vissza a főoldalra

 

 

 2012.12.12. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 50. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Visszavonultak és engem odadobtak az oroszlánoknak

Soros György bejövetele (2.oldal)

Szabó Dezső még odáig is elment, hogy ki merte mondani: még a revízió sem kell, ha Németország adja vissza a jogtalanul elvett területeket és a magyarokat, mert az nem visszaadást eredményez, hanem bekebelezést. Azt is felmutatta, hogy a zsidó veszély, gazdasági túlsúly és magyart kiszorító helyfoglalás a vezető posztokon részben a germán hódításnak az eszköze, s a leghangosabb antiszemiták a németből lett magyarok, amilyen Szekfű is. Pályáját Rákosiék moszkvai követeként és a szocializmus igenlőjeként fejezte be. Ez a Szekfű-tanulmány szorosan idetartozik. A történelem másként oldotta meg a kérdést. Németország elvesztette a második világháborút is és Magyarországról a németeket, svábokat kitelepítették, az ittmaradtak pedig osztoztak a magyarság szenvedéseiben, amelyet a szovjet megszállás és a zsidó bolsevizmus, a hatalomba került Bilderberg-csoport mért a magyarságra. Ma már csak Európában van német-kérdés, részben eurókérdéssé átváltoztatva. Németország a világ egyik legnagyobb pénzügyi, gazdasági hatalma, de körül van tapasztva Európával, amelyet el kell tartania és a nemzeti öntudat ki van taposva belőle. Magyarországon sincs tehát német veszély, úgy ahogyan Szabó Dezső meglátta 1937-ben, de rá vagyunk utalva a német gazdaságra, és most arra vagyunk büszkék, joggal, hogy mi nyitottuk fel a határokat 1989- ben a németek előtt, ami a Berlini Fal lebontásához vezetett. A német-kérdés tehát megfordult és alárendelődött a Bilderberg-kérdésnek. Az itt élő német nevűek zöme kitűnő magyar, még ha az idősebbje a maga sajátos nyelvét beszéli is. De a Bilderberg-csoport tart a magyarságtól. Magyarországon annál inkább ügyelnie kell a Bilderberg csoportnak, mert megszűnt az ellensúly, a német veszély. Az egyéb veszély kérdése pedig azon áll vagy bukik, hogy felismerik-e. Világos a Bilderbergtörekvés: ne ismerjék fel. Ezért hiába csak egy szó volt ez a rádiójegyzetben, pontosabban egy név, Kun Béla és egy kötés, de tüskék meredtek ki belőle. Vannak helyzetek, amikor a hamis történelmet, a hamis múltat jobban kell őriznie az uralkodó osztálynak, mint a még meghamisítás alatt álló jelen tényeit.

 Hazánk azon kevés uniós országok közé tartozik, ahol az elmúlt két évben nőtt a foglalkoztatottság

A korábbi kormányok idején alkalmazott általános járulékcsökkentés lyukat ütött a költségvetésen (4.oldal)

Célzottan kell javítani a munkaerőpiacon azoknak a csoportoknak a foglalkoztatását, amelyek körében különösen nagy a munkanélküliség – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatási államtitkára a bécsi magyar nagykövetségen tartott gazdasági rendezvényen.

Czomba Sándor: A munkahelyek száma soha nem lineárisan növekszik. Előbb a feltételeket kell megteremteni ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára álljon, mert csak ez eredményezhet tartós foglalkoztatás-bővülést. Két alapvető nehézséget indokolt kiemelni. Az egyik a megelőző két kormányzati ciklus „öröksége”, ami rendkívüli mértékben korlátozza a jelenlegi Kormány mozgásterét. A másik a világgazdasági válság elhúzódása. Ezzel együtt Magyarország azon kevés uniós országok közé tartozik, ahol az elmúlt két évben nőtt a foglalkoztatottság.

