vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.31. 

A hely, ahol Rózsa Sándort is megkeresztelték

Látogatóbarát intézményben ismerhetik meg a ferencesek történetét

Látogatóközpont nyílik szeptemberben a szegedi ferences kolostorban. A 265 millió forintos uniós támogatással megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a vendégek körbejárhatják szinte az egész kolostort: a gyógynövénykerttől a templomon át a kiállítótermekig. Az olvasót most Fr. Kiss Didák, a szegedi ferences kolostor házfőnöke kalauzolja végig.

 Ha ma azt mondjuk, hogy kolostor, akkor zárt közösségre gondol mindenki. Olyan titokzatos helyre, ahová csak engedéllyel lehet belépni. Miért döntöttek látogatóközpont megnyitása mellett?

 –A szeged-alsóvárosi ferences templom 2003-ban ünnepelte felszentelésének 500. évfordulóját. A jubileumi ünnepség alkalmából egy olyan fél éven keresztül tartó kiállítást rendeztünk, amelyen bemutattuk hagyományainkat, identitásunkat, s azt is, milye kulturális hatással bírt a környékre ferences kolostor működése. Nagyon sokan meglátogatták ezt a kiállítást, s közben rádöbbentek arra, hogy mennyire nem ismerik a szerzetesrendek világát. Ezen felbuzdulva elkezdtünk azon gondolkodni, miként lehet az emberek elé tárni azt a szellemi kincset, amit birtoklunk. Így döntöttünk a látogatóközpont létrehozása mellett, tehát szimbolikusan kinyitjuk a kapukat, hogy betekinthessenek az emberek a ferencesek életébe.

 Elképzelhető, hogy közvetve a látogatóközpontnak köszönhetően megnő a papi, szerzetesi hivatások száma?

 –Biztos vagyok benne, hogy nem. Nem is ez a célunk. Az emberek többsége semmit sem tud a ferencesekről, s amit a filmekben látnak, annak alig van köze a valósághoz. Ezért kell megmutatni azt, hogyan is élnek a ferences szerzetesek. Ettől én nem remélek hivatásokat…Nem is mi megyünk közelebb az emberekhez – ha bárki megfigyeli plébániáink elhelyezkedését, működését látja, elég közel vagyunk így is – , hanem bemutatjuk tevékenységünket azok számára, akik nem a mi környezetünkben élnek.

 Gondolom, akkor nem is elég, ha látogatóközpontot csak a katolikus médiában hirdetik meg, amennyiben az a cél, hogy akik távol állnak ettől a közegtől, de mégis nyitottak, választ kapjanak több kérdésükre.

 –A vallásosak, ha megtehetik, úgyis eljönnek megnézni a kolostort, és számítunk az egyházi iskolákra is, hogy osztálykirándulások alkalmával ide is ellátogatnak. Azt is fontosnak tartom, hogy az idelátogató fiatalok tanuljanak, és jót, örömmel tanuljanak. Így nem csak kiállítási tárgyakat láthatnak, hanem foglalkozásokat is szervezünk számukra, mégpedig úgy, hogy azokat a tananyagokhoz tudják kötni.

 Igaz, hogy a későbbi rettegett betyárt, Rózsa Sándort is a ferencesek keresztelték meg?

 –Ez így van, mert a keresztelési anyakönyv nálunk van, és a bejegyzés is látható. Emellett vannak olyan legendák, melyeket erősíthetünk is. Az egyik: Dózsa György feje a templom környékén lett eltemetve. Ennek történelmi alapja, hogy a ferencesek támogatták Dózsa felkelését, mozgalmát, ezért elrettentésképpen Szegedre küldték a fejét.

 S közben arról lehetett olvasni, hogy Dózsa hívei és a papok ellenségesek voltak egymással.

 –A ferencesek mindig is más kategóriába, elbírálás alá tartoztak, mint a papok. Barátok, a nép barátai voltak. Gondoljunk csak arra, hogy a török hódoltság ideje alatt is működhetett a szegedi ferences kolostor, míg a papokat és a püspököket elzavarták, meggyilkolták.

 Mennyien foglalkoznak gyógynövénytermesztéssel a rendben?

 –Biztos vagyok benne, hogy a török idők alatt, sőt egészen az 1950-es évekig komoly kultúrája volt Szegeden a ferences gyógynövény-és paprikatermesztésnek. Ferences recept alapján még ma is készítenek gyógyhatású szereket, de sajnos a városban a hagyomány megszakadt, így most csak a kiállításon belül mutatjuk be a gyógynövényeket. Szécsényi kolostorunkban viszont foglalkoznak gyógynövénytermesztéssel is.

 Vérzivataros évszázadokat élt át a rend. De mi a helyzet jelenleg a XXI. század elején? Úgy tudom, hogy Didák testvér a rendbe belépni kívánó jelöltek mestere. Évente mennyien jelentkeznek ferencesnek?

 –Évente körülbelül négyen jelentkeznek a rendbe, de ez nem jelenti azt, hogy mind beöltözik, illetve, hogy szerzetesi fogadalmat tesz.

 Térjünk vissza a kiállításra. Hogyan jelentkezhetnek be önökhöz a csoportok?

–A rendház látogatás ideje a tervek szerint mintegy másfél óra lesz, az érdeklődők számára hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig minden páros órában indul csoportok, idegenvezetéssel. Ezekre a www.latogatobarat.hu internetes oldalon regisztrálhatnak majd a vendégek. A magyar mellett angol, német, spanyol, olasz és lengyel nyelvű tárlatvezetések is igényelhetőek lesznek.

 

Medveczky Attila