vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.08. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 6. száma!

Csurka István temetésének pontos időpontjáról honlapunkon, a Távirati Irodán és a közmédiumokon keresztül tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat!

  A tartalomból:

Földesi Margit: Az ő élete és halála: a valódi dráma

Csurka István halálára (2.oldal)

Az én fő kérdésem: hogy egy kiváló író miért vállalja a politikát, az ezzel járó becsmérlést? Miért nem írt, csak írt? A válasz szíven ütött: Mert magyar értelmiségi vagyok. Író ember, de ugyanakkor tenni vágyó lélek, nem csak a betűk birodalmában. Akkor és ott, a Thököly úton sok mindenről beszélgettünk. Történelmünkről. Én elsősorban Pfeiffer Zoltánról villogtam, akit „fasiszta fősámánnak” bélyegeztek, mert az 1947-es kékcédulás választásokon még megpróbált tenni valamit. Hiába volt az elesettek védelmére 1944-ben. Rákosi Mátyás könnyűszerrel mondta ki: „ Aki Pfeifferre szavazott – az nem tudta, hogy ő a zsidó fasiszta hatalomra szavazott le.” Beszéltünk a megbélyegzés hatalmáról. Fasiszta, náci, antiszemita… Én hallgattam történeteit.

 Bálint László: A „szakértő búcsúja” (2.oldal)

Hányszor s hányszor elátkozták Csurka Istvánt, mert megjövendölte, merészelte megjósolni, hogy a magyarság, a nemzet csúszik az újkori rabszolgaság felé. A sok gyalázkodás, elrettentés, acsarkodás közben csak kevesen voltak, akik ezt meg merték hallani, magukévá merték tenni. A többség nem figyelt az intő szóra. Most pedig már a saját bőrünkön érezzük Csurka István igazságát. A mi kiöregedőben lévő generációnk már talán átvészeli ezt a hátralévő kis időt valahogy. De az utánunk jövők – ha csak nem tesznek ellene valamit! – menthetetlenül fel kell, hogy adják magyarságukat is, kereszténységüket is, és elvegyülnek-feloldódnak a liberálglobalizmus mocsoktengerében. Akkor majd elővehetik Csurka István írásait és sopánkodhatnak időben óvó szavainak helytállóságán. Tisztelt Csurka István! Kedves Elnök Úr! Tartoztam Önnek is és magamnak is ezzel a néhány soros búcsúzással. Egyszer azt mondta nekem: „Bálint úr! Remek dolog önnel dolgozni!” Akkor zavaromban valami semmitmondó közhellyel köszöntem meg az elismerő szavakat. Most azonban válaszolok: Elnök Úr! Nagyszerű dolog volt Önnek dolgozni!

 Borbély László: Árnyék a hóesésben (3.oldal)

Ha nem fogadsz magad mellé, sohasem élem át azt a teremtő örömet, melyet kizárólag egy-egy tárca vagy később a havilapban megjelenő novella megírása okozhat az írástudó számára. Nyár közepén pedig megláttál bennem egy olyasféle készséget, amit én sohasem vettem észre magamban, és rám bíztad a havilapot, mely mindig is féltve őrzött, kivételes kincs volt a szemedben, teljesen független és egyedülálló hangvételű a farizeus irodalmi közéletben. Néha a magam bátortalan módján motyogtam valami köszönetfélét a törődésedért és azért, hogy a közöttünk fennálló korkülönbség dacára baráti hangon szólítottál meg, és zavaromat egyre csak fokozta az, amikor időről időre felhívtál, hogy megköszönd valamelyik írásomat.

 Kovács Attila: Mindhalálig magyar

Személyes emlékezés Csurka Istvánra (3.oldal)

„Meghalt Csurka!” – mondja a telefonomba zilált hangon kedves barátom szombat reggel. Igen, sajnos ez igaz, biológiai értelemben valóban meghalt. Ám szellemi értelemben mindörökre tovább él, sőt, mélyen hiszem, hogy rövid időn belül kezdetét veszi egy „Csurka-reneszánsz”. Előkerülnek, leporolódnak majd rég nem játszott darabjai, amelyek ma is aktuálisak, máig ható igazságokat hordoznak, és amelyek révén újfent kiderül, milyen briliáns tehetségű író is volt ő.

