vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.24. 

Nincs valós érv az előválasztások ellen – Interjú dr. Kincses Előddel

 „A magyarság által támogatott egyetlen független jelöltnek lenne esélye arra, hogy megszabadítsa a várost Fanyűvő Floreától” – jelentette ki Kincses. A kialakult helyzetről, az esetleges megoldásról és egy előválasztás megszervezéséről kérdezte a Központ munkatársa, az ismert marosvásárhelyi ügyvédet.

 – Mi az ön véleménye a polgármester-jelöltség körül kialakult huzavonáról?

 – A véleményem már nagyon régóta ismert, Tusványoson is előadtam: az az álláspontom, hogy a magyarságnak egyetlen közös jelöltet kellene támogatnia, mert csak így van esély arra, hogy visszaszerezzük Dorin Floreától a polgármesteri széket. Ami a közös jelölt személyét illeti, úgy vélem, előválasztáson kellene megkérdezni a vásárhelyieket, hogy a három – Smaranda Enache, dr. Vass Levente és dr. Benedek Imre –, vagy akár több számításba jöhető személy közül, kit találnak a legmegfelelőbbnek, és kinek van a legnagyobb támogatottsága.

 – Ismeretes, hogy még két hete Vass Levente az EMNP és az RMDSZ közös kiszemeltje volt. Mit gondol ön, miért szeretné a szövetség „kisajátítani” a jelöltet?

 – Téves az az álláspont, hogy Vass doktornak, mint RMDSZ-tagnak a szövetség színeiben kell majd indulnia a polgármesteri székért, a többieknek pedig kötelességük a „közös” jelölt mögé felsorakozni. A helyzet az, hogy valójában az EMNT „találta ki” Vasst, ők nevezték meg jelöltjükként, de ma már Vass Levente és az RMDSZ vezérei egyaránt azt állítják, hogy kizárólag RMDSZ-színekben indulhat, mivel ők neveztették ki miniszteri tanácsosnak, s ráadásul most már SZKT-tag is.

 – Az ön véleménye szerint az EMNP miért nem egy jobboldalinak számító párttal kívánt koalíciót/egyezséget kialakítani, és miért az RMDSZ-hez fordult?

 – Én úgy gondolom, hogy nincsen jobboldali vagy baloldali polgármester, hisz ez egy közigazgatási szakértelmet igénylő feladat. Olyan problémák megoldásában, mint a vásárhelyi közszállítás megszervezése, a környezetvédelem, meg egyebek egyáltalán nem fontos az ideológiai hovatartozás.

 – A történtek után lát-e esélyt a két kisebb párt – MPP, EMNP – együttműködésére, pontosabban arra, hogy közösen állítsanak jelöltet?

 – Ebben a kérdésben nem vagyok illetékes állást foglalni. Viszont továbbra is kitartok azon véleményem mellett, hogy egyetlen közös jelölt mögé kell felsorakoznia a város magyarságának. Ezt pedig csak abban az esetben látom megoldhatónak, ha függetlenként indul az a jelölt. Akárki is legyen, kizárólag függetlenként igényelheti azt, hogy mindhárom politikai erő felsorakozzon mögéje. Számomra evidencia: Floreát csak közös polgármester-jelölt győzheti le, erre a kizárólagos RMDSZ-jelöltnek semmi esélye. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy egy olyan jelölt, akit nem támogat az RMDSZ, nem lehet polgármester – ez esetben nem Floreára gondolok.

 – Ismeretes, hogy önnek van már tapasztalata előválasztások megszervezésében. Hogyan képzelné ezt el a 2012-es évben?

 – A jelenlegi politikai konstelláció szerint valószínűleg a magyar jelölt ellenében egyetlen komoly román polgármester-jelöltet indítanának, így a román szavazópolgárokat magyarellenes retorikával lehetne harcba hívni. Meglátásom szerint ez alól Smaranda Enache jelöltsége mentesíthetne. Megemlíteném, hogy amikor az előválasztást megszerveztük, a megmérettetés a tanácsosi listán szereplő nevek sorrendjét volt hivatott eldönteni. Akkor, 12 évvel ezelőtt 7500 személy vonult az urnákhoz az előválasztáson. Hogy mit jelent ez a részvételi arány, az abból derül ki, hogy az akkori magyar polgármester-jelöltre, Fodor Imrére, 35000-en szavaztak, tehát a magyar szavazók több mint 1/5-e nyilvánított véleményt az előválasztáson. A tanácsosi listára vonatkozó akció megszervezése sokkal nehézkesebb volt, ha jól emlékszem 45-50 személyt kellett rangsorolni a 13 befutó helyre. A polgármester-jelöltek esetében ez sokkal egyszerűbb lenne, hiszen csak három-négy személyről lenne szó.

