vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.17. 

Egeresi Sándor Vajdaság statútumáról, a tartomány hatásköreiről, Szerbia alkotmányáról

Vajdaság autonómiája alapvető kérdés Szerbia számára és az ország európai integrációja szempontjából - jelentette ki Egeresi Sándor, a vajdasági parlament elnöke vasárnap a Tanjug hírügynökségnek.

"2000 óta a tartományi kormányzatnak rendkívül világosan megfogalmazott európai politikája van, és én erre nem úgy tekintek mint valami különlegességre, hanem mint olyan politikára, amely illeszkedik Szerbia stratégiai célkitűzéseihez. Vajdaság eddig is élen járt ennek az európai politikának a folytatásában" - mondta Egeresei Sándor.

Hangsúlyozta, hogy erről a politikáról a múlt héten, amikor a vajdasági parlament elnökeként Brüsszelben járt, ott is elismerően szóltak.

Véleménye szerint a tartomány a statútummal - Szerbia érvényben levő alkotmányának keretei közepette - a hatáskörök maximumát megkapta, de felmerül a kérdés, hogy ez elegendő-e. "Úgy vélem, hogy Vajdaság polgárai többet érdemelnek, ez az én személyes véleményem és pártomnak is ez az álláspontja, de ezzel nem vitatjuk el a hatályban levő alkotmányt" - mondta Egeresi Sándor.

A vajdasági parlament elnöke úgy véli, hogy Vajdaságnak a hatáskörök megállapításáról szóló törvénye összhangban van az alkotmánnyal. "Nem látok egyetlen vitás kérdést sem a statútummal, sem a hatáskörök megállapításáról szóló törvénnyel kapcsolatosan. Az alkotmány szavatolja Vajdaságnak az autonómiára vonatkozó jogát, és kimondja, hogy ezek a jogok kiterjeszthetők a törvények által - mondta Egeresi.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a centralizmus egyaránt fékezi Szerbia és Vajdaság, de más régiók és helyi közigazgatási szervek gazdasági és politika fejlődését is. "Én egészen a településekig kiterjedő igazi decentralizáció híve vagyok. A polgárok a saját jogaikat a helyi közösségekben valósítják meg, éppen ezért a helyi közösségeknek is rendelkezniük kell bizonyos hatáskörökkel, bizonyos területeken" - fogalmazott Egeresi Sándor, aki azt is kifejtette, hogy szükségesnek tartja Szerbia alkotmányának módosítását, "de oly módon, hogy azzal ne sérüljön sem Szerbia helyzete, sem pedig az alkotmányos rend".

Vajdaság jelenlegi statútumát 2009. december 14-én fogadták el. Ennek alapján fokozatosan 154 hatáskör száll vissza a szerb államról Vajdaságra. Így kerültek ismét vajdasági tulajdonba a regionális utak, az erdők, a tartományt behálózó csatornarendszer. A tartomány tavaly képviseleti irodát nyitott Brüsszelben. Tavaly decemberben, az MTI belgrádi tudósítójának adott nyilatkozatában Egeresi Sándor kijelentette: "Vajdaságnak három kiemelt stratégiai célja van: a regionális együttműködés bővítése, a társadalmi viszonyok demokratizálása, Vajdaság etnikai sokszínűségének megőrzése".

 

(forrás: vajma.info)