vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.22. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 8. száma!

A tartalomból:

Bogárdi Szabó István püspök gyászbeszéde (címlap, 2.oldal)

Nekünk csak az maradt, hogy József Attilával mondjuk mindegyre: Urak között játszottam a bambát. Amikor ennek a felismerése áthat bennünket, harag támad bennünk, ez pedig nagy dühöt lobbanthat, akár forradalmat is támaszthat, sőt az egész világot megrendítheti. És ennek hangot adhat az író kristálytiszta, pontos szóval, és hangot adhat a politikus is, mozgósító erővel. De aki ezt teszi megalázott helyzetében, az kockáztat is. Az író azt kockáztatja, hogy azok is megértik, akiknek nem kellene. A politikus pedig azt kockáztatja, hogy azok sem értik meg, akiknek kellene. Csurka István vállalta mindkét kockázatot, és itta a levét annak is, hogy olyanok is megértették írói szavát, akik ezt megtorolhatták, és meg is torolták rajta. És itta a levét annak is, hogy politikai radikalizmusát éppen azok értették a legkevésbé, akik a legtöbbször a vállukra kapták őt. Most azonban, gyászoló szeretteim, gyászoló család, végtisztesség tevők, nekünk, akik Csurka István temetésére gyülekeztünk egybe, más formán és másképpen kell belátnunk, hogy lépcsőházban vagyunk, lépcsőházban itt is, most is. Mert az embert kitessékeli a halál az életből, és sokféle szolgája, lakája van a halálnak arra, hogy kisemmizzen minket: betegségek, sorsrontások, vétkek, igazságtalanságok, megaláztatások, kisebb és nagyobb becsapások és árulások, csalások és csalódások.

 Lezsák Sándor gyászbeszéde

Lakiteleken, a sátorban, előadása során többek között azt mondta: golyófogónak még jó leszek. Ehhez a mondatához is tartotta magát, de az ennél nagyobb, ennél merészebb vállalásaihoz is. Az új magyar önépítés jegyében élt, dolgozott, írt, szervezett, lázított és csillapított. Ezért sütöttek rá gyalázatos bélyegeket. A fegyverszünet nélküli harc megedzette. Veszélytudata sokszor sodorta vad vizekre, a bénultságból szabadító felismerései nekem is erőt adtak, hogy olykor a féltés rántott görcsbe, ha fölöslegesen akart golyófogó lenni. Ilyen könnyen fejet nem adunk – háborogtam én is. Testvér tud testvér ellen úgy haragudni, hadakozni, ahogy igaza érdekében én is haragudtam rá. De támadhatták százfelől, rágalmazhatták, riogathattak vele az ország közéletében, lerázott magáról a cél érdekében minden koloncot, vádat, és ha fájhattak is a kapott sebek, soha nem mutatta. Nem a sebek voltak érdekesek számára, csak az az egyetlen seb, amit a rendszerváltás címén talmi ígéretével a magyarságon ejtettek, hogy kivéreztessenek bennünket. Nem mások ellen, csak ezek ellen a kivéreztetők, hazaiak és külföldiek ellen írta eszméltető publicisztikáit kifejezetten e célból létrehozott lapjában, a Magyar Fórumban. Bíró Zoltán szavaival: Csurka István fáklyát tartott a kezében, ezzel a fáklyával járta az országot. Némelyek ráfogták, hogy gyújtogatni készül, holott csak világítani akart. Ady Endre, Móricz, Németh László, Sánta Ferenc életműve, vagy Fekete Gyula és Püski Sándor kortársi feladatvállalása és magatartása volt számára a népéért való küzdelem példázata.

 Dr. Kovács László: Súlyos örökség

(Búcsúbeszéd Csurka István temetésén) (3.oldal)

Régebbi ismeretségünk okán Te egyszer rám mutattál és hívtál. Tudtam, hogy a cél nemes, de a küzdelem, a harc ádáz lesz. Tisztában voltam azzal, hogy a korántsem veszélytelen csatákban csak morálisan lehet győzni, csak hősi halált lehet halni, csak felmorzsolódni lehet. Mégis jöttem, mert neveltetésem, hitem belső kényszere és a küzdelmek mámora erősebb volt az óvatosságnál, a „ne szólj szám, nem fáj fejem” langyos-kétes biztonságánál. Dicsőség és büszkeség volt a 300 egyikeként Veled és Melletted harcolnom! (Óh, hol van már az a 300? ) Az árulások, pártütések, sértődések, nagyravágyások, dezertálások, cserbenhagyások keserű napjaiban egyszer azt mondtad maroknyi, megmaradt híveidnek: „Ne csüggedjetek! Volt idő a történelemben, amikor 5-6 nagyobb család és környezete jelentette Magyarországot.” De annyi mindig volt és mindig lesz, feleltem. Óráknak tűnő, pattanásig feszült hosszú másodpercek csendjét megtörve, azt mondtad: „Köszönöm.”