 – Hol lehetne megszervezni az előválasztásokat és kiknek a részvételével?

 – 2000-ben az RMDSZ-körzetekben, különböző épületekben voltak az urnák felállítva – Bernády Ház, a templomok parókiáiban, még vendéglőben is…–, és úgy gondolom, most is meg lehetne szervezni ehhez hasonlóan. Az én elképzelésem szerint a megmérettetésen a három politikai erő egyenlő létszámban képviseltethetné magát, és jogosnak tartom azt, hogy a civil szervezetek is megfigyelőt állíthassanak. Fontos ez, mert biztosítani kell, hogy a pártok egymás körmére nézhessenek, így elkerülhető, hogy csalás történjen. Ugyanakkor az eredmények hűen tükröznék, hogy ki az, akit a város lakossága szívesen látna a polgármesteri székben.

 – Mi a véleménye, esetleg egy közvélemény-kutatás is megtenné? Ön szerint melyik lenne megbízhatóbb, illetve költséghatékonyabb?

 – Annak idején az előválasztást nulla lejből szerveztük meg, és ezt most is meg lehetne oldani. Ugyanakkor egy közvélemény-kutatás legalább 10.000 dollárba kerülne, és tudjuk, hogy országunkban ez igencsak manipulálható, általában olyan eredmény születik, amilyet a megrendelő szeretne. Tehát a legmegbízhatóbb és legdemokratikusabb megoldás az előválasztás. Ezt jól tudják az Egyesült Államokban, Franciaországban, de az RMDSZ is sok esetben szervezett előválasztást a Székelyföldön, tehát nem csak Marosvásárhelyen és Maros megyében, az én megyei elnökségem idején.

 – Mit gondol, milyen mértékben lennének megmozgathatók a szavazópolgárok?

 – Egy ilyen előválasztásnak mindenképp „formába hozó” szerepe lenne, és választási hangulatba hozná a vásárhelyi magyarságot, egyszersmind ismertebbé tenné a jelöltet. Természetesen az akción való részvétel lehetőségét nemcsak a magyar nemzetiségűeknek, hanem a románajkú lakosság számára is biztosítani kellene. Köztudott, minél nagyobb az előválasztáson való résztvevők száma, annál hitelesebb az eredmény.

 – Véleménye szerint miért vonakodik mind az RMDSZ, mind a Néppárt a jelöltállítás eme módjától?

 – Számomra teljesen érthetetlen ez a hozzáállás, hisz ha valóban azt szeretnék, hogy a legnépszerűbb és legesélyesebb jelölt induljon, akkor semmilyen érv sincs az előválasztások ellen. Ezért felkértem a polgármesteri székért indulni szándékozó három személyt is, hogy vállalják az előválasztáson való megméretkezést. A felkérésben az is szerepelt, hogy a vesztesek vállalják, hogy nem indulnak a polgármesteri székért, ilyen módon tehát biztosított lenne az, hogy ne oltsák ki kölcsönösen egymás esélyét. Amennyiben az RMDSZ továbbra is kézzel-lábbal hadakozik ez ellen, akkor az azt a román sajtóban megfogalmazott gyanút erősíti, hogy létezik egy háttéralku, miszerint Florea a PD-L színeiben marad Vásárhely polgármestere, míg Lokodi Edit RMDSZ-színekben Maros megye tanácselnöke.

 – Ön szerint van-e reális esély arra, hogy Marosvásárhelyen magyar polgármester-jelölt nyerje meg a választásokat?

 – Számomra, mint mondtam, a legfontosabb az, hogy a várost megszabadítsuk Dorin Floreától. Ha az előválasztást Vass doktor vagy Benedek doktor nyerné, bizonyítván erős támogatottságukat, és megtörténne az ellenjelöltek visszalépése, akkor igenis lenne rá reális esély. Amennyiben nem egyetlen jelölt mögé sorakozik fel a magyarság, szentül meg vagyok győződve, hogy Florea marad a következő négy évre is a polgármesteri székben. Ismételten elmondom és jó lenne, ha ez nem maradna pusztába kiáltott szó: kizárólag a teljes magyarság által támogatott egyetlen független jelöltnek lenne esélye arra, hogy sikeres küzdelmet vívjon a jelenlegi polgármesterrel.

 

Pál Piroska

(Központ, Maros megyei hetilap)