vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.10. 

Kormányválság – Romániai magyar lapok a bukaresti kormányváltásról

Az erdélyi magyar lapok vezércikkírói szerint kétséges, hogy elkerülheti-e Románia az előre hozott választásokat Mihai Razvan Ungureanu kormányalakítási megbízásával.

 A mór megtette kötelességét, hosszú éveken keresztül hűségesen, ellentmondás nélkül végrehajtotta Traian Basescu államfő utasításait, és most elérkezett az idő arra, hogy távozzon. Így értelmezi a Krónika című erdélyi magyar napilap vezércikkírója Emil Boc miniszterelnök hétfői lemondását. Úgy véli, hogy a lépés mögött távolról sem azok az okok húzódnak meg, amelyekre a miniszterelnök hivatkozott. A valódi okok politikai természetűek: a koalíciót vezető Demokrata Liberális Párt (PD-L) számos vezetője is Bocot tette felelőssé azért, hogy a választási évben a párt népszerűsége 15 százalék alá süllyedt.

 A cikkíró szerint Mihai Razvan Ungureanu kormányalakítási megbízása után is kérdés, hogy kihúzza-e a jelenlegi koalíció előre hozott választások nélkül. „Látható ugyanis, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyre inkább elkötelezett az idő előtti parlamenti megmérettetés mellett, amelyet talán kész lesz elő is idézni, ha politikai érdekei, elvárásai nem úgy érvényesülnek az új kormánystruktúrában, ahogy szeretné" – áll a Krónika vezércikkében.

 Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap vezércikkírója úgy vélte, az RMDSZ-t hétfőn a kormányon kívülre szorulás perspektívája is fenyegette. Ha ugyanis a koalíciós társ a tisztán technokrata kormány felállítása mellett dönt, egy ilyen kormányban értelemszerűen nem vett volna részt az RMDSZ. Egy ilyen kormány a parlamentben csak az ellenzék szavazataival kaphatott volna megbízatást.  

A cikkíró szerint kérdés, hogy „az elődjénél jóval megnyerőbb külsejű új kormányfőjelöltet mennyire fogadja el a cotroceni ingujjból kihúzott adu ászoktól megundorodott közvélemény?" Nem tudni, hogy a volt titkosszolgálati vezetőnek van-e valamilyen titkos fegyvere az utca lecsillapítására – írta.

A kolozsvári Szabadság vezércikke szerint az elmúlt időszakban elhalkult az utca hangja, inkább csak amolyan háttérzenének szolgált a most bejelentett lemondáshoz. „Az ország valóban forr, de leginkább a politika színterén, a lemondás a politikai (újra)rendeződés egyik fő és elsődleges eszköze" – áll a vezércikkben. A cikkíró szerint az ellenzék azért akar előre hozott választásokat, mert népszerűsége csúcsán áll, ahonnan már csak visszafelé vezethet az út. Szerinte az RMDSZ is érdekelt a mielőbbi megmérettetésben, hiszen a lehetséges politikai ellenfélként fellépő Erdélyi Magyar Néppártnak előre hozott választások esetén nem lenne ideje felkészülni. A vezető kormánypárt viszont időt szeretne nyerni – írta a kolozsvári lap.

 

MTI