vissza a főoldalra

 

 

 2012.12.07. 

Veres András püspök: Találjuk meg a hit megvallásának közös formáját!

A keresztény vallás krízise a hit kríziséből ered. Ahogy az útszéli kereszteket, úgy a hitünket is kikezdte az idő vasfoga. Sok megkeresztelt ember életében, sőt még a vallásos emberek életében is a hitnek semmiféle hatása sincs a mindennapi életben – olvasható Veres András püspök egyházmegyéjét megszólító adventi köriratában.

 Kegyelmi idő-e az advent számunkra? A hit évében ezt a kérdést még tudatosabban tegyük fel – figyelmeztet Veres András püspök körirata, XVI. Benedek felhívását idézve. A megyés főpásztor arról elmélkedik, mit jelent ma átadni a hitet szekularizált, elvallástalanodott világunkban, amelyből hiányzik Isten. „Az emberek elveszítették Istent, mint értékrendjük alapját. Pedig Isten léte nem pusztán elméleti kérdés, hanem kiemelkedően gyakorlati következményei vannak az egész emberi életre vonatkozóan. Ugyanis Isten létével kapcsolatban senki sem maradhat közömbös” – írja Veres András.

 „Mai világunkban a hasznosság elve minden szinten legyőzni látszik az ember erkölcsi lényét, és a haszonelvű gondolkodás súlyos problémát jelent. Még nagyobb baj azonban, hogy ez a világlátás nem áll meg a templom küszöbénél. Mélyen átjárja és megzavarja a keresztények gondolkodását, és nagyban befolyásolja a hívők viselkedését is. Felszínességhez, a hit szerinti élet kiüresedéséhez és a vallásos magatartás gyengüléséhez vezet. Az emberek válogatnak a hitigazságok között, a maguk felfogása szerint gyártanak vallást és erkölcsi rendszert. Ez az énközpontú rendszer azt eredményezi, hogy a hitnek semmiféle hatása sincs az emberek mindennapi életben” – folytatja gondolatmenetét a püspök.

 „A hit átadása rendkívül nehézzé vált” – vonja le a következtetést a főpásztor. Rámutat a katolikus iskolák küldetésére a keresztény nevelésben, ahol még a család vallásnélküli nevelése ellenére is lehetőség nyílik a keresztény világlátás kialakítására. Kiemeli a cselekvő hittel megélt szeretetközösség fontosságát.

 Veres András püspök arra hívja az egyházmegye híveit: keressék a hitvallás közös formáját. „Elődeink nagyon sok helyen állítottak útszéli keresztet, hogy akik arra járnak, azokat emlékeztesse Krisztus minden embert megváltó szeretetére. Ez hitvallás volt a részükről, de egyben az evangelizációnak is hatásos eszköze. Ezeket az útszéli kereszteket az idő vasfoga eléggé kikezdte. Úgy, ahogy a hitünket is...! Ezért arra kérem a plébániai közösségeket, hogy a területükön lévő útszéli kereszteket az év folyamán újítsák fel, hogy azok újra az élő hit tanúi legyenek a világ felé.”

 A főpásztor végül arra szólítja fel az egyházmegye papjait és híveit, hogy advent első péntekén, december 7-én szigorú böjttel egybekötött könyörgő napot tartsanak a papokért és új papi hivatásokért.

A püspöki körirat egésze a Szombathelyi Egyházmegye honlapján olvasható.

 

(Martinus/Magyar Kurír)