 Jogerősen elítélték a dombóvári polgármestert

A város vezetőjének erkölcsi kötelessége lenne önként távoznia (4.oldal)

Nagy Roland, a dombóvári Fidesz frakcióvezetője: Nagyon sajnálom, hogy jogszabályokra kell hivatkozni, hiszen egy ilyen eset után a város polgármesterének erkölcsi kötelessége lenne önként távoznia. Az önkormányzatok jogállásáról szóló törvény szerint „összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akit bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek”. Tehát a törvény egyértelműen fogalmaz. Az előzetes mentesítésre hivatkozik most a polgármester úr. A Kúria a hátrányos következmények alól mentesítette őt, ám ezt Szabó Loránd úgy értelmezi, nem kell lemondania. Mi viszont több jogász állásfoglalását kikértük, és ők megerősítették azt, hogy az előzetes mentesítésnek a múltra nézvést nincs jelentősége. Tehát a polgármester úrnak le kell mondania. Viszont nem lesz büntetett előéletű és kaphat erkölcsi bizonyítványt is, sőt a következő választáson megmérettetheti magát.

 A cseh ellenzék nem ócsárolja úgy a nemzetét, mint a magyar

Az EU-t jobban érdekli a paradicsomok mérete, mint a szlovákiai magyarok helyzete (5.oldal)

dr. Palágyi István György, a csehországi Görgey Artúr Társaság elnöke: Mi bizony nem ilyen EU-ról álmodtunk. Azt hittük, hogy a közös Európában megoldódik a Trianon- kérdés, vége a Benes-dekrétumoknak, Esterházy János nem lesz többé háborús bűnös. Számunkra ezek bizony létkérdések. És elvárjuk, hogy megkövessenek minket. Egy ilyenre már volt példa, de nem jogszabályi szinten. Még 2006-ban az Együttélés felhívására reagálva Jirí Paroubek akkori cseh miniszterelnök levélben megkövette a magyarokat, miután a lengyel antifasisztákat is megkövette. Az pedig érdekes, hogy az EU-ba való belépésünk után sokkal rosszabb lett Szlovákiában a magyarok helyzete.

 Hévíz a leglátogatottabb vidéki város

Komoly szakmai kapcsolatot szeretnénk kialakítani az orvoslás és kutatás területén az oroszokkal (7.oldal)

Papp Gábor polgármester: Eszközrendszerünk erős és „több lábon áll”. Az új önkormányzati vezetés az előzőtől eltérő szemlélettel rendelkezik a turisztika területén. Elemezzük a beérkezett adatokat, melyek azért fontosak, hogy lássuk, hol és milyen marketingtevékenységet kell végezni, és mekkora forrásból. Az ön által is említett válság idején gondoltuk azt, hogy most kell beleerősíteni, ezért a marketingre és a városi programokra jelentősen megnöveltük az anyagi forrásokat. Ezzel el is értük a külföldi és belföldi turistaszám növelését.

 Interjú Dörner Györggyel, az Új Színház igazgatójával (9.oldal)

Arra pedig egy pillanatig sem gondoltunk, hogy Csurka István az Új Színház alkalmazottja lesz. Ki kell hangsúlyozni, hogy Csurka István drámái hordozzák azt a szellemiséget, ami igazán hiányzik a színházi közéletből. A magyar sorskérdéseket vonultatja fel a szerző, de az Istentől való elfordulás, a kisszerűség, a nihilizmus veszélye is mind szerepel műveiben. A mélyen vallásos Flemingnek, a penicillin feltalálójának azt mondták egyszer kollégái: te, aki a szellemben hiszel, egy gyógyító anyagot találtál föl, és most nem változott meg a véleményed? Erre azt felelte Fleming: a penicillint Isten találta föl, én csak az eszköze voltam. Pont ez a világszemlélet, ami nagyon hiányzik nem csak a színházakból, hanem a mindenre kiterjedő közéletből. A tudós hit, szerénység és a szeretet tudja csak előrevinni a társadalmat.

 Interjú Daróczi Tamás operaénekessel (10.oldal)

Kétségtelen; Kolozsvárott szép hagyománya van a zeneoktatásnak, két színházban játszanak operát, a filharmónia zenekara és kórusa világszinten szólaltatja meg a remekműveket. Felejthetetlen hangulatú előadásokra emlékszem, különösen a magyar opera produkcióira. Ezeknek az előadásoknak a hangulatát már gyerek koromban magamba szívtam és ez megmaradt bennem akkor is amikor már én magam is a fellépők között voltam.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

www.magyarforum.hu

www.fuggetlenseg.hu

Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: (36-1) 781-3236

Mobil telefonszámunk: (36) 30-7545-017