vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.03. 

Szerbia 13. az öngyilkossági világranglistán

Szerbia sok tekintetben a különféle ranglisták és kimutatások végén kullog, a sikeres öngyilkosságok tekintetében viszont az élbolyban foglal helyet, pontosabban a 13. helyen áll, s a mutatók, sajnos, évről évre “jobb” helyezést biztosítanak számára.

Ünnepek idején többen szánják magukat a végzetes lépésre, mert ez az az időszak, amikor az emberek rájönnek, mennyire magányosak. Az újvidéki Srce (Szív) Központ munkatársai újabban az internet, pontosabban az internetes csevegés, a chat révén próbálják meg javítani a szomorú statisztikát és segíteni a hozzájuk fordulóknak.

Amint a 0800 300 303-as ingyenes telefonszámot hívja valaki, azt jelenti, segítségre van szüksége. Az emocionális támogatást és az öngyilkosságok megelőzését felvállaló Srce központ már húsz éve működik, minden nap 14 és 23 óra között fogadja a hívásokat, a központ önkéntesei mindenkivel elbeszélgetnek, aki úgy érzi, segítségre, vagy egyszerűen csak arra van szüksége, hogy valaki meghallgassa.

“Aki magányosnak érzi magát, vagy úgy érzi, nem tud egyedül megbirkózni a problémáival, esetleg olyan sötét gondolatok árasztják el, amelyekkel nem tud megküzdeni, felhívhat bennünket, beszélgethet önkénteseinkkel, s megbeszélhetik, hogyan lehetne a fennálló problémát megoldani. Itt vagyunk telefonon, e-mailen, s nemrég óta chat formájában is”, mondja Milena Jerkov önkéntes.

A chat-segítség a korszerű technológia vívmánya és lehetősége, s mindenek előtt azoknak ajánlott, akik hosszabb időt töltenek az interneten, viszont magányosak és segítséget kérnek. Elegendő csak bejelentkezni a Srce központ honlapjáról, s az internetes csevegés, a chat, lehet 10 perces, de akár 2 órás is, mert a volontőrök a jelentkező érzelmei és problémái szerinti időtartamban folytatják a “csevegést”.

“Noha a jelentkezések anonimek, a chatet inkább a fiatalok választják, talán azért, mert így úgy érzik, méginkább névtelenek maradhatnak, nagyobb az anonimitás, szabadabban fejezik ki gondolataikat, s az sem ritkaság, hogy könnyebben nyílnak meg írásban, mint szóban”, mutat rá Dubravka Korać önkéntes.

A kutatások szerint az emberek felénél erős az öngyilkossági hajlam, a probléma létrejötte után két héttel is. A leggyakoribb okok pedig a családon belüli rossz viszonyok, esetleg a partnerrel fennálló probléma, de lehet ez egészségügyi vagy egzisztenciális gond is. Adott esetben mindez leküzdhetetlen akadálynak tűnhet, de a pszichológusok szerint az öngyilkosság nem megoldás.

“A páciensekkel folytatott beszélgetés során feltűnik a megoldás. Tanácsot mi nem adhatunk, mi csak azt a lehetőséget tudjuk nyújtani, ami által az illetőnek megerősödik az önbizalma, s valamiféle támogatást, hogy zöldágra vergődjön az őt gyötrő gondokkal”, mondta Slavica Ranisavljev pszichológus.

Ahogyan évről évre nő az öngyilkosságok száma Szerbiában, úgy nő azoké is, akik a Srce Központhoz fordulnak. 2011-ben 3000 hívás érkezett hozzájuk, ami egyötödével több, mint az előző évben. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a segítségre szorulók bíznak abban a közel 40 önkéntesben, akik jelenleg vállalják ezt a nehéz feladatot, de egyúttal azt is jelenti, hogy a kiutat sokan sokszor rossz helyen – az öngyilkosságban – keresik.

 

(Forrás: B92)