vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.31. 

Gyergyószentmiklósiak világtalálkozója

Új rekord született: 2350 ember ropta a csárdás a főtéren

A Szent Anna -búcsúval és keresztútszenteléssel vette kezdetét július 26-án , aztán mindennapos programokkal folytatódott a gyergyószentmiklósiak világtalálkozója. A térség elszármazottai hosszú évek után először gyűlhettek össze szülőföldjükön. A találkozó színvonalasnak bizonyult, hiszen a csárdásrekordot is sikerült megdönteni. A gyergyószentmiklósiak világtalálkozójáról Pál Leventét, a helyi művelődési központ igazgatóját, a rendezvény főszervezőjét kérdezem.

 Mikor vetődött fel a rendezvény ötlete?

 – A 2010-es Szent Miklós-napok szervezése során született az ötlet egy világtérkép létrehozásáról, ami a Gyergyószentmiklósról elszármazottak nevét és jelenlegi lakhelyét tartalmazná. A világtalálkozó ötlete pedig a jelenlegi, újraválasztott városvezetés fejéből pattant ki. A konkrét szervezésnek idén fogtunk neki, februárban állítottuk össze a programtervezetet, szerevezői gyűléseken vázoltuk fel a legfontosabb tennivalókat. Ki kell hangsúlyozni, hogy több civil szervezet és magánszemély segített a rendezvény előkészítésében. Elindítottuk a vilagvandor.ro honlapot, ahová a Gyergyószentmiklósról elszármazottak tudnak beregisztrálni, s ide a világtalálkozó után is be lehet jelentkezni.  

Sikerült kinyomozni azt, hogy hány gyergyószentmiklósi polgár él külföldön, és világ mely pontján?

 –Ezt sajnos nem tudjuk, hiszen a weboldalra 410 ember regisztrált be, de ez nem jelenti azt, hogy csak ennyien vándoroltak volna ki. Hiszen csak Magyarországon több ezer gyergyószentmiklósi telepedett le. A honlap segítségével ugyanakkor rég nem látott ismerősök találhatnak egymásra, és hasonló érdeklődési körű személyeknek is adott lesz a kapcsolatfelvétel lehetősége.

 Arról van adatuk, hogy mennyien jöttek el a világtalálkozóra?

 –Sajnos konkrét számmal nem szolgálhatok, mert csak kevesen jelentek meg a regisztrációs pultnál. Bevallom, nem volt sikeres a felmérésünk, de becsléseink szerint 300 fő jött „idegenből vissza” a világtalálkozóra.

 Engedjen meg egy prózai kérdést: milyen anyagi forrásból tudták megvalósítani a rendezvényt?

 –Főleg a helyi költségvetésből gazdálkodtuk ki a költségeket, ezentúl helyi vállalkozók is támogatták a rendezvényt. Ez egy igazi összefogás eredménye, mert jelentős támogatás érkezett a vállalkozói szférától. Bennük él a lokálpatrióta szellem. Emellett nyertes pályázatokból is sikerült forrásokat bevonni. Hargita Megye Tanácsa, a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatta így a rendezvényünket.

 A csárdással pedig rekordot állítottak fel; egyszerre 2350 személy ropta a csárdást Gyergyószentmiklós főterén. Mindenkinek az ún. gyergyói csárdást kellett ropni?

 –Nemrég kerültek elő régi, XX. század eleji filmek, melyeken megörökítették a gyergyói csárdást. A filmeket feldolgoztuk, és feltettük az internetre, tehát megpróbáljuk visszahozni a köztudatba azt, hogy a Gyergyói medencének is sajátos csárdása van, de ezt táncolni nem volt kötelező.

 Milyen programok várták még a rendezvényre látogatókat?

 –Színes programokat – leginkább kulturális és szórakoztató jellegűeket – próbáltunk meg összeállítani. Július 26-án a búcsú volt a középpontban, melynek keretén belül újra felavatták a keresztutat. Reméljük a golgota kápolna zarándokhely lesz a jövőben. Este pedig Berecz András mesemondó szórakoztatta az egybegyűlteket. Tematikus napokat szerveztünk; pénteken Üzenet Haza, szombaton Maradunk és vasárnap Visszavárunk mottóval zajlottak a rendezvények.

 

Medveczky Attila