vissza a főoldalra

 

 

 2012.12.07. 

Kató Béla lehet az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke

Két szék üresen maradhat az Erdélyi Református Egyházkerület december 14-ei egyházkerületi közgyűlésén a püspök megválasztásakor, mert a kézdi–orbai és az erdővidéki egyházmegyékben egyelőre nem sikerült esperest választani.

 Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöki tisztségéért ketten versengenek majd: Kató Béla jelenlegi püspökhelyettes Háromszékről, valamint Székely József, a kolozsvár-alsóvárosi gyülekezet lelkésze. A két háromszéki egyházmegyében az esperesi szék azért maradt üresen, mert még mindig nem sikerült esperest választani. Erdővidéken november 20-án immár második alkalommal tartottak egyházmegyei közgyűlést, de most sem vállalta senki a jelölt szerepét. Az egyházmegye felterjesztette jelentését a közgyűlésről az Egyházkerületi Igazgatótanács felé, innen várják a megoldást.

 Nagy Károly, Erdővidék leköszönő esperese nem óhajtotta kommentálni a kialakult helyzetet, de elmondta, újabb választást már nem írnak ki, nem lehet tudni, hogyan tovább. Nagy főjegyzőként ideiglenesen ellátja az esperesi feladatokat. Ami pedig a kialakult helyzet megoldását illeti, „az egyháztanács dolga, hogy ezt megoldja. Az egyházmegye működőképes, csupán egyetlen tisztség nincs betöltve” – tette hozzá.

 A Kézdi–Orbai Egyházmegyében még nem ismételték meg az esperes-választást. Marosi Károly dálnoki lelkész az első választáson egyedüli jelölt volt, de nem kapta meg a szavazatok többségét, azaz ötven százalék plusz egy szavazatot. Marosi a maszol.ro-nak azt nyilatkozta, hogy az új választás kiírását szándékosan halogatják. „Ez meg van szervezve, tudatos időhúzást érzek e mögött” – fogalmazott.

 A választás ismételt beindítása Szőcs László főjegyző feladata, aki kérdésünkre elmondta, időhúzásról szó sincs, már szétküldte a körlevelet az egyházmegye lelkészeinek, hogy ejtsék meg újra a jelöléseket.

 – Marosi Károly és társai megfellebbezték a választást, emiatt késett az újabb kiírás – nyilatkozta Szőcs, aki a főtiszteletű igazgatótanácsi határozat ide illő paragrafusát is eljuttatta szerkesztőségünkbe: „az igazgatótanács megállapítja, hogy az esperesi tisztségre pályázó Marosi Károly nem kapta meg a szavazatok 50+1 százalékát, ezért a törvényes keretek között erre a tisztségre egy hónapon belül el kell kezdeni az új jelölések megejtését, és megtartani az új választást”.

 A felvázolt két eset kapcsán szerettük volna megtudni az Erdélyi Református Egyházkerület püspökének, dr. ft. Pap Gézának az álláspontját is, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mondván, ezek a folyamatok még nem zárultak le, és a problémákat helyi szinten kell megoldani. Ha december 14-ig a két háromszéki egyházmegyének nem lesz esperese, a református püspök megválasztásakor két szavazattal kevesebbet adhatnak le.

 

Orosz Anna

(Forrás: Székely Hírmondó)