vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.31. 

Fegyverkereskedés: élen az Egyesült Államok

Az amerikai fegyverexport rekordot dönget. A kongresszus kutatási szolgálata szerint a múlt évben 66 milliárd dollár értékben adott el fegyvert az Egyesült Államok: ez a fegyver világpiaci forgalmának háromnegyedét jelenti.

Egy év alatt megháromszorozódott az Egyesült Államokban készült fegyverek eladása.

Az USA rendelkezik a legkorszerűbb technológiákkal és hatalmas összegeket fordít a fegyvergyártásra. Ennek eredményeként az amerikai fegyverek sok tekintetben felülmúlják más országok hasonló termékeit. De a fegyvereladás elsősorban politika. Ez magyarázza az amerikai hadiipar nagy népszerűségét – mondja Vlagyimir Jevszejev politológus.

 - Igen sok országban készülnek minőségi fegyverek. Így igen jó minőségű fegyvert állít elő Izrael. De az is világos, hogy Izrael és az Egyesült Államok erőforrásai nem vethetők össze. Ugyanakkor az USA a politikai nyomás elemeit is alkalmazza, mint például legutóbb a törökországi helikoptertender esetében. Alapvetően politikai döntés az, hogy melyik fegyvert állítják hadrendbe.

 Az amerikaiak ügyesen kihasználják a nemzetközi helyzetet, és ezzel megoldják saját gazdaságuk problémáit, miközben megváltoztatják a katonai erő egyensúlyt a világ különböző részeiben – folytatja Vlagyimir Jevszejev.

 - Jelenleg az Egyesült Államok kibővíti saját exportját: kiaknázza azt a helyzetet, hogy az iráni nukleáris program miatt számos ország aggódik biztonsága miatt. Az Iránnal való ellentétek fokozódásának hatására az arab uralkodók döntést hoztak arra vonatkozóan, hogy jóval több amerikai fegyvert vásárolnak, és itt elsősorban rakétavédelemi eszközökről van szó.

 Csupán Szaúd-Arábia 33 milliárd dollár értékben vásárolt a múlt évben amerikai fegyvereket. De az Egyesült Arab Emirátusok, Omán és Katar is jelentős mennyiségű amerikai fegyvert vett.

 Ami az orosz fegyvereladást illeti, az amerikai kongresszus jelentése 2011-re vonatkozóan közel 5 milliárd dollár volument jelez. Igor Korotcsenko katonai szakértő Rádiónknak adott nyilatkozatában rámutatott, hogy ez a szám a valóságosnál lényegesen alacsonyabb.

 - Az amerikai kongresszus kutatási szolgálatának adatai nem tükrözik a valóságot. Oroszország 14 millió dollárral a második helyet foglalja el.

 A szakértők rámutatnak: az orosz fegyvereknek megvannak a vásárlói, akik értékelik ezeket a fegyvereket elsősorban a hatékonyság, a minőség és az ár összefüggésében.

 

(forrás: Oroszország hangja)