vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.17. 

Turulszobrok – fotókiállítás a Csallóközben

A Rákóczi Szövetség kecskeméti szervezetének köszönhetően Kárpátalján, majd Felvidéken Nagykaposon is bemutatták már a „Turulszobrok a Kárpát-medencében" fotó-gyűjteményt, Katona Bernadett képeit. Február 12-étől Somorján, majd a Csallóköz több településén is látható a kiállítás.

 A felvidéki kiállítás-sorozatot a Szövetség a Közös Célokért társulás szervezi, természetesen mindenütt a helyi szervezőkkel karöltve. Somorján február 12-én a Somorja Hangja polgári társulás a társszervező, a kiállítást a Szkítia koncertjére érkező közönség láthatja először a somorjai kultúrház előcsarnokában 18 órától. Ezután február 17-én Nagymegyeren, február 25-én Békén, Csallüközkürtön, Dunaszedahelyen és Nyárasdon is bemutatják majd a gyűjteményt, tudtuk meg a felvidéki körút szervezőjétől, Pogány Erzsébettől.  

A képek nagy részét egy megszállott, kiváló ember, Katona Bernadette készítette eredeti helyszíneken, s ő maga is szervezi a tárlat országjárását a Budapest XII. kerületi önkormányzat segítségével. Számos lelkes, gyerekektől és tanároktól származó bejegyzés jelzi a vendégkönyvben, hogy az emberek lelkét megérintette az ősi szimbólum jelentősége.

 'Sem fotóművész, sem történész, sem ornitológus nem vagyok, csak egyszerű polgár, aki nagyon szereti a hazáját" mondja önmagáról Katona Bernadette.

 Civil foglalkozása távol áll elhivatottságától, közgazdász és külkereskedői diplomát szerzett a 21. század legelején, kenyérkereső foglalkozása szerint élelmiszer-ipari fémérzékelőkkel foglalkozik. Azért tartja ezt fontosnak elmondani, mert munka közben támadt egy ötlete, ugyanis a foglalkozása utazás- és országjárásfüggő. Ez az életforma segít abban, hogy egyre közelebb kerüljön a kitartást igénylő magasztos célhoz: lefényképezni a Kárpát-medence összes turulszobrát. Pokorni Zoltán polgármester és a Hegyvidék támogatása pedig ahhoz járul hozzá, hogy ezt a fotóanyagot az ország minden részén megismerhessék az érdeklődők.

 Katona Bernadette 2005-től napjainkig fokozatosan amatőr „turulógussá" képezte ki magát. Kutatásai közben rátalált az 1917-ben keletkezett VIII-as számú törvényre, amely előírja, hogy minden település a lehetőségeihez mérten emlékezzen meg az első világháborúban elhunyt hősökről. Még nem nézett utána, tehát nem egészen hiteles információ, de a törvényhez állítólag készült egy motívumajánlás, három motívummal: a búsuló Árpád vezér, a katonaalak és a turulmadár. A turulszobrok nagy része így lett tehát első világháborús emlék, azt lehet mondani, hogy 10 emlékműből 9 a nagy háború hőseire emlékeztet. Az általa eddig legrégebbiként ismert turulszobor, a honfoglalásnak emléket állító pusztaszeri emlékmű 1896-ból, a millennium korából származik. Ugyanígy a 19. század végén, 1897-ben készült a győr-kismegyeri, Napóleon elleni nemesi felkelés turulos szoborcsoportja, az egyik legszebb emlékmű. Romhányban Rákóczi csatájára, Mádéfalván a 1764-es siculicidiumra (a székelyek legyilkolására) emlékeztet a turulszobor. Maga a turul a tudomány mai állása szerint leginkább kerecsensólyomra hasonlít, melyről a legtöbbet a fotókiállítás megnyitóin Vásáry Istvántól, az ELTE török tanszékének professzorától hallhattunk, valamint Jankovics Marcell Cannes-i nagydíjas rendező-író könyveiből olvashatunk.

