vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.31. 

Dél-Nyírség a fejlődés útján

A szocializmus 40 éve kiölte a helyi hagyományokat

A dél-nyírségi térség polgármestereinek és háziorvosainak július 20-án mutatták be a vámospércsi kistérségi járóbeteg-szakellátó központot, amely ősztől fogadja majd a betegeket. A szakrendelő felépítése hat település, közel húszezer lakosát érinti, akiknek ősztől nem kell Debrecenbe utazniuk szakorvoshoz.

 Mekkora összegből tudták véghezvinni ezt a beruházást? – kérdezem Ménes Andreától Vámospércs polgármesterétől.

 –A projekt összköltségvetése körülbelül 1 milliárd 32,5 millió forint, amihez 982 millió forintnyi támogatást kaptunk. Igaz, hogy ez a beruházás hat település összefogásával valósult meg, hiszen kistérségi járóbeteg szakorvosi rendelőről van szó, de befogadó településként Vámospércs egyedül vállalta az önerő biztosítását; 43 millió forint értékű telket és 8 millió forint készpénzt biztosítottunk a projekt önerejének előteremtéséhez. Ennek fejében a mintegy 1500 négyzetméter összalapterületű, teljesen akadálymentesített létesítmény 300 négyzetméterével Vámospércs önkormányzata szabadon rendelkezik. Itt nyolc ágyas nappali kórházat, gyermekorvosi rendelőt, gyógyszertárat és büfét szeretnénk üzemeltetni, s az ebből származó bevételek –szándékaink szerint – csökkenthetik a rendelőintézet fenntartási költségeinket.

 Járási központ lesz a város?  

–Sajnos nem, mert a parlament döntése szerint a nyíradonyi járáshoz fogunk tartozni. Megnyugtató azonban, hogy lesz kormányablakunk, így a helyi és környékbeli települések polgárai a midennapi életükhöz szükséges közszolgáltatásokat továbbra is elérhetik Vámospércsen.

 Ez az egészségügyi beruházás egyéb szolgáltatói ágazatok fejlődését is eredményezheti?

 – Vámospércs 2001-ben kapta vissza városi rangját. Azóta még erőteljesebben a térségi központi szerepe kiépítésére törekszünk. Ezt a célt csak akkor tudjuk elérni, ha magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítunk nem csak a helyi, de  a környező településeken élő emberek számára is. A járóbeteg-szakellátó központ megépítése az egyik sarkalatos pontja törekvésünknek. Bízunk abban, hogy más, egyéb szolgáltatások is fejlődnek az által, hogy naponta több százan fordulnak meg a rendelőintézetet felkeresve. Ez a helyi kis-és középvállalkozások megerősödést kell, hogy maga után vonja!

 Honnan érkeznek szakorvosok a szakellátó központba?

 – Elsősorban Debrecenből. Azt szeretnénk elérni, hogy a lehetőségekhez mérten, mind több olyan orvost tudjunk felkérni szakmai munkára, akit már megszoktak a betegeink, azaz mondjuk kezelő orvosuk volt eddig is, valamely debreceni járóbeteg intézményben. Egy egészségügyi intézményben még fokozottabban  működnie kell a bizalmi elvnek. Akiben bíznak, akit ismernek az emeberek, ahhoz mennek szívesebben a problémájukkal. Nagyon jó kapcsolatot építettünk ki a létavértesi járóbeteg szakorvosi rendelő menedzsmentjével, ők már közel egy éve megnyitották kapuikat, s önzetlenül, folyamatosan megosztják a tapasztalataikat.

 Milyen a kistérség lakosainak egészségügyi állapota?

 –Amikor készültünk a pályázatra, tájékozódnunk kellett az érintett kistérség egészségi állapotáról is. Mindebben sokat segített az ÁNTSZ, amely évente elkészíti a megyére, kistérségre vonatkozó tájékoztatót, s egy évben egyszer, közmeghallgatás alkalmával számot is ad a megyei közgyűléseknek. Van tehát egy viszonylag pontos képünk a jelenlegi állapotról, ami nem mondható túl jónak, – hiszen ez alátámasztotta a rendelőintézet megépítésének szükségességét – , mégis azt gondolom, hogy az első év tapasztalatai szükségesek ahhoz, hogy lássuk, milyen szakrendelésekre a legkeresettebbek.

 Az is sokat számít, milyen utakon lehet megközelíteni a rendelőt. Tehát milyen az infrastrukturális állapota ennek a dél-nyírségi térségnek?

 –A rendelőintézet Vámospércsen történő megépítésére azért is kerülhetett sor, mert a városunk földrajzi, közlekedési csomópont. A dél-nyírség települései  a 48-as főútvonalon keresztül tudják megközelíteni a megyeszékhelyet, Debrecent.  Hosszú évek óta szükséges lenne a felújítása, igen rossz állapotban van. Úgy gondolom a rekonstrukciója a térség gazdasági életére is igen jó hatással lenne, és akkor még nem is említettem a  közlekedésbiztonsági szempontokat. Ez a kétszámjegyű főútvonal vezet Románia felé is, így az sem elképzelhetetlen, hogy a határ túloldaláról is érkeznek majd gyógyulni vágyók hozzánk.

 Beszéljünk a többi beruházásról: hol tart van Vámospércs és Nyírmártonfalva közös csatornázási programja?

 –Olyan beruházásról van szó, amelynek meglétét, valamint az egészséges ivóvíz biztosítását 2015-től az Európai Unió minden tagországa számára kötelezővé teszi. Örülök, hogy végre sikeresnek ítélték pályázatunkat, mert közel egy évtizede próbálkozik ez a két település együtt a projekt megvalósításán. Az első, projekt előkészítő szakasza lezárult. A második szakaszt, mely a konkrét megvalósítást foglalja magába, is támogatásra méltónak ítélte a pályáztató szervezet.  Óriási siker ez a két település életében, hisz a projekt összköltsége kicsivel több, mint 3 milliárd forint, amelyhez több, mint 2,5 milliárd forint támogatást kaptunk. Egy ekkora méretű beruházást nagyon kevés önkormányzat tudna csak önerejéből megvalósítani, így óriási siker, melyet mindenkinek értékelnie kell.

 Több éven keresztül a belvíz is súlyos gondot okozott a településen.

 –A település egy része mélyen fekszik, így néhány lakóházban kisebb kárt okozott az esős években a belvíz. A katasztrófavédelemmel és a helyi tűzoltókkal együtt hála Istennek sikerült elérni azt, hogy jelentősebb kár ne történjen. Persze a negatív tapasztalat ezen a téren is cselekvésre sarkallt bennünket. Elkészítettük az egész településre vonatkozó, átfogó belvízvédelmi tervünket, és sikeresen pályáztunk, az abban foglaltak egy szakaszának megvalósítására. Reméljük, hogy a megítélt  298 millió, valamint az önerőként biztosított 15,5 millió forintnak  köszönhetően, belátható időn belül javul a helyzet, s biztonságba tudhatják értékeiket az itt élő emberek.

 A következőt olvastam a sajtóban: kevés a munkahely, ezért folyamatos a fiatalok elvándorlása, így elöregednek az olyan Hajdú-Bihar megyei „ újonc” kisvárosok, mint Vámospércs. Mit tudnak tenni ennek leküzdése érdekében?

 – Vámospérccsel kapcsolatban nem tapasztalható ez a tendencia. Évek óta nagyjából stagnál a lakosság lélekszáma. Véleményem szerint az önkormányzatnak az a feladata ezzel kapcsolatban, amit tesz is! Olyan környezetet, feltételeket, közszolgáltatásokat kiépíteni, melyben érdemes befektetni, vállalkozni, s érdemes egyáltalán élni, ott otthont teremteni.

 Vámospércsre anno Bocskai telepítette le a hajdúkat. Mennyire erős a településen a lokálpatriotizmus, a hagyományőrzés, a hajdú-öntudat?

 – Azt tapasztalom, hogy a szocializmus 40 éve kiölte a helyi hagyományokat. Nem emlékszem arra, hogy gyermekként pl. a korponai kiváltságlevél adományozásának évfordulóját megünnepeltük volna. Pedig a Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Polgár és Vámospércs városoknak adományozott kiváltságlevél Bocskai örökségének ápolására késztetne bennünket. Az általam vezetett önkormányzat sok időt, s energiát fordít a hagyományok felelevenítésére, ápolására. Ebben a többi hajdú-város is partner, akikkel a szorosabb együttműködésen gondolkodunk, s ennek jó bizonyítéka pl. hogy augusztus 8-12. között együtt  rendeztük meg Hajdúböszörményben, az első Hajdúsági Expót, ahol alkalom nyílt a mezőgazdaságból, mezőgazdasági gépgyártásból, feldolgozó iparból élőknek a bemutatkozására, a tapasztalat szerzésre, üzleti és baráti kapcsolatok kiépítésére.

 

Medveczky Attila