vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.31. 

A munkahelyek megőrzését és újak teremtését egyaránt segíteni kívánjuk

A védőnők segítségével ajándékcsomagot juttatunk el azokhoz, akiket meglátogatott a gólya

A főváros újpesti városrésze folyamatosan fejlődik. A prioritások felállításakor is komoly szerepet játszik a helyiek véleménye, amelyet az Újpesti Párbeszéden keresztül juttatnak el az önkormányzathoz. Sikernek könyvelik el, hogy a világméretű válság ellenére sikerült egyenesbe hozni a városrész gazdálkodását. A legújabb hír, hogy több mint félmilliárd forintból korszerűsítik az újpesti szakorvosi rendelőt, az épület egyebek mellett új nyílászárókat, fűtőtesteket és homlokzatszigetelést kap. A 60 éves épület nagyon rossz állapotban van, azt évtizedekig elhanyagolták. Újpest önkormányzata tavaly februárban döntött úgy, hogy saját tulajdonba veszi a Görgey úti rendelőt, s felújítja. Az újpesti beruházásokról, felújításokról Wintermantel Zsolt polgármestert kérdezem.

 Az újpesti SZTK, ha jól tudom, igen sokáig nem a kerület fenntartásába tartozott. Megérte önöknek átvenni ez az intézményt? Volt ehhez a kerületnek elegendő forrása?

 – Természetesen megérte átvenni a fenntartói feladatokat, mert a főváros rossz gazdának bizonyult. Ez persze nem csoda, hiszen a budapesti intézményhálózatban az újpesti rendelőintézet csak egyetlen részlet volt. Most már gondos kezek irányítják majd az SZTK életét. Újpest egészen biztosan jobb gazdája lesz a rendelőjének, ez mindannyiunk közös érdeke. A szolgáltatás minősége és jó színvonala a mi életünket teszi könnyebbé, kényelmesebbé. Újpesten jó élni, és mindent megteszünk, hogy ez így is maradjon. Forráskén az önkormányzati önrész mellett sikerült pályázati úton európai uniós támogatást szereznünk a projekthez.

 Mennyi pénzt sikerült elnyerniük az energetikai fejlesztéshez?

 – Megközelítőleg 330 millió forintot, amelyet az önkormányzat 200 millió forinttal egészített ki. Így több mint félmilliárd forint áll rendelkezésünkre a munkák finanszírozásához.

 Mikor kezdődtek el a munkák és meddig tartanak?

 – A szervezési munkák július 2-án kezdődtek meg, a kivitelezés a 7. emeleten július 16-tal megindult. A felújítási munkálatok november 30-ra teljesen elkészülnek.

 Azalatt a rendelésben nem keletkezik-e anomália?

 – Az ütemterv szerint hetente egy szint belső munkáinak – ablak csere, fűtőtestek, világítótestek cseréje – kivitelezése fejeződik be. Közben a homlokzat szigetelése, festése is folyamatosan zajlik. Ez azonban a rendelőintézeti gyógyító munkát már nem befolyásolja. A kivitelezési munkák alatt a rendelőintézet – ha nem is zavartalanul – működni fog.

 Azt kiszámították, hogy az energetikai korszerűsítéssel mennyi pénzt tudnak megspórolni?

 – Eddig valamivel több mint 37 millió forintba került az energiahordozók költsége évente. A felújítás után, ez a számítások szerint nagyjából 20 millió forint lesz. Összesen tehát mintegy évi 16 és fél millió forintot spórol a város, ami a korábbiakhoz képest nagyjából 44 százalékos költségcsökkenést jelent.

 Van arra tervük, hogy egyéb önkormányzati fenntartású épületben is ilyen jellegű korszerűsítést hajtsanak végre, vagy alternatív tüzelőanyaggal , pl. biomasszával fűtsenek?

 –Folyamatosan vizsgáljuk a lehetőségeket. Természetesen elkötelezettek vagyunk a környezetbarát megoldások mellett. Immár második éve szervezzük meg az Újpesti Párbeszédet, egy széleskörű konzultációt, amelynek eredményeit minden esetben figyelembe vesszük a közeljövő fejlesztési koncepcióinak kialakításakor és az éves költségvetés elkészítésekor. A prioritások felállításakor is komoly szerepet játszik az újpestiek véleménye, amelyet az Újpesti Párbeszéden keresztül juttatnak el hozzánk.

