vissza a főoldalra

 

 

 2012.12.07. 

Fico: kimerít a miniszterelnöki munka, az elnökségen nem gondolkozom

Robert Fico miniszterelnök úgy véli, lényegtelen az államfőválasztásról kialakított álláspontja, mivel „ez a téma jelenleg nem szerepel az asztalán”.

 A kormányfő a HNclub rendezvényén úgy fogalmazott: „kialakul egyfajta hangulatkeltés az államfőválasztás körül, amit én nem tartok annyira fontosnak az ország számára, mit a belpolitikai stabilitást, és azt, hogy felül tudjunk kerekedni a válságon”.

 A kormányfő elmondta, teljesen leköti őt a kormányzati munka, így a párton belül sem gondolkodnak az államfőválasztásról. Szerinte a Smer részéről a jövő év decemberi közgyűlésén várható érdemi állásfoglalás az államfőválasztásról.

 Fico szerint ugyan Szlovákiában közvetlen elnökválasztás van, ám az államfő jogállása ennek nem felel meg. „Az elnöknek erős mandátuma van azáltal, hogy közvetlenül választják, de a szerepe kimondottan reprezentatív. Az elnök jogkörei, ahhoz képest, hogy közvetlenül választják, nagyon gyengék, összehasonlítva más országokkal, ahol közvetlen elnökválasztás van” – mondta.

 

(forrás: ujszo.com)