vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.24. 

Csehország is bevezeti a kettős állampolgárságot

Tárcaközi egyeztetésre bocsátották Csehországban az új állampolgársági törvényt, mely lehetővé teszi majd, hogy a cseh állampolgárok más ország állampolgárságát is felvehessék anélkül, hogy a csehet elveszítenék.

Az iDNES.cz hírportál ismertetője szerint az új törvény a külföldön élő cseh nemzetiségűeknek is lehetővé teszi a cseh állampolgárság felvételét, s ehhez nem kell csehországi lakhellyel rendelkezniük.

 A jelenleg hatályos cseh jogszabály csak a más állampolgárságú házastárs esetében teszi lehetővé a cseh állampolgárság megszerzését is a létező mellé.

 Petra Schneiderová, a belügyminisztérium szóvivője a portálnak kifejtette: minden olyan cseh állampolgár megtarthatja majd állampolgárságát, aki önkéntesen más állampolgárságot is felvesz. Az egykori emigránsok és leszármazottaik is visszakaphatják vagy felvehetik a cseh állampolgárságot, amit főként az egyesült államokbeli és kanadai csehek üdvözölnek. Mintegy kétmillió cseh nemzetiségű ember él külföldön, a törvényi változás nekik teszi lehetővé, hogy szorosabbra fűzzék kapcsolataikat anyaországukkal. A törvényjavaslat szavazati jogot is ad a külföldön élő cseh állampolgároknak.

 A szlovák hatóságok még nem kommentálták a cseh szándékot.

 

(ngyr, Felvidék.ma)