 Kiszabadulnak az önkormányzatok az adósságcsapdából

A kormány igyekszik az államadósság mértékét egyre jobban leszorítani (5.oldal)

dr. Puskás Imre országgyűlési képviselő; a számvevőszéki és költségvetési bizottság alelnöke: Ha az önkormányzatok eladósodását vizsgáljuk, célszerű kiindulni azokból a mutatókból, melyek jelzik, hogy a magyar önkormányzati rendszerben mikor vette kezdetét jelentős és egyre gyorsuló mértékben az eladósodás folyamata. Ez pedig kifejezetten a 2002 és 2010 közötti időszakra jellemző. Arra a szocialista–szabaddemokrata kormányzati időszakra, amikor egyre erősebb ütemben vonták ki a központi pénzeket az önkormányzati rendszerből. Számos olyan normatíva, mely pl. az oktatási, gyermekvédelmi, egészségügyi ellátásokat érintette, nem hogy nem növekedett volna az infláció mértékében, hanem kifejezetten csökkent. Ezen túlmenően is voltak megszorítások, így az, hogy a személyi jövedelemadó visszaosztásánál jóval kevesebb pénzt kaptak az önkormányzatok.

 Elég a szélesvásznú hakniszínházból

A szegedi jobboldal változást akar a szabadtéri játékok élén (7.oldal)

A szegedi közgyűlés december 1-jén úgy döntött: meneszti Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, s pályázatot ír ki a posztra. Botka László (MSZP) polgármester nem írta alá a határozatot, de ha a rendkívüli közgyűlés december 13-án megerősíti korábbi elhatározását, az automatikusan hatályba lép. Kohári Nándorral (Fidesz–KDNP), az előterjesztővel beszélgettünk.

 Az identitás megerősítése a magyar pártok feladata

Az egész szlovákiai magyarság esett ki a szlovák közgondolkodásból, a közéleti vitákból (9.oldal)

December 8-án tartotta első országos kongresszusát a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP). Esetünkben nem arról van szó, hogy néhány magyar származású ember gondolt egyet, és új pártot alapított, hanem arról: a Magyar Koalíció Pártja még idei füleki országos gyűlésén döntött a névváltoztatásról. Míg a füleki kongresszuson főleg a párt stratégiáját elemezték a küldöttek, a 8-ain tisztújítást tartottak. A helyszín pedig a Párkánytól 20- 25 km-re északra található, az érsekújvári körzethez tartozó Kürt község faluháza volt. A kongresszus vendégeit és a párt 200 küldöttjét Szigeti László, az MKP érsekújvári járási elnöke köszöntötte. Téglás János, Kürt polgármestere és Sütő Judit, az MKP Kürti Helyi Szervezetének elnöke örömüket fejezték ki, hogy a Magyar Közösség Pártja országos közgyűlése községükben ülésezik. Rövid, színvonalas kultúrműsorról a Csemadok helyi szervezete gondoskodott, elhangzott Radnóti Miklós és József Attila egy-egy verse, majd a Bokréta együttes énekelt.

Berényi József elnöki beszámolójában emlékeztetett arra, hogy először 2010-ben, a sikertelen parlamenti választások után kérték fel, majd választották meg az országos elnöki tisztségre. Ma már tudjuk és kimondhatjuk, az MKP megmaradásának egyik fő oka az volt, hogy csaknem 200 polgármesteri posztot és 2000 képviselői mandátumot sikerült megszereznünk. Polgármestereink számát tekintve a negyedik párt lettünk az országban, igazolva mindenki számára: az MKP nem szűnt meg, épp ellenkezőleg, számolni kell velünk a jövőben is – emelte ki a felvidéki magyar párt elnöke. Berényi kihangsúlyozta, hogy a felvidéki magyarságot érintő legérzékenyebb témák esetében az elmúlt két évben a Magyar Közösség Pártja zászlóvivőnek bizonyult, annak ellenére, hogy nem parlamenti párt. Ilyen például a kettős állampolgárság kérdése. A civilekkel összefogva nagygyűlést szerveztek.

 A rendezvényen mondott beszédében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az etnikai pártok identitásmegtartó szerepét hangsúlyozta, a vegyes pártokat ellenben a beolvadás előfutárainak nevezte. Szeretném átadni Magyarország, Orbán Viktor miniszterelnök úr és a magyar kormány szívélyes üdvözletét. Köszönöm, hogy itt lehetek önökkel, a Magyar Közösség Pártja, a felvidéki magyar párt első kongresszusán. Egy politikai közösség életében mindig lényeges pillanat a legfontosabb döntések meghozatala. A mai kongresszus az MKP életében az újjászerveződés új fejezetét nyitja meg. Bízom benne, hogy a felvidéki magyarság megmaradása, politikai érdekképviseletének érdekében sikerül megtalálni a lehető legjobb eredményt elérni képes csapatot.