 Keszey János, Balatonalmádi polgármestere: A balatoni korona szerepe a helyi gazdaságfejlesztésben

A helyi pénz bevezetése élénkíti az adott régió kereskedelmét, gazdaságát (4.oldal)

Történelmi és gazdaságtörténeti tapasztalatok azt mutatják, hogy a helyi pénz bevezetése élénkíti az adott régió kereskedelmét, gazdaságát. Tudjuk, hogy az általános pénzügyi válság hatására mindenütt nehézséget okoz a munkahelyteremtés; mi pedig a helyi pénz bevezetésével jobban elősegítenénk a meglévő munkahelyek bővítését és élénkítenénk a helyi gazdaságot. A turisták számára is fontos szempont lehet, hogy a helyi szolgáltatásokat helyi pénzzel megvásárolva jelentős kedvezményhez juthatnak itt-tartózkodásuk ideje alatt.

 Szociális földprogram Nyírcsaholyban

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az emberek akarnak dolgozni (4.oldal)

Hanusi Péter polgármester: Tehát igyekszünk gyakorlati ismereteket nyújtani, a program vezetője pedig diplomás kertészmérnök és minden egyes munkafázis előtt elmondja, hogy mi a célja a különböző részmunkáknak. Ezzel a szociális földprogrammal egy majdan megalakítandó szociális szövetkezet alapjait is le szeretnénk rakni. További célunk, hogy idén létrehozunk egy olyan nonprofit kft.-t, aminek az egyik legfontosabb feladata a szociális földprogram működtetése.

 A Kárpátaljai Református Egyház elkötelezett a magyar nemzet irányába

A kárpátaljai magyarok többsége nem vágyakozik ilyen Európai Unióba (7.oldal)

Január 28-án Beregszászon, a Kárpátaljai Református Egyház közgyűlésén Zán Fábián Sándor püspök kijelölte egyházának legfontosabb célkitűzéseit, és a bizottságok vezetői beszámoltak munkájukról. A közgyűlés megfogalmazott egy nyilatkozatot, a magyar alkotmány védelmében.

 Küzdelem a Tokajiért (9.oldal)

A magyar–szlovák borvita ügyében továbbra is kiélezett küzdelem folyik a „Tokaj” névhasználatért. Mivel az uniós oltalmak jegyzéke nem nevezhet két különböző borvidéket ugyanazon a néven, Brüsszelnek hamarosan döntenie kell, ki viselheti a Tokaj címet. A küzdelem okairól Marcinkó Ferencet a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökét kérdezem.

 Beszélgetés Varga Patrícia Minerva festőművésszel (10.oldal)

Létezik egységes stílus – bár szerintem az sem volna baj, ha nem volna ilyen átfogó főáram, amibe én úgysem akarok beletartozni. A művészet olyan szentség, amit azért művelünk, mert képtelenek vagyunk mást csinálni. Bensőnkből vezérelve alkotunk. Manapság viszont azt várják el tőlünk, hogy divatos kategóriáknak feleljünk meg. Ezzel nem értek egyet, mint ahogy azzal sem, hogy egyes képek irreálisan magas áron kelnek el. Még valahogy azt is furcsállom, hogy egy Van Gogh kép több milliárdba kerül (holott képeim tanúsítják, hogy rajongok Van Goghért).

 Romák – szövetségben az MKP-val

Nem akarjuk „leválasztani” a roma kultúrát a magyar közösség kultúrájáról (12.oldal)

dr. Ravasz József, a Dunaszerdahelyi Romológiai Kutatóintézet vezetője, az MKP jelöltje: Az oktatás, a munkahelyteremtés és a lakhatás problémáját egyszerre kell kezelni. Ennek érdekében olyan programokat dolgoztunk ki, melyekkel segítjük a romák szocializációját, és ezzel a közösség hangulata is megváltozik. Annak pedig nagyon örülünk, hogy az MKP felvállalta a Dél-Szlovákiában élő magyar ajkú romák problémáit az élet minden területén. Lényeges, hogy helyi szinten segítsük a romákat, különben képtelenek leszünk előre jutni. Erre egy példa: a dunaszerdahelyi romák problémáját helyben az önkormányzat tudja csak megoldani. Ezért nekünk segítenünk kell az önkormányzat munkáját. Csak az ilyen kölcsönhatás vezethet eredményre.

 Csorja Gergely: Adjatok pénzt, vagy háborúzunk (19.oldal)

Izrael újabb háborút erőltet. Már az első öbölháború, majd az afganisztáni és később az iraki háború is elsősorban – de nem kizárólagosan – izraeli érdekeket szolgált. Igaz, az offenzívák nemzetközi jogi értelemben agressziónak számítottak, azokat mégis vállalta az amerikai vezetés. A Bush-adminisztráció és az AIPAC, a legbefolyásosabb zsidó és egyben az összes közül az egyik legbefolyásosabb lobbicsoport nyílt háborús uszítása, továbbá az azóta is tisztázatlan és rendkívül gyanús körülmények között elkövetett merényletsorozat eredményeként Amerika terrorellenes háborút hirdetett. A háború természetesen nem csak Izrael érdekét szolgálta. A ’90-es évekre tarthatatlanná vált amerikai gazdasági állapotokat, a költségvetés gigászi hiányát is ez a háborúsor hivatott elleplezni; az olaj feletti rendelkezés és bizonyos geostratégiai szempontok, jelesül Oroszország és Kína visszaszorítása is sokat nyomtak a latban.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Szintén csütörtöktől kapható a februári Havi Magyar Fórum!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017.