vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.10. 

Azonosították Fülöp apostol sírját

A Lecce Prima olasz folyóirat közlése szerint egy nemzetközi régészcsoport megtalálta Fülöp apostol sírját Törökországban.

 Jézus Krisztus követőinek legszűkebb köréhez tartozó Fülöpnek, a tizenkét tanítvány egyikének síremlékét Hierapoliszban, Törökország délnyugati részén, Pamukkale közelében tárták fel – közölte az olasz Lecce Prima február 6-án.

 A beszámoló szerint az archeológusok az V. században épült Fülöp-templom alatt felfedeztek egy második templomot, melyet egy I. századi római sír köré építettek – magyarázta a kutatócsoport vezető régésze, Francesco D'Andria. A salentói egyetem kutatója beszámolója szerint az előtemplom egy háromhajós építmény volt.

A Fülöp-sír azonosításával kapcsolatban a szakember kiemelte, hogy a hagyomány alapján feltételezik, hogy az apostol nyughelyéről van szó. A síremlék feltárásán egy olasz, francia, német és norvég kutatókból álló, 65 fős régészcsoport dolgozott.  

A kutatócsoport évek óta kereste az apostol sírját. Francesco D'Andria professzor a feltárás korábbi fázisában, 2011 júliusában elmondta: egy hierapoliszi templom maradványai között bukkantak rá a tanítvány sírjára – amint arról korábbi cikkünkben is olvashattak. Az akkor feltárt síremléket a régészek csak most nyitották fel.

 Fülöp apostol – így tartja a hagyomány – Görögországban, Szíriában és Frígiában tanított; s a mai Ukrajna területén szenvedett vértanúságot Krisztus után 80 körül. Más elképzelések alapján Délnyugat-Törökországban, Hierapoliszban halt mártírhalált. A legenda elbeszéli: Fülöpöt lefejezték vagy fejjel lefelé keresztre feszítették, s vértanúsága helyén nyolcszögletű síremléket (Martyrium) állítottak.

 

(Magyar Kurír)