vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.17. 

A cseh ellenzék nem ócsárolja úgy a nemzetét, mint a magyar
Az EU-t jobban érdekli a paradicsomok mérete, mint a szlovákiai magyarok helyzete

A csehországi Együttélés Magyar Nemzeti Tagozata által előterjesztett közös nyilatkozatot fogadtak el a csehországi magyar szervezetek, melyben kiállnak Magyarország mellett. A Cseh Köztársasában élő magyarokat tömörítő érdekvédelmi és képviseleti szervezetek, nevezetesen a Coexistentia - Együttélés Politikai Mozgalom Magyar Nemzeti Tagozata, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, a Cseh-Magyar Kereskedelmi Kamara, a Csehországi Magyar Orvosok Társulata, a Prágai Református Missziói Gyülekezet és a Görgey Artúr Társaság nagy aggodalommal követik az utóbbi időben Magyarország ellen irányuló bírálatokat az Európai Bizottság és egyes EU-tagországok politikusai, illetve bizonyos érdekkörök részéről- idézzük az nyilatkozat első mondatát.

 Mi késztette önöket ezen nyilatkozat megszövegezésére? –kérdezem dr. Palágyi István Györgyöt, a Görgey Artúr Társaság elnökét.

 – Elöljáróban leszögezném, hogy az Együttélés az egyedüli magyar politikai grémium Csehországban, a többi szervezet főleg társadalmi, vagy kulturális. Itt viszont nem pártpolitikáról, hanem magáról a nemzet ügyéről van szó. Ezért, úgy éreztük, kötelességünk megszólalni és kiállni a magyarság, az igazság mellett.

 Tehát ennyire összetartóak a csehországi magyarok?  

–Jellemző az összetartás, de sajnos még mindig sokan félnek attól, hogyha felemelik a hangjukat az igazságért, akkor azt megtorolják rajtuk, mert nem igazán tudják megkülönböztetni a nemzetpolitikát a pártpolitikától. Mi éppen azért emeltük fel a hangunkat, hogy Magyarországot azért ítélik el, mert jobbközép kormánya van. Sajnos minket is sokszor a „fortélyos félelem igazgat”. 1939-ben születettem, így a saját bőrömön tapasztaltam minden egyes magyar üldözést. Egy többszörösen megvert, megalázott nemzet vagyunk, és sokakba beleívódott ennek az érzülete. Közben mi befogadunk mindenkit, és a béke kedvéért sajnos hajlandóak vagyunk feladni akár önmagunkat is. Ennek egyik oka az lehet, hogy kivetnek bennünket a gazdasági élet perifériájára. Mindez nem jelenti azt, hogy ne lennének magyarországi szerencselovagok. Ezek az alakok saját és körük gazdasági érdekét követve politizálnak, de nem a magyarság érdekét tartják szem előtt. Nálunk is a kevésbé gazdagabb rétegnél fejlődött ki, no, nem a betyár, hanem a magyar becsület.

 Milyen érdekes, hogy a benesi dekrétumokkal és a Fico-féle ellentörvénnyel kapcsolatban nem volt ekkora hisztéria az Európai Parlamentben. Egy kettős mércéről van szó? És ide tartozik a következő kérdés, hogy a csehországi ellenzék is annyira ócsárolja a cseh kormányt külföldön, mint a magyar?

 –A kérdésben ott a válasza. A csehek és a szlovákok sokkal összetartóbbak. Ha arról van szó, hogy magyarellenesség, akkor eltűnnek a pártbeli különbözőségek. A cseh ellenzék nem ócsárolja úgy a nemzetét, mint a magyar. A felvidéki Szabad Újságban olvastam Pozsgay Imre gondolatait, ezek szerint a külföldi negatív sajtóhadjáratot azok a magyarországiak szervezik, akik 2010-ben kiestek a hatalomból. Ilyen gazemberségre máshonnét nem tudok példát felhozni. Ez már kimeríti a hazaárulás fogalmát, hiszen külföldön akarják elintézni azt, amire Magyarországon képtelenek. Odamennek siránkozni, és a Cohn-Bendit-féle figurák pedig szívesen belerúgnak mindenbe, ami nemzeti, és ami keresztény. Ami a kettős mércét illeti, nagyon helytálló megfogalmazás. Mi magyarok, Németországgal ellentétben, nem tudtuk magunkról levetni az ún. utolsó csatlós billogot. Ezért is mondta az egyik Amerikában élő Kossuth-díjra méltatlan író, hogy „ma már a második világháború borzalmaiért, a holocaustért egyedül a magyar a felelős”. Tehát mi vagyunk szerinte a legfasisztább nemzet. A másik Kertész szerint pedig a gyerek már az anyatejjel szívja magába az antiszemitizmust. Agyrém, amiket ezek állíthatnak büntetlenül! Tehát létezik kettős mérce, és ez Trianonból indul ki. Az összes mai gondnak a gyökere Trianon…

 Milyen a „magyar ügy” csehországi sajtóvisszhangja?

 Jó újságírói szokás szerint Magyarországról nálunk a lapok csak akkor írnak, amikor valami gond van. A cseh lapok többsége átveszi a külföldi – nem a magyar – liberális lapok tudósításait. Azt pedig tudjuk, hogy ezek a lapok szinte mind magyarellenesek. El kell ismerni, hogy néhány publicista, történész megpróbál Magyarországról objektíve írni, mint pl. Bohumil Dolezal (Lidové noviny), vagy Rudolf Kucera (Közép-Európa története). Az is érzékelhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök EP-i fellépése és a forint javulása után kissé pozitívabb cikkek jelennek meg Magyarországról. Sok cseh barátom van, értelmiségiek, és tudom, hogy az ő véleményük nagyban különbözik a hivatalos sajtóétól. A csehek többsége elismeri a magyar virtust, azt, hogy képesek vagyunk kitörni az igából. Most Csehországban is bekeményített a miniszterelnök. Ezért is lemondással fenyegetődzik Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter, ha országa nem fogadja el minden feltétel nélkül az Európai Unió új közös költségvetési és gazdasági politikáját, és nem mond le szuverén állami költségvetéséről.

 Gondolom látta azt az EP-i ülést, mikor megtámadták a baloldaliak és a liberálisok a magyar miniszterelnököt. Önök, csehországi magyarok, ilyen EU-ról ábrándoztak?

 –Mi bizony nem ilyen EU-ról álmodtunk. Azt hittük, hogy a közös Európában megoldódik a Trianon-kérdés, vége a Benes-dekrétumoknak, Esterházy János nem lesz többé háborús bűnös. Számunkra ezek bizony létkérdések. És elvárjuk, hogy megkövessenek minket. Egy ilyenre már volt példa, de nem jogszabályi szinten. Még 2006-ban az Együttélés felhívására reagálva Jirí Paroubek akkori cseh miniszterelnök levélben megkövette a magyarokat, miután a lengyel antifasisztákat is megkövette. Az pedig érdekes, hogy az EU-ba való belépésünk után sokkal rosszabb lett Szlovákiában a magyarok helyzete. Erről az EU nem vesz tudomást, hangadóit jobban érdekli az állítólagos magyarországi diktatúra és a paradicsomok és tojások hivatalos mérete.

 

Medveczky Attila