 Milyen jelentős fejlesztésekről tud beszámolni az olvasóknak? Olvastam, tervük az Újpesti Uszoda építése.

 – Igen, és ez is az Újpesti Párbeszéd egyik eredménye, ahogy egyébként az SZTK felújítása is. A Babits Mihály Gimnázium mellett épülő Újpesti Uszoda szükséges engedélyei már megvannak, nemsokára az alapkőletétel is megtörténik. Felépítésével az újpestiek régi vágya teljesül. Az elképzelések szerint 4 sávos, 25 méteres, feszített víztükrű medence és tanmedence segíti a diákok úszás oktatását, az újpestiek sportolását. A képviselő-testület által elfogadott, 2014-ig szóló Hajrá Újpest! elnevezésű városfejlesztési programban összefoglaltuk fejlesztési céljainkat, amelyben az uszoda megépítésén kívül a Szent István tér teljes rekonstrukciója, a Városközpont térségének fejlesztése, valamint Káposztásmegyeren a vasút, a metró, villamos, busz és autó kapcsolatát megteremtő intermodális csomópont létrehozása is szerepel. Az elmúlt hetekben megkezdődött a már említett Görgey úti Szakorvosi Rendelőintézet energetikai felújítása, amelyhez uniós forrásból és saját erőből teremtettük meg az anyagiakat. A fővárosi fejlesztésekről szólva megemlítem a Görgey úti villamos pálya és útszakasz jövőre kezdődő rekonstrukcióját, amelyhez szintén saját erőt csatolunk. Visszatérve a mához: 330 millió forintot keretösszeggel teremtettünk lehetőséget arra, hogy közel negyven önkormányzati intézmény újuljon meg a nyári szünidő alatt.

 Erre az évre vonatkozóan mekkora összegű költségvetést fogadott el a képviselőtestület? Miként lehetett egyensúlyt teremteni?

 – Újpest Önkormányzata ebben az évben több mint tizenhat és fél milliárd forintos költségvetésből gazdálkodik. A költségvetés egyensúlyát szigorú és takarékos gazdálkodással lehetett megteremteni. Hiszünk az „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!” – mondás igazában is. Már az előző, 2011-es esztendő legnagyobb sikerének is azt tartottuk, hogy a világméretű válság ellenére sikerült egyenesbe hozni a városrész gazdálkodását.  

Igaz, hogy olyan telekommunikációs közbeszerzést hajtottak végre, melynek köszönhetően felére estek a szolgáltatás díjai?

 – A költségvetés számos fejezete és megannyi tétele között ez egy volt a sorban. Valóban, a közbeszerzés eredményeként felére estek a mai világunkban már nem megkerülhető telekommunikációs szolgáltatások díjai.

 Sokszor hallom, az önkormányzatoknak nem feladatuk a munkahelyteremtés. De mégis, az Újpesti Városgondnokság Kft tud-e helyi lakosokat foglalkoztatni?

 –Újpest Önkormányzata még mindig a városrész legnagyobb munkáltatója. A munkahelyek megőrzését és újak teremtését egyaránt segíteni kívánjuk. Amikor mintegy másfél évvel ezelőtt a Szent István tér kialakításával megbízott Főtér Kft. tevékenységét átalakítva létrehoztuk az Újpesti Városgondnokság Kft–t, nagy változást indítottunk el. A bérlakások karbantartása mellett a Városgondnokságként emlegetett Kft. a saját kezelésünkben lévő közterületeink, játszótereink fenntartását, tisztaságának megőrzését is végzi. A saját zöldterületi és karbantartó ágazat a létrehozása óta a legnagyobb merítést végezi a munkaerőpiacon. Amellett, hogy kibővítette a foglalkoztatottak számát, a közhasznú foglalkoztatási csoporttal is együttműködött, sőt, rehabilitációs program keretén belül csökkent munkaképességű dolgozót is alkalmaztak. A munkatársak 80 százaléka újpesti.

 Mennyi pénz jut a szociálisan rászorultak megsegítésére?