 Visszatérve az ötlet megszületéséhez: Katona Bernadette elhatározását tudat alatt talán a fölháborodás is motiválta, amikor 2005-ben kitört Budapesten a hegyvidéki turulszobor körüli méltatlan médiahisztéria. Még a nemtelen támadások közepén Szarvason járt munkaügyben, s a 44. számú országos főút mentén egyszer csak meglátta a régi városházát, az obeliszket és a turult. Sorsdöntő pillanat volt. No lám, itt senkit sem zavar – futott át rajta a gondolat, majd szinte az ösztöneit követve kiszállt a kocsiból és lefényképezte a gyönyörű emlékművet (a fotómasina a munka miatt is örökké nála van). A fényképezgetést először ötletszerűen folytatta, aztán már az ösztönei is jelezték a kitárt szárnyakat. Később elkezdte tudatosan is keresni a turulmadarakat.

 Katona Bernadette mostanáig több mint hétszáz turulszoborra talált rá segítőivel. Ebből a munka viszonylag szervezetlen szakaszában, 2005–2008-ig gyűlt össze az első CD-je, amely száznegyven turulszobor fotóját tartalmazza digitális fotóalbum formájában. A másodikhoz, amely további százötven emlékművet mutat be, már elég volt egy év, 2008 júliusától 2009 júliusáig. 2010 nyaráig pedig elkészült a harmadik CD-lemez, újabb 112 szoborral. Mostanáig összesen négyszázharminc turul képe rögzült a fölvételeken, így maradt még legalább két CD-re való anyaga, s a kincsestár folyamatosan bővül.

 Aki ráébredt, hogy legalább annyira fontos, hogy az emberek kiállításokon is szembesüljenek nemzeti múltunk eme szép rekvizitumával, az a Trianon Múzeum igazgatója, Szabó Pál Csaba volt, a Szegedi Tudományegyetem tanára, akivel Bernadette-nek és a Minerva Polgári Körnek régi keletű kapcsolata van. A tanár úr irányította útba Bernadette-et a szegedi turulszoborhoz, s a gazdagodó alapanyag láttán fölajánlott egy állandó kiállítási lehetőséget. A szavakat tett követte: Katona Bernadette a polgári körösök és korábbi munkahelyi főnöke, Kovács Árpád ügyvezető segítségével jó minőségű nyomtatott változatokat készített, Szabó Pál Csaba pedig vállalta az üveg alá tételt. Kimondhatatlan nagy öröm volt, amikor három polgári körös hölgy segítségével kitették a képeket a Trianon Múzeum falára, ami ma is ott van, mint a Minerva Polgári Kör és a Trianon Múzeum közös produkciója. Az országjáró vándorkiállításhoz már szükség volt a Hegyvidéki Önkormányzat segítségére is. Katona Bernadette 2008 nyarán átadta az első CD-t Pokorni Zoltán polgármesternek egy pesthidegkúti rendezvényen. A polgármester javában benne volt a turulért folytatott küzdelem forgatagában, megnézte munkatársaival az anyagot. Úgy határoztak, hogy a XII. kerületi MOM Művelődési Központ és a Hegyvidéki Önkormányzat vállalja a digitális fotók kiállítható formába öntését. Onnan indult el a tárlat vándorútjára.

 Katona Bernadette azóta körlevelekben ajánlja föl a fotókat tartalmazó CD-t és a vándortárlatot, természetesen elsősorban azon települések polgármesterei számára, akiknek turulszobrai szerepelnek a digitális fotógyűjteményben és a tárlaton. A kiállítás ingyenes, a szervezőknek csak az előző helyszínről a sajátjukra történő szállítás költségét kell vállalniuk. A teljesség igénye nélkül, a turulképek jártak immár többek között Budapest XII. kerületén kívül a XVII. és a XXII. kerületben, Szarvason, Karcagon, Debrecenben, Telkiben, Tapolcán, Iregszemcsén, Sopronban, Szentendrén, Taksonyban, Tökölön, Zalaegerszegen, Romhányban, Pomázon, Mezőtúron, Kecskeméten, Taksonyban, Dombóváron.

 Palotás József, a Rákóczi Szövetség kecskeméti tevékeny tagja indította a gyűjteményt először Kárpátaljára, Beregszászra, majd a délvidéki Magyarkanizsán és Felvidéken Nagykaposon mutatták be a Turulmadarak a Kárpát-medencében gyűjteményt.

 Február 12-étől a Szövetség a Közös Célokért szervezésében a Csallóközben indul körútra a kiállítás, előreláthatóan március végéig több helyszínre is eljut.

 

(pog, Felvidék.ma)