vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.05. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 36. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Véget ért-e a magyar cserbenhagyási sorozat? (2.oldal)

Nincsenek-e a mai magyar élet ilyen-olyan szintjein, posztjain olyan emberek, akik aláírják kebelbarátjuk elbocsátását, megbélyegzését, valamilyen kisemmizését, akik feladnak egy-egy elvet, egy magatartást csak azért, hogy a helyükön maradhassanak, akik engedményt tesznek a körmönfont hatalombirtokosoknak, a számbeli kisebbségben, de korlátlan sajtóhatalomban lévő erőszakközpontoknak, a kasztnak, amelyik diktál? A rendszerváltozás kora nem lehet egyszersmind a cserbenhagyás kora is, mert akkor a herderi jóslat beteljesedik.

Mert hát írjuk ide azt is, hogy mit ért el Tildy Zoltán a cserbenhagyásos aláírásával. Donáth Györgyöt kivégezték. Ezzel a perrel és voltaképp ezzel az aláírással kezdődött el a koncepciós perek sorozata, az ártatlan emberek meghurcolása, a Nagy Magyar Visszavonulás, amikor a még hivatalban lévő „rendes magyar ember” feladta osztályos társát, akit már elértek a kopók, de ezzel csak percekre tudta meghosszabbítani közéleti szereplését, eltűnt maga Tildy is. Ugyanis, természetesen őt magát is leültették, miként az õt felváltó köztársasági elnököt, Szakasitsot is, aki elé szintén tettek efféle aláírni valót.

 A tiltakozók el sem olvasták a darabot

A mai napig korszakalkotó drámának tartom A hatodik koporsót (3.oldal)

Dörner György, az Új Színház igazgatója: Főpolgármester úr megfogalmazta véleményét a drámáról. S jól tudjuk, hogy a színház fenntartója, tulajdonosa Budapest Főváros Önkormányzata. Én tehát az alkalmazásukban állok. Úgy véltem, semmi értelme, hogy szembemenjek a tulajdonosi akarattal. Annyiban maradtunk, hogy teljes mértékben nem zárkózik el a főváros vezetése A hatodik koporsó bemutatásától, de ebben a pillanatban nem tartják aktuálisnak, nem ajánlják a bemutatást. Én pedig ezt elfogadtam.

 Szarvason sikerült teljesen biztonságossá tenni a közintézmények működését

Régebben azért adtak segélyt, hogy a szocialistáktól függjenek az emberek (4.oldal)

Babák Mihály polgármester: Nem hiszem, mert most is dolgoznak azok, akik tudnak és van piacuk. Hiszen az önkormányzatnak nem munkahelyteremtés  a feladata, hanem piacszerzés. Közben arra is ügyelni kell, hogy ne épüljön le a lakosság. Nagyon örülök a közmunka programnak, mert a testületben nem rajongunk a segélyezési rendszerért. Dolgozzon meg mindenki a megélhetéséért… Régebben azért adtak segélyt, hogy a szocialistáktól függjenek az emberek… Sajnos nálunk is vannak olyan személyek, akik eddig felvették a segélyt és mellette bejelentés nélkül dolgoztak. Ők most nem hajlandóak közmunkát végezni. Most azért, hogy pénzt kapjanak az emberek, dolgozniuk kell.

 A magyar tarka megmentéséért

Jó genetikai alapokra tudunk építeni (5.oldal)

Öt év alatt ezer egyeddel nő a veszélyeztetett magyar tarka szarvasmarha nagy többségben fajtatiszta állománya a 2010-ben kezdődött tenyésztési program keretében. A program szükségességéről dr. Húth Balázs, a Magyartarka Tenyésztők Országos Egyesületének tenyésztési vezetője nyilatkozott.

 Komoróczy Géza: A zsidók története Magyarországon (6.oldal)

A könyv írására az a meglévő hiányosság ösztökélte a szerzőt, hogy a zsidók hagyományosan kevés affinitást mutatnak a régmúltjuk iránt, s történeti tudatuk akár a háborút követő harmadik generációjukat tekintve is kimerül a holokauszt iránti érdeklődésben. A szerzővel Rádai Eszter beszélget az ÉS-ben, korábbi évszázadokban megesett ostyagyalázásról, a kútmérgezésről a vérvádról. Bár ezeket a vádakat az elkövetők – sokszor kényszer hatására – beismerték, az a megállapításuk, hogy végső soron Máté evangéliumabéli „vére rajtunk és fiainkon” textus szolgáltatta az okot akár 1300 évvel később a zsidók elleni támadásokhoz, tulajdonképpen Jézus keresztrefeszítésének megtorlásaként.

 Továbbra is az egységes magyar nemzet részének valljuk magunkat

Lényeges lenne a magyar Országgyűlésben is érvényesíteni érdekképviseletünket (7.oldal)

Csáky Pál: minden közösség, minden társadalmi érdekcsoport önmaga tudja a legjobban megfogalmazni a nézetét a felvetődő problémákra, illetve a megoldásokat a saját gondjaira. Ilyen szempontból, ha már egyszer létrejött a magyar alkotmányos rendszerben az a lehetőség, hogy a külhoni magyarok aktív és passzív választójogot is kapnak, nem volna elfogadható, ha a felvidéki magyarok kimaradnának ebből a folyamatból, és hagynák magukat megfélemlíteni a szlovák szervek által. Szerintem lényeges lenne, hogy a magyar Országgyűlésben is képviselni tudnánk érdekeinket. Ezt persze nagyon okosan és átgondoltan kell megvalósítanunk.