 – Az önkormányzatok a rászorultak szociális segítésére törvények kötelezik. Újpest Önkormányzata az alapfeladatok ellátásán kívül, saját erőből igyekszik kibővíteni a lehetőségek körét. Erre két példát említenék: a gazdasági válságra tekintettel a nehéz anyagi helyzetben lévő újpesti lakosoknak jelent segítséget a lakbértámogatásra szánt összeg megemelése. Idén 40 millió forint jut a szociálisan rászorulók megsegítésére. Pályázatot írtunk ki az átmenetileg nehéz helyzetbe került családok lakáshitel törlesztéseinek támogatására is.

 Támogatják a kisgyermekes családokat is?

 – Még az elmúlt év végén döntött a képviselő-testület arról, hogy a védőnők segítségével ajándékcsomagot juttat el azokhoz a családokhoz, amelyeket meglátogatott a gólya. A gesztuson túlmenően, hiszen kisbabát köszönteni mindig öröm, a csomag hasznos ajándékot tartalmaz: több, emblémázott rugdalódzót, pelenkát, sőt, kistakarót. Az Újpest! Megérkeztem Babaköszöntő csomagot a visszajelzések szerint örömmel fogadják a családok. A kisgyermekes családok rendelkezésére áll természetesen a nagy hagyományokkal rendelkező újpesti óvodai és bölcsődei hálózat. Nagy örömünkre lehetőség nyílik arra is, hogy a legfiatalabb városrészben, Káposztásmegyeren, egy pályázat elnyerésével tovább növeljük a közeljövőben a bölcsődei férőhelyek számát.

 A TAO (Társasági Adó) felajánlások, a helyi vállalkozók és Újpest Önkormányzatának köszönhetően egyszerre hat Ovi-Foci pályát adtak át két hónappal ezelőtt. Hogyan „vizsgáztak” ezek a pályák a hétköznapokban?

 – Az Ovi–Foci pályák telepítést is nagy érdeklődés és öröm kísérte. Az óvodások lételeme a mozgás és valamennyi labdajáték óriási fejlesztő erővel bír. A biztonságos pályák ovi-focira és mindenféle sportra alkalmasak. Az átadást követően is vissza-visszajártunk az ovikba és „teszteltük” a pályák kihasználtságát. A gyerekek és az óvodapedagógusok örömmel élnek a lehetőséggel. Ezét is döntöttünk úgy, további óvodákat, amelyek területén elhelyezhető ez a zárt pálya, emelünk be a programba. Az ovi-foci után a suli-focinak is teret adunk, pályázaton elnyert összeggel és saját önrésszel műfüves foci pályát építünk a Karinthy Frigyes ÁMK Általános Iskola udvarán.

 Végezetül beszéljünk a kultúraközvetítő intézmények helyzetéről. Olvasom, megnyílik a káposztásmegyeri kulturális központ, de csak egy nagy közös kulturális költségvetési intézmény lesz a kerületben. Ez nem jelent majd minőségi visszaesést?

 – Újpesten mindig előtérben volt és marad is a közművelődés, tehát minőségi visszaesésről koránt sincs szó. Ami miatt kérdését pontosítanom kell: az önkormányzat három közművelődési intézményt tartott fenn, a városközpontban az Ady Endre Művelődési Központot, az Újpesti Ifjúsági Sport és Szabadidő Központot, továbbá Káposztásmegyer a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központot, amelyhez a Közösségi Ház is tartozott. A múlt idős fogalmazás már életszerű, mert szeptembertől a három önállóan működő és gazdálkodó közművelődési intézmény egy új intézményben integrálódik. Létrejön a Tavasz utcai bázis, az Újpest Kulturális Központ, de megmaradnak a már megszokott és kedvelt „házai”. Úgy gondoljuk, hogy az intézmények összevonásával a feladat ellátás szakmai színvonala erősödik, az értékközvetítés szélesebb társadalmi rétegeket szólíthat meg a kulturális örökség ápolása és megismertetése, valamint a közművelődés terjesztése terén. A fejlesztés egy újabb lehetőséget teremt: Káposztásmegyer II-n is kialakítunk egy több termes közösségi létesítményt, amelynek megvalósítását a helybéliek régóta kérték.

 

Medveczky Attila