 Olyan színházat szeretnénk csinálni, ami értéket közvetít

Semmi nem volt érzékelhető abból, amit az Újszínház művészi arculatáról állítanak az ellendrukkerek (10.oldal)

Beszélgetés Bregyán Péter színművésszel

Láttam annak idején az előadást. Nagyon nagy sikerrel, mindig teltházzal ment a Deficit, annyira, hogy csak a lépcsőn jutott hely nekünk. Ezt a darabot 1966-ban írta Csurka István, és egy ideig nem lehetett előadni. Az akkori társadalmi és politikai környezet teljesen eltért a maitól. Egy darab időtállóságát az bizonyítja, hogy újra és újra előveszik a színházigazgatók. A Deficitet az Újszínház vette elő most, és Ádám Tamás színészkollégánk rendezte…A tömegben egyre jobban elmagányosodik az ember. Ez igen aktuális probléma. Az elmagányosodás jelen volt az elmúlt rendszerben is, de mára ez hangsúlyosabb lett, többet tudunk róla, és a média is beszél a jelenségről. Nem tudom, hogy érdemes-e ezt a folyamatot megállítani, vagy hagyjuk, csak menjen a maga útján. Amikor az elmúlt rendszer szorításában éltünk, lehetőség volt a közösségen belüli élethez, de akkor az a közösség irányított volt. Ma már nagyon kevesen érzik azt, hogy szükség lenne közösségre… Az a négy ember, aki a darabban jelen van egy zárt környezetben, minden információ, és külső hatás hiányában felőrli magát. Ez a tehetetlenség a mostani ifjúságot is jellemzi.

 Szabadka polihisztora

Mi mutattuk be először Szerbiában a Psalmus Hungaricust (12.oldal)

Paskó Csaba az egyházzene magisztere, plébános, a Vajdasági Pax Romana elnöke: Amikor 2005-ben lediplomáztam, Szabadkán, a beiktatási hangversenyemre a Psalmus Hungaricust választottam. Közreműködött Molnár András Kossuth-díjas operaénekes; Szabóki Tündével pedig Mendelssohn 42. zsoltárát, valamit Mozarttól az Exsultate, jubilatét adtuk elő. Akkor még nem voltam kapcsolatban a szabadkai filharmóniával, így a szegediekhez mentem, azért is, mert tudtam, hogy a repertoárjukon van a Psalmus Hungaricus. Így a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Pécsi Kamarakórussal, a szabadkai Pro Musica Kamarakórussal mutatta be először Szerbiában a Psalmus Hungaricust 2005-ben. Ennek hatalmas visszhangja volt; az Újvidéki Televízió élőben közvetítette a hangversenyt. Amikor átvettem a szabadkai Filharmonikusok vezetését, az előző karmester – akit pénzmosás vádja miatt kirúgtak – bojkottálta a hangversenyt.

 Csorja Gergely: Miért tüntetnek? (19.oldal)

Az oktatásban is az oly sokat emlegetett szemléletváltásra van szükség. Nem lehet cél, hogy pultosnak, műkörmösnek avagy pénztárosnak kiválóan alkalmas lányokból jogászt faragjunk. Nem lehet cél, hogy pincérnek, autószerelőnek vagy értékesítőnek kiválóan megfelelő fiúkból közgazdász legyen. Nem kell mindenkiből, mindenáron diplomást csinálni. A világ ma más irányba halad. Ma a sokszor elbukott tudományoskodó elméletek, a közgazdasági, szociológiai, politológiai hókuszpókusz helyett valódi, kézzelfogható tudásra van szükség. Nagyszámú, jól képzett mesteremberre és jelentősen kevesebb nagy tudású mérnökre.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

 

Ünnepi számunk december 20-án jelenik meg, első számunk 2013-ban pedig január 3-án.