vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.10. 

Átadás-átvétel

Dörner György átvette az Új Színházat. Az átadás-átvétel – a valós eseményen túl – szimbolikus. A színház sorsa bizonyos párhuzamot mutat Magyarország sorsával. Mondhatnánk, az Új Színház átadás-átvétele emlékeztet az ország másfél évvel ezelőtti átadás-átvételére. Az átadóban forrong a düh, sértett és nem fogadhatja el a tényt. Nem fogadhatja el, hogy neki, az intézmény avagy az ország birtokosának, hosszú évek óta használt birtokát át kell adnia. Tudta, hogy ez bekövetkezik, megtett mindent, hogy ne következzen be. Jó előre gondoskodott, hogy az átvevőnek minél nehezebb, sőt, lehetetlen legyen a további működtetés.

 Az átadó az átvevő bukását várja. Meg van róla győződve, hogy az elveszett birtok hasznaira egyedül ő jogosult, és csak idő kérdése, hogy visszaüljön a birtoklást bizonyító főnöki székbe.

Márta és az őt most már mélyen megértő liberális értelmiség az elmúlt hetekben aknásítással volt elfoglalva. Az egész Új Színház alatt lázas telepítés folyt, különböző erejű, méretű és érzékenységű aknák óvatos elrejtése. Voltak pénz-ügyi aknászok, kulturális aknászok, Píár-aknászok, szociológus aknászok, és természetesen nemzetközi kapcsolatokat létesítő aknászok. Márta maga rögtön az átadáskor bejelentette az egyik akna élesítését: február 1-jén memorandumot olvastak fel Európa számos országában, köztük brit, német és osztrák színházakban; az Új Színház példájából kiindulva színházi tolerancia napot tartanának minden évben ezen a napon.

Biztosak lehetünk benne, hogy az aknák sorra robbannak, hogy másfél év múlva a támadások ugyanazzal a vehemenciával érik az Új Színházat külföldről és belföldről, mint amilyennel Cohn-Bendit esett Orbánnak Strassbourgban. A támadás minősége, megalapozottsága is feltehetően ugyanolyan kétes lesz. Sőt, az sem zárható ki, hogy a szóroham is ugyanabból a szájból indul.

Az átvevő ez ellen semmit sem tehet. Egyetlen dolga van: jó és magyar színházat csinálni. Ha a fenntartó, a nézők és a jóérzésű színházat támogató emberek, cégek ebben segítenek, akkor sikerül. És akkor érkezik az igazán feldühödött támadás, de a magyar emberek hálája is. Az Új Színház és Magyarország sorsa között párhuzam van.

 

Csorja Gergely