vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.31. 

Fico és Radičová összecsapnak az államfői tisztségért?

Másfél év múlva új köztársasági elnököt választ Szlovákia. A politológusok szerint ez akár le is rövidítheti Robert Fico miniszterelnökségét.

 A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Robert Fico miniszterelnök és Iveta Radičová ex-kormányfő a legnépszerűbb lehetséges jelöltek a köztársasági elnöki tisztségre. Fontos a népszerűség, hiszen - ellentétben például Magyarországgal - az államfőt Szlovákiában közvetlenül a választópolgárok választják.

Robert Ficónak viszont sikeres indulása esetén nem csak a miniszterelnökségtől kellene megválnia, hanem a Smer-párttagságát is minimum fel kellene függesztenie. Iveta Radičová a legutóbbi elnökválasztáson nagyon megszorongatta a jelenlegi köztársasági elnököt, Ivan Gašparovičot, jelenleg azonban nem tervezi visszatérését a nagypolitikába. Mellette szólhat azonban, hogy rajta kívül az egyébként harmatgyenge parlamenti jobboldal nehezen tud felállítani olyan jelöltet, aki sikeres lehet Ficóval szemben. Kérdés az is, hogy Ficó vállalná-e az esetleges bukás lehetőségét Radičovával szemben?

Pavol Marchevský szerint lehetséges a Ficó-Radičová menet, hiszen a volt miniszterelnöknő örömét fejezte ki, hogy népszerű a választópolgárok között. Fico pedig egyik nyilatkozatában a közelmúltban kijelentette: "a köztársasági elnöki tisztség biztos, hogy minden politikus számára vonzó".

Ján Baránek, a Polis ügynökség politológusa úgy látja, Ficót elsősorban a közvélemény-kutatási adatok  motiválhatják. Ma még nem tudni, milyen helyzet lesz másfél év múlva. Elképzelhető, hogy a megszorító intézkedések hatására jelentősen csökken a Smer támogatottsága.

Grigorij Mesežnikov szerint, ha Radičová indul, akkor Fico nem. "Nem vállalkozik egy olyan mérkőzésre, melynek kérdéses a végkimenetele. Arról is döntenie kellene, hogy mi legyen a pártjával. Belevágni egy gyengébb hatáskörökkel járó tisztségért folyó küzdelembe, azzal a tudattal, hogy veszíthet is - ebbe nem megy bele." Mesežnikov szerint változhat a helyzet, ha a köztársasági elnöki hatásköröket megerősítik. Kérdéses a Smer-választók véleménye is, Fico-hívei azt is gondolhatják, hogy jobb, ha inkább miniszterelnök marad.

Hasonló véleményen van Tomáša Koziak politológus is. "A Smer Ficóra épül, nincs egyenrangú utóda, noha olyan jelentős politikusok is felbukkannak mellette, mint például Robert Kaliňák". A Smer Radičovával szemben vélhetően egy köztiszteletben álló nem pártjelöltet indítana.

 

(Forrás: aktualne.sk, Felvidék.ma)