 Jézus nem modern, sem maradi, hanem örökkévaló, és a ma emberéhez szól

Hatalmas felelőtlenség az ifjúságnak azt nyújtanunk, ami csak helyettesít valamit, ami nem az igazi (9.oldal)

Szent István király ünnepe alkalmából a köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán miniszter úr állami kitüntetéseket adott át. Több katolikus pap és szerzetes is kitüntetésben részesült, köztük dr. Barsi Balázs ferences atya, a Sümegi Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom és Kolostor igazgatója és házfőnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszék tanára, aki „több évtizedes oktatói tevékenységéért, a generációkat megérintő lelkiségi irodalom gazdagításáért” a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

Barsi Balázs: Tudomásul kell venni, hogy a szentmise nem vallásos ihletetettségű művészetek halmaza, hanem az egyház hitét fejezi ki, és arról ad hírt, ami benne objektíve végbemegy. Zenetörténeti érdekesség, hogy Schubert, amiért összeveszett néhány katolikus tanfelügyelővel, nem zenésítette meg a Hiszekegyből a „hiszek az egy, szent, apostoli és katolikus Anyaszentegyházban”- részt. Ez ugyanúgy nincs megengedve, mint az, hogy a Glória helyett mást énekeljenek a templomban. Dobszay László tanár úréknak köszönhetjük azt, hogy a mai, az új misekönyv szövege is énekelhető. A lényeg, hogy ami a misekönyvben van, az megszólaljon a hívek ajkán, mert különben kár volt magyarul miséznünk, ha megint valami helyettesítőt „használunk”. Nagy felelőtlenség az ifjúságnak azt nyújtanunk, ami csak helyettesít valamit, ami nem az igazi. A modern gitáros vallási zenékkel miért válasszuk el a nemzedékeket, amikor össze lehet kapcsolni őket?

 Nem szabad elvetni a múltat, hanem arra kell építkezni

Azok a művészkollégák, akik szorgalmasan, következetesen dolgoznak, nem kerülnek reflektorfénybe (10.oldal)

Orosz Gergely szobrászművész: Még a múlt század derekán a nagy galériások, műgyűjtők bevásároltak az avantgárdból és a transzavantgárd alkotásokból. Azért, hogy ezeknek megmaradjon a piaci értékük, a stílust divatban kell tartani. Ha nem teszik, akkor a raktárban lévő festményeket nem bírja eladni. Így a teljesen nonfiguratív absztraktot is felmagasztalják. Az avantgard folytatása és következménye a mostani kortárs művészet jelentős része. És azok művelőit is futtatni kell, mert azzal az elődöket is reklámozzák. Tehát esetünkben az üzlet és nem az alkotás számít. Immár száz éve, hogy a művészeti élet egyenlő a műkereskedelemmel.

Csurka-bemutatót terveznek a Klebelsbergben

Szolgáljuk azt a közönséget, amelyik a legjobbat érdemli (12.oldal)

Ivancsics Ilona színművész, a Száguldó Orfeum művészeti vezetője: A kérdés csupán az marad, hogy kinek mit is jelent a Nemzeti Kultúra gondolata. Számunkra sok olyan művész munkájának bemutatását is akik egy ideje mellőzve vannak. A hagyományápoláshoz tartozik az is, hogy ősszel például egy 5 előadásos Arany-est turnéra kaptunk meghívást Pest megyében. Lázár Csaba, Szabó Gyula Győző és jómagam leszünk az előadók. Igazán örülök, mert nagyon szeretem Arany János remekeit.

 Jeles állami kitüntetés az érseki gyűjtemény igazgatójának

Egerben közvetett, és indirekt módon történik a helyismeret gyarapítása (12.oldal)

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a köztársasági elnök úr megbízásából augusztus 20-a alkalmából átadta a Magyar Érdemrend tiszti és lovagkeresztje kitüntetéseket augusztus 16-án a Szépművészeti Múzeumban. Dr. Löffler Erzsébet az egri Érseki Vagyonkezelő Központ Könyvtár, Levéltár és Múzeum igazgatója közel négy évtizedes közművelődési, közgyűjteményi területen végzett eredményes munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

 Csorja Gergely: Csurka István tényei (19.oldal)

Romsics Ignác a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhető jobboldalinak. Zsidóellenesnek végképp nem. Gerő András ennek ellenére leantiszemitázta, pusztán a ma már elfedhetetlen tények feltárásáért. A Gerő-féléknek kellemetlen, elhallgatandó tények a következők: A XIX. században zsidók tömegei áradtak be Magyarországra elsősorban Galíciából. A XX. század elejére az egyetemi hallgatók jelentős része zsidó származású volt. Bizonyos karokon a zsidók aránya meghaladta az 50 százalékot. Az 1919-es vörösterror vezetőinek legalább kétharmada zsidó származású volt, a terrorért, majd ezer ember kivégzéséért, meglincseléséért, megkínzásáért két zsidó származású személyt terhel a felelősség. A magyar társadalom, és elsősorban a nemzeti liberális eszméket valló elit a zsidókat befogadta és Európában is szinte egyedülálló emancipációs folyamat teljesedett ki.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál.

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

telefon: +36-30-7545-017