vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.17. 

Alkalmi bélyeg köszönti a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye centenáriumát

A bélyegképen a máriapócsi kegytemplom Könnyező Istenszülő-ikonja, Kisléghi Nagy Ádám Pantokrátor című alkotása, a magyarországi görögkatolikus egyház megalapításáról rendelkező vatikáni bulla részlete, valamint a hajdúdorogi görögkatolikus templom ikonosztázion egy részlete látható.

A négy képet a magyarországi görögkatolikus egyház szimbóluma köti össze, a kompozíciót a vatikáni bullát is díszítő ornamentikás széldísz egészíti ki. Az alkalmi borítékon a hajdúdorogi templom mennyezeti freskója (Puskás László alkotása), az alkalmi bélyegzőn pedig egy 1859-es ábrázolású templomsziluett látható. A centenáriumi újdonság Laczkó Anita grafikusművész tervei szerint az Állami Nyomdában készült – ismertette Szerdahelyi Kinga, a Magyar Posta Zrt. sajtószóvivője.

 A Hajdúdorogi Egyházmegye honlapján a következőket olvashatjuk: a magyarság már a népvándorlás évszázadaiban kapcsolatba került a bizánci kereszténységgel, a hittérítést is a keleti szertartású hittérítők kezdték. A IV. Lateráni Zsinat után a bizánci kereszténység háttérbe szorult, de a XVII. századból fennmaradt imádságok és énekek is tanúsítják a folytatólagos továbbélést. 1868. április 16-án ötvenkét magyar görögkatolikus egyházközség képviselői országos kongresszust tartottak, ahol kérték a magyar nyelvű liturgia engedélyezését és önálló egyházmegye felállítását. Ennek eredményeként I. Ferenc József megalapította a Hajdúdorogi Külhelynökséget, és 1898. június 8-án megalakult a Görögszertartású Katolikus Magyarok Országos Bizottsága.

 Az egyházmegyét 1912. május 6-án I. Ferenc József alapította, Christifideles Graeci kezdetű bullájával Szent X. Piusz 1912. június 8-án kanonizálta, a Magyar Országgyűlés az 1913. évi XXXV. sz. törvénycikkével iktatta törvénybe. Az egyházmegyéhez 162 parókia tartozott, ami a trianoni békekötést követően kevesebb mint felére csökkent. 1968-ban a Szentszék engedélyével az egyházmegye joghatóságát kiterjeszthette a területén kívül eső parókiákra is. II. János Pál a Summis Pontificibus kezdetű bullájával 1980. július 17-én a Hajdúdorogi Egyházmegye joghatóságát – a Miskolci Apostoli Kormányzóság kivételével – minden, Magyarországon élő görögkatolikus hívőre kiterjesztette. A bullát 1980. szeptember 28-án Agostino Casaroli bíboros, pápai államtitkár adta át Esztergomban – olvasható a www. gorogkatolikus.hu-n.

 

(Magyar Kurír)