azért fáj, mert néhány zsidó bankár mérhetetlen cinizmusát mutatja fel, annak súlyosan beteg lehet a tudata. Annak komoly baja lehet a hovatartozásával.

 Pozsgai Zsolt: Megnyugtató szavak ténypánikban szenvedőknek

A Hatodik Koporsó (3.oldal)

Más nemzetek is elhallgatják az új nemzedékek előtt történelmük leglényegesebb elemeit? A skótok, az írek, a portugálok, az örmények? A kazahok, a grúzok, a türkmének? Tanítják a fiaiknak, miért pusztultak el szinte végérvényesen kulturális emlékeik, nemzeti identitásuk, büszkeségük? Gyanítom, hogy tanítják, tanították. Ezért néznek ma könnyebben szembe nemzeti sorsfordulóikkal, nemzeti tragédiáikkal. Miközben mi szégyenlősen elfordítjuk a fejünket. Vagy elfordíttatják velünk. De kik? És miért? És egyáltalán, mi értelme van hazudni a múltról? A jövőről, az igen, azt értem, a jövőt lehet hazudni, mert az még nincs, a jövőhazudásból sokan megélnek. De a múltat? Most Csurka István szépen hálóvá fonta az összefüggéseket, bemerítette ebbe az üres térbe, a hatodik koporsó űrjébe, és hihetetlen „tárgyemberlényálmokat” rántott ki.

 Milliárdok érkeznek Sóstóra

Ez a támogatás is cáfolja a szocialisták kijelentését, miszerint Kelet-Magyarország mostohagyerek (4.oldal)

A Fejlesztési Kormánybizottság augusztus elején döntött a benyújtott kiemelt turisztikai projektekről, és országosan 34 pályázatot támogatott összesen 46 milliárd forinttal. A döntés alapján több mint kétmilliárd forint pályázati támogatást költhet a nyíregyházi önkormányzat a városhoz tartozó Sóstógyógyfürdő turisztikai szolgáltatásainak fejlesztésére, illetve az üdülőhely funkcióbővítésére. A város önerő nélküli pályázati forrást, 2 milliárd 104,5 millió forintot használhat fel arra, hogy tovább erősítse Sóstógyógyfürdő idegenforgalmi vonzerejét. Szerkesztőségünk vendége dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 Újra pompázik a Festetics-kastély

A fejlesztésekkel nemcsak a kastély, hanem a város vonzerejét is sikerült növelni (4.oldal)

Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum ügyvezető igazgatója: megnyitottuk a kastélymúzeum tornyát – amit azóta hozzávetőlegesen tízezren tekintettek meg. Júniusban pedig sikerült megnyitnunk a kastélymúzeum pálmaházát, ami egy valódi kuriózum, ennek egyik bizonyítéka, hogy 400 különböző hibiszkuszfajt mutatunk be. Az Iparművészeti Múzeummal közös kiállításunk a Tiffany és Gallé, a szecesszió üvegművészete címet viselte. Természetesen, az érdem azoké a múzeumi szakembereké, akik mindezt létrehozták. A tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem a múzeumok szervezésével, hanem az egész intézmény gazdasági rendbetételével, az átlátható és kontrollálható gazdasági, pénzügyi és szakmai feladatok előkészítésével és kialakításával bízott meg.

 A spekuláció miatt „szálltak el” a gabonaárak

A bankok a 15 milliárdos keretet nem helyezik ki a mezőgazdasági termelőkhöz (5.oldal)

Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója: Óriási a hiteligény az ágazatban. El kell érni, hogy a kereskedelmi pénzintézetek a jelenleginél rugalmasabban és kedvezőbb kondíciókkal nyújtsanak hitelt a Magyar Fejlesztési Bank agrárforgóeszköz-hitelprogram esetében.

 Ne legyünk kiszolgáltatottjai a Négy Mancsnak

A Négy Mancs olyan erős kampánytevékenységet folytatott, amitől beijedtek a vágóhidak (7.oldal)

Varga Ferenc a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. vezérigazgatója: Ha a nagyáruházak nem teszik azt, amit a Négy Mancs mond, akkor kiáll pl. kétszáz „állatvédő” olyan táblákkal, hogy itt megkínzott libákból árulnak végterméket. Aki elhiszi mindezt, az nem a magyar libát veszi meg.

 Csaknem 250 millió forintból újult meg a Komló városához tartozó Sikondán a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületegyüttese. A létesítmény komplex energetikai korszerűsítése uniós támogatásból valósult meg az Új Széchenyi Terv keretében. Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a projekt augusztus 9-ei záró rendezvényén hangsúlyozta: „egy ország felemelkedésének alapkövei maguk az emberek, ezért egészségük megbecsülése, megóvása kiemelt feladat, amelyben kötelesség részt vállalni.” A nagyszabású beruházásról Giliczéné Sándor Judit, a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium főigazgatója nyilatkozott. (7.oldal)

 Feleslegesen bujkáltak, nem csaptak be minket (9.oldal)

Dr. Garamvölgyi László: Ők azt hiszik, hogy sikerült becsapni bennünket azzal, hogy azt sugallták, Csókakőn lesz az avatás, s közben máshol volt. Dunaföldváron ráadásul magánterületen, egy volt lőtéren történt az avatás, így az minket nem is érintett a gyülekezési törvény szerint.

 Jó gazdaként és ne parazitaként éljünk

Az ősképek adta biztonság zavarja azt a társadalmat, amely életellenes, amelyik csak a fogyasztásra ösztönöz (10.oldal)

Beszélgetés Molnár v. Józseffel

Szintén I. József rendeleteinek „köszönhető” az, hogy magyar emberek városban nem telepedhettek meg. Így nem kell azon csodálkozni, hogy Budán a XIX. század végén is főleg németek éltek. Meg kell nézni a cégtáblákat: csehek, németek, tótok, zsidók, rácok neveit olvashatjuk. I. József rendelkezik afelől is, hogy indokolatlanul és aránytalanul sok idegen telepedjen le az országban. A szerbek egészen Győrig jönnek fel, a románok pedig Gyuláig. Nem maguktól, hanem osztrák hívásra. Németek telepednek le Erdélybe, s lejönnek a tótok az északi hegyekből. S hová? A Balaton-felvidékre és a Pilisbe. Abba a Pilisbe, ami központja volt a nemzetnek. Mária Terézia pedig mit tett? Megszüntette a magyar határőrséget, és 1744-ben rendelkezett a veszteglő zárról. Ez azt jelentette, hogy a Kárpátokon túl élő csángók elszakadtak tőlünk. Addig ott, Kumániában élt a gyepümagyarság, és magyar püspökség is működött. A veszteglőzár rendelet megtiltotta, hogy a gyepűvidéken élő népek, illetve a Bukovina területén élő 2 millió csángó magyar a Gyimesi hágón és Békási szoroson bekerülhessen a belső hazába. Azóta nincs magyar tanítójuk, azóta nincs magyar papjuk. Trianon előkészül…

 A magyar kultúra sok jelképes erejű szövegét kelti életre

(Csete Ildikó: Vonzódás és választás) (15.oldal)

Csete Ildikó Vonzódás és választás c. kötete 2004-ben jelent meg, s azóta mintha hallgattak volna a médiában a művésznőről. Pedig még mindig aktív. Legutóbb, mikor meglátogattam őt, bemutatta azt a művét, amit a 60. vásárhelyi őszi tárlatra készített. A téma bizony nem mindennapi: Petőfi Sándor Szabadság, szerelem c. verse kínai nyelven! Ott látható az anyagon Petőfi képe, s mellette a kínai írásjelek. Megtudhattuk, hogy Kínában ez a vers kötelező az iskolákban, s azt is, több Magyarországon élő kínai ellenőrizte le, hogy helyesen vezette-e fel az anyagra a betűket a művésznő.

 Csorja Gergely: Nyár végi értékelés (19.oldal)

A TEK jól működik, rendszeresen tartják a kapcsolatot a sajtóval, Hajdu közvetlen, szimpatikus és általában az emberei is szeretik. Mégsem tud jót csinálni, mondhatnók: nincs rajta sapka. A hírportálok minden esetet első helyen hoznak. A cél természetesen Hajdu ellehetetlenítése, eltávolítása és Orbán fejére olvasása: ugye, hogy elbukott a testőröd, ugye, hogy alkalmatlan. Pedig nem az: sőt!

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@.magyarforum.hu

+36-30-7545-017