vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.10. 

A vidéki életmód népszerűsítéséért

Megismertetjük a gyerekekkel a helyben előállított termékek fontosságát

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) meghirdette az általános iskolásoknak szóló akcióját, a „Vesd bele magad!" programot. A mozgalom keretében a diákok vetőmagokat kapnak zöldségek termesztésére - közölte a kezdeményezést támogató Vidékfejlesztési Minisztérium. A vetőmagokat adományokból veszik, és annyi gyereknek jut, amennyi pénz összegyűlik. A programról dr. Mikula Lajost, az AGRYA ügyvezető elnökét kérdezem.

 Milyen múltra tekint vissza a Vesd Bele Magad! program?

 –2011-ben indítottuk útjára ezt a programot. Az akkor még egy sebtében összeállított projekt volt, mert viszonylag későn vetődött föl az ötlet, hogy érdemes lenne vetőmagot adni a kisiskolás gyerekeknek. Programunk abban is különbözik a hasonló vetőmagosztási akciótól, hogy nem szelektál szociális különbözőségek alapján. Tehát nem célunk egy élethelyzet megváltoztatása, vagy annak megkönnyítése. A célunk a kisiskolások szemléletének formálása, és megismertetjük a gyerekekkel a helyben előállított termékek fontosságát. És közvetve a családok szemléletét is szeretnénk formálni a mezőgazdasági termékekhez kötődően. Ha a kisdiákok megízlelik kiskertjük termését, rájöhetnek arra, hogy mennyire más a friss, saját zöldség zamata. Amennyiben saját magunk állítjuk elő a terméket, akkor annak eredetével tisztában vagyunk, s emellett az ún. öngondoskodási elem is lényeges; néhány száz négyzetméter földterületen egy négytagú család éves zöldségigénye előállítható. Ráadásul a gyerekek nem a számítógép előtt ülnek szabadidejükben, hanem kint vannak a friss levegőn, megerősödnek, és megtapasztalják a fizikai munka élményét. Ez egy családi program is, hiszen a kisgyerek önmagában nem tud még kertészkedni, ezért szükséges a szülők odafigyelése. Minden résztvevő programunkon keresztül gazdálkodóvá válhat, átélheti a termelés csodáját és felelősségét is. Reméljük, hogy a programban résztvevő gyerekek későbbiekben jobban odafigyelnek táplálkozásukra és környezetükre.

 Azt mondja, hogy a családok szemléletét is formálni szeretnék. Bizonyára vannak olyan diákok, akik az életben nem ültetnek semmit, és semmi közük a mezőgazdasághoz, sőt szüleik egyenesen lenézik az ilyen munkát. Programjuk változtathat, formálhat ezen az eszement gondolkodáson?

 –Ahol a vetőmagot el tudják ültetni, ott valószínűleg a mezőgazdasági termelés nem lenézett szakma. Aki pedig egy budai kertesházban felássa a tuják helyét, vagy kiszántja a füvet, hogy gyermeke zöldséget termesszen, nagyon komolyan gondolja a konyhakerti termelést. Mi azokat keressük föl, akik legalább egy kicsit nyitottak eziránt a dolog iránt, mert el kell hinniük, hogy a gyermek mennyire örül, egy saját maga által nevelt, gondozott kiskertnek. Mindeközben fejlődik a gyerek szellemisége és egyénisége is. A 2011-es program életképei, azok az élmények, melyeket a gyerekek megéltek, követhetők az interneten is, a www. vesdbelemagad. hu weboldalon.

 Erre a programra egyének, családok, vagy iskolák jelentkeznek?

 –Általános iskolákon keresztül szervezzük meg a programot. A résztvevő gyerekek tehát iskolához, s azon belül egyes osztályokhoz kapcsolódnak. Az iskolák elsődleges feladata, hogy koordinálják a gyerekek munkáját. A résztvevő iskolák között pedig három osztálykirándulásokat sorsolunk ki.

 Ki mutatja meg tízéves gyereknek, hogy miként kell pl. borsót termeszteni?

 –Amennyiben szükséges, fiatal gazdatársaink szívesen segítenek. Ha falusi környezetről van szó, akkor helyben is akad segítség, viszont a városi jelentkezők komoly kihívást jelentenek mindannyiunk számára. Ettől függetlenül ez egy olyan feladat, amit meg kell oldalunk, mert sokkal nagyobb lesz a végén a jelentkezők élménye.

 Mi történik, ha a gyerek azt mondja, meguntam az egészet?

 –Akkor megunta; mi nem gondoljuk, hogy mindez kötelező lenne. Ami kötelező, azt nem igazán kedvelik a gyerekek, mi tehát egy alternatívát kínálunk, mégpedig olyat, ami élményt is ad. A pedagógus kérheti számon a munkát, de nem kényszerítheti a gyereket arra, hogy kapáljon a kertben. A motiváció lehet az osztálykirándulás, és az, hogy a gyermek megnézheti magát az interneten, és dicsekedhet is vele.

 Az is közvetett cél, hogy a programban résztvevők majdan fiatal gazdává váljanak?

 –Csak nagyon áttételesen, mert mi abban bízunk, hogy a gazdálkodói életformát, és tevékenységet értik meg jobban a program által gyerekek. Megtapasztalják az élelmiszer előállítás csodáját, és ezután számukra már nem kérdés a gazda felelőssége sem. Ma sokan lenézik a mezőgazdászokat, holott jelentős a gazdálkodók felelőssége, hiszen mi tesszük az asztalra az élelmiszert.

 Nagyon jó lenne, ha minden asztalra magyar gazda tenné az élelmiszert. Gondolom, hogy ez a program arra is nevelheti a gyerekeket, hogy később magyar terméket vegyenek.

 –Természetesen ez is a célunk. A konyhakertben előállított zöldség friss, nem utazza be a fél világot, és íze is van. Tegyék majd egymás mellé a nagyáruházban másfél hete ott fonnyadó zöldborsót és a frissen leszedettet, és meglátják a különbséget.

 Február 24-én tartják az éves Fiatal Gazda Konferenciát. Milyen témákra lehet számítani, és kik lesznek az előadók? A szakminisztérium képviselteti-e magát?

 –Fazekas Sándor miniszter úr, amennyiben ideje engedi, jelen lesz, ha nem, akkor államtitkári szinten képviselteti magát a szaktárca. Témáink lesznek pl. a Darányi-terv részét képező vidékfejlesztési program végrehajtása, a fiatal gazdák támogatása és azok ellenőrzése, a Nemzeti Földalap pályáztatási rendszere, és az aktuális jogszabályváltozások.

 

Medveczky Attila