vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.24. 

Az induló Magyar Fórum

Csurka István több mint 20 évvel ezelőtt írt cikkét idézzük, mely ugyan 1990 karácsonya előtt készült, de először a Vasárnapi Újságban hangzott el, és nyomtatásban is megjelent. Emlékeznek, ezt az írását forgatta ki az SZDSZ által irányított sajtó, ebből szűrték le azt, hogy Csurka István a szakmai hozzáértést bolsevik trükknek nevezi.

 A Szakma

 Ilyentájt, az adventi elcsendesedésben nem volna illő érdesen megszólalni. Mégis ezt kell tennem. Ez így nem mehet tovább!

Van a magyar történelemben egy iszonyatos ismétlődés, folyamatosan hallható fekete ritmusa az önpusztításnak. Minden ütemmel közelebb dűl ez a nép a végzetes legrosszabbhoz.

1867 után, amikor Deák Ferenc messzire látásával a nemzet nemesi elitje kiegyezett a Habsburg-házzal, egy-két évtized alatt szárba szökkent a magyar élet. Megindult a polgárosodás, fejlődésnek indult az ipar, a kereskedelem, világvárossá nőtt Budapest, a magyarság a monarchia vezető nemzete lett, csak egyvalamit nem volt képes megoldani: nagy népi tömegei birtokon kívül maradtak. Elsősorban a magyar ajkú milliók kiszolgáltatottsága nemhogy csökkent volna a fejlődéssel párhuzamosan, hanem inkább nőtt.

 Ezért nem bírta ki a nemzeti liberalizmus dualista rendszere a háborúvesztést, ezért lett a háború legnagyobb vesztese a magyarság. Mert nemcsak az ország nemzetiségei nem érezték sajátjuknak az országot, de a magyarság tengődő, kitántorgó népi tömegei sem.

Aztán rendszerváltás következett.

A Horthy-rendszer sok tekintetben sikeres volt. Ügyesen és sokszor hősiesen tartotta életben az összezsugorított országot, történt valamelyes korszerűsödés. Anyaország lettünk, és figyeltünk a többi magyarra. De annak a nagy igazságtalanságnak a megoldásában, amelyik sírba taszította a dualista Magyarországot, jóformán semmit nem tett. A nép nagy tömegei változatlanul nem érezték hazájuknak az országot, mert nem volt földjük. Nem szűnt meg a kitántorgás. Kettéhasította a nemzetet az uralkodó rétegek közönye a „puszták népe” iránt. A népi mozgalom irodalomban és politikában éppen ez ellen lázadt föl.

S mi történt a második világháború után?

A függetlenség teljesen elveszett. Az egész nemzet a vesztes oldalra szorult. A vékony moszkovita réteget leszámítva mindenki a kiszolgáltatott, árnyékos oldalra került, az egykori úr is, meg az egykori paraszt is. Fokozatok persze voltak. Ez a nagy közös szenvedés, az összetartozásnak ez a nyomás alatt született élménye hozta létre az ötvenhatos forradalmat, a nemzeti csodát.

És utána megint rendszerváltás következett.

S mi történt? A magát szocialistának és munkásuralminak mondó rendszer magnetizálva hajolt vissza a Horthy-rendszer legrosszabb népellenességéhez, és fortélyos félelmekkel keltve igazította vissza az órákat a nagy kettéhasításhoz. Munkásnak és parasztnak, kiszolgáltatott szegény embernek volt a legrosszabb lenni a kádári Magyarországon. A gyengék, az érdekérvényesítésből már vagy még kiszorultak, tehát a fiatalok és a nyugdíjasok – mármint bizonyos nyugdíjasok! – kerültek ebbe a lenti nemzetrészbe, és mire a rendszer elérkezett a kikerülhetetlen bukás szakaszába, tisztán látható módon osztódott a haszonélvezőkre és kiszolgáltatottakra. És még a kitántorgás is folytatódott, csak most nem a kétkeziek indultak el a nagy kikötők felé. Nem lett elviselhetőbb a lét Kádár alatt, mint volt Rákosi alatt? Dehogyisnem! Csak a halálos kór nem lett orvosolva, csak a legrosszabb folytatódott, immár százados méretben. A hasadás, az ősi bűn, amely oly keserűvé teszi a milliókat ezen a tájon.

Most ismét rendszerváltozás van az országban. Legalábbis azt mondják. Magam már, hadd valljam meg lehajtott fejjel, szégyellem, hogy egyszer is kimondtam. Mert nincs, mert a sorozat folytatódik. Politikailag persze át lett meszelve a kirakat. Eltűntek a süllyesztőben az egykori haramiavezérek, és látszólag a szabadság is nagyobb lett. Korszerűsödésnek is van jele. Ez most egy jobb rendszer, mint ami tavaly volt. Mennek ki a megszálló csapatok.

Az ország azonban semmivel sem lett függetlenebb. A függés mikéntje változott csupán. Eddig a bennünket leigázó hatalom rabló ösztönének, parancsainak voltunk kiszolgáltatva, most a pusztulásnak és a tehetetlenségnek.

És különben is: a mai világrend olyan, hogy szinte másodlagos valamely államrend politikai filozófiája és jellege, lehet elnyomó és lehet demokratikusnak mondott, az a kérdés, milyen anyagi erő felett rendelkezik, mennyire tud beilleszkedni, és e beilleszkedéssel részesülni a világgazdaság javaiból, illetve mennyire van kiszolgáltatva az e világgazdaságot uralma alatt tartó pénzügyi és ipari központoknak.

Magyarországot ma a pénztelensége és az adós volta teszi kiszolgáltatottá.

Meg van ugyan adva a lehetősége a korszerű európai társadalomszervezésnek, de csak papíron, mert a kádári elit által felhalmozott adósság az egész nemzetet terheli. Azokat a rétegeket pedig, amelyeket a kádári rendszer szétvert, szinte halálosan. A kisemberek ma már nem tudnak tömörülni és védekezni.

Újra itt van tehát a mai, újnak mondott rendszerben is a százados kiszolgáltatottság, és mit sem számít, hogy most nem vodkára uborkát harapó KGB-tisztek a mindenható tanácsadók, hanem szenvtelen bankárok, akik a maguk logikájával természetesen nincsenek és nem is lehetnek tekintettel a magyarság évszázados kettéosