vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.17. 

Cél a kormány megdöntése

Bajnaiék dezinformálni próbálják Washingtont

5 perces interjú: Lipták Béla professzor, a Hungarian Lobby vezetője

 – Január végén a Hungarian Lobby, az amerikai Magyar Érdekszövetség levelet írt a Fehér Háznak, amelyben felhívta Barack Obama figyelmét arra, hogy a magyarországi ellenzék manipulálni igyekszik az amerikai külpolitikát. Volt hatása a petíciónak?

 – Kezdjük az elején. A levél apropóját a tavaly év végi Clinton-levél szolgáltatta, amelyben a külügyminiszter asszony zömében megalapozatlan bírálatokkal illette Magyarországot. Az Orbán Viktornak küldött levél nagyban hozzájárult a Magyarország elleni kampány „megalapozásához”. Márpedig ezt a „dokumentumot” nem tényekre, hanem a Johns Hopkins University keretein belül tevékenykedő, a magyar ellenzékkel együtt dolgozó csoport véleményére alapozták a külügyminiszter tanácsadói – akik mellesleg az említett egyetemen végeztek.

 – Kikről van szó?

 – Simonyi Andrásról, a megbukott szocialista kormány egykori washingtoni nagykövetéről, aki ma az egyetem professzora és a transzatlanti kapcsolatokkal foglakozó központ igazgatója. Bajnai Gordon volt kormányfőről, illetve Charles Gati professzorról, aki az amerikai kormány tanácsadójaként próbálja meg „visszajuttatni Bajnait a hatalomba”. Ezek az urak azon dolgoznak, hogy dezinformálva az amerikai véleményalkotókat, igyekezzenek megdönteni a szabadon választott magyar kormányt.

 – Mik az érveik?

 – Az unalomig ismert vádak, a sajtószabadság eltörléséről, a diktatúra bevezetését lehetővé tevő új alaptörvényről. Miközben nyilvánvaló, hogy a hirtelen „demokráciaféltést” a magyar kormány pénzintézetek, pénzügyi lobbik elleni fellépése hozta elő. Nem egyszerűen a különadók által elvett pénzről van szó, ennél sokkal fontosabb az Orbán-kormány által teremtett precedens. Emiatt támadnak Magyarországra, s próbálnak a tengerentúlon is manipulálni.

 – Mit lehet ez ellen tenni?

 – A több ezer magyar által aláírt petíció, számos más Magyarországot segítő lépés mellett már most hozott eredményeket. A Fehér Házban a múlt héten elnapolták azt a meghallgatást, amelyen Simonyiék ismertették volna érveiket. Javult a helyzet a sajtóban is, habár tény, egyelőre ez még csak a magyar téma „hanyagolását” s nem a helyzet objektív bemutatását jelenti. Úgy gondolom, hogy a pénteken Budapestre érkező kongresszusi tényfeltáró bizottság így kevesebb előítélettel lát munkához.

 

(Forrás: MTGY)