vissza a főoldalra

 

 

 2012.12.07. 

Borbély László: Napfényben vérző gumibotok

Nyolcvannyolc júniusában barett sapkás társaival a Batthyány-örökmécsesnél tüntető fiatalokat vettek őrizetbe. Mialatt a társai könnygázt fújtak a tüntetők arcába és gumibotozták őket, mindkét karját leengedve állt, tekintetével keresett valakit a fiatalok között.

Mikor megtalálta, akit keresett, odaszaladt a mécseshez és verni kezdte a lépcsőn ülő egyik szakállas egyetemistát, aki hiába próbálta védelmezni magát karjaival. Még akkor is ütötte, amikor az egyetemista, már vérző fejjel a földön feküdt. Ütötte volna még tovább, de két barett sapkás társa lefogta.

 – Hagyd abba, Csóka! – szóltak rá, majd talpra állították az egyetemistát, hátulról megbilincselték, és a rendőrautóhoz vitték.

Csóka feldúltan nézte intézkedő társait, majd még mielőtt az egyetemistát beültették volna a gépkocsiba, újra rátámadt az immár teljesen kimerült és kiszolgáltatott fiúra. Mindkét kezével megmarkolta gumibotját és áldozata nyakához szorította, fojtogatta. Barett sapkás társai csak nagy nehezen tudták elráncigálni onnét. Az egyetemistát bekényszerítették a hátsó ülésre.

A rendőrautó szirénázva elindult, Csóka lihegve nézett utánuk. A többi egyetemistával nem volt dolga, csak azzal az eggyel, akinek a fényképét a parancsnoka megmutatta neki az eligazításon.

– Nem úgy néz ki, mint egy terrorista – mondta, amikor megkérdezték, hogy megértette-e a parancsot.

– Azt mi döntjük el, hogy ki a rendszer ellensége.

Ez már nem a parancsnoka szájából hangzott el, hanem egy keskeny bajuszú férfi mondta, csukaszürke öltönyt viselt pecsétgyűrűt hordott, fekete napszemüvege falat húzott közéjük, a hangja kimért volt, lassan körbesétált az elsötétített irodában, árnyéka túlnőtt rajta, hurokként tekeredett Csóka nyaka köré, elévülhetetlen múltjának gonosz kötegei összevérezték az íróasztalon hagyott jelentéseket.

– Ha valakire mi rámutatunk, arra nyomós okunk van.

– Megértette a parancsot? – kérdezte újból a parancsnoka.

Csóka vigyázzállásba vágta magát.

– Jelentem, igen.

– Akkor leléphet, fiam.

Csóka tisztelgett, de mielőtt hátra arcot csinált volna a keskeny bajuszú férfinak még mondanivalója támadt.

– Nem véletlenül választottuk ki erre a feladatra, terveink vannak még magával, nagy terveink, úgyhogy becsülje meg magát, és legyen hálás az ezredes elvtársnak, amiért felhívta figyelmünket magára, „a fiára”.

A keskeny bajuszú férfi ezt olyan hidegen mondta, hogy Csókán egy pillanatra dermesztő, félig tudattalan szorongás lett úrrá, még eszébe jutott, hogy az akasztottak nemi gyönyört éreznek utolsó pillanatukban, aztán kiszámított mozdulatokkal kilépett az irodából és becsukta a párnázott ajtót maga mögött.

A tüntető egyetemisták hamar alulmaradtak a jól kiképzett barett sapkás rendőrökkel szemben; testük az olvasáshoz, a görnyedt tartáshoz volt szokva, nem a fájdalomküszöböt meghaladó fizikai edzésekhez; átadták magukat a bilincsek szorongató bosszúvágyának, mindegyiket letérdepeltették a járdára, a szerencsétlenebbek még ebben a megalázott helyzetben is kaptak néhányat a hátukra vagy a derekukra. Kitombolták magukat a napfényben vérző gumibotok.

– Minek jártatjátok a pofátokat, ahelyett, hogy tanulnátok, ingyen? – hallatszott a kiáltás az utca másik oldaláról, egy középkorú, munkásőrarcú férfi szájából, és a járókelők sunyin elfordították arcukat, nehogy érzelmeik látszódjanak rajtuk; lassan, észrevétlenül indultak hazafelé, ahol majd élik tovább az életüket ugyanúgy, mint eddig, mintha semmi sem történt volna, mert akinek nem szól a szája, annak nem fájhat a feje sem, és aki nincs a rendszer ellen, az vele van.

Csókában kialvatlan álomképekként ébredeztek az érzések. Azon a júniusi napon, nyolcvannyolcban, semmiféle részvétet nem érzett a letartóztatottak iránt, természetesnek vette, hogy karjukat hátracsavarják, fogukat kiütik, ujjukat eltörik, amiért nem értenek a szóból, és visszaélnek a rendszer bizalmával, mialatt az ő idős szülei, más paraszt emberekhez és munkásokhoz hasonlóan éjt nappallá téve kétkezi munkát végeznek, a kiváltságosok gyerekei pedig mindezt lefölözik, és nem érik be azzal, hogy egyetemre járnának, ehelyett inkább lázongani támad kedvük.

Későn kezdte érezni, hogy így nem lehet tovább, amikor már az ő inai is elszakadtak és felcsavarodtak csontjaira, amikor nem láthatták többé viszont a szülei, legfeljebb egy vastag dróthálón keresztül, és addigra családja sem volt, csak vérszagú emlékfoszlányok, ami hátra volt még az életből, az egyre keserűbb pokolkörökbe törte gerincét, egyik nap a másik után múlt el, a virradat csak keskenyedett, az alkonyat végtelenbe tágult.

„Visszafelé nem lehet menni, és egy helyben toporogni sem lehet – gondolta –, az úton, amelyen az ember öntudatlanul, sorsának engedelmeskedve elindul, végig kell menni, akkor is, ha az poklokon át vezet; e nélkül lehetetlen az öntudatlan, álboldog, álnirvánai ártatlanságból a tökéletesen tudatos, boldog, nirvánai ártatlanságba jutni, ez a létbe lépés végső értelme, felébredni, Gautama Sziddhárthából Buddhává válni; míg nem léptünk az útra, tiszták voltunk, ártatlanok és boldogok, de nem tökéletesek, ehhez kell a megpróbáltság, a tengernyi kísértés, elbukás és talpra állás, sok életen át megszenvedett tapasztalat, az önvalónkra való ébredés; a velünk születő álomszerű tisztaság nemcsak boldog, meg is kísérthető, a félálomban pihenő lélekben még lappang a kígyója, ám egyszer felüti fejét, elkezd csábítóan tekeregni, és kéjteli sziszegésével belecsalja az embert az öntudatra ébredés drámai folyamatába; rosszalkodnunk és gonoszkodnunk kell ahhoz, hogy tökéletesek legyünk majd egyszer, amikor az is nyilvánvalóvá válik, hogy a kígyó szerepe nemcsak rossz és gonosz hanem megrendítően tragikus is, mert éppen az a tapasztalás végez vele, amelynek megszerzésére ő csábította az embert, és úgy végzi, mint a sötét a fénnyel szemben: a felébredt lélek nem öli meg, hanem megváltja. Végső, pokoli vergődésekor a mindent szétszóró, szétrobbantó gyűlöletből az egészet összetartó tudatos szeretet terem. Nincs más értelme az önmaga farkába harapó kígyó emberelőtti jelképének, csak ez.”

(Részlet a Pokoljáró című készülő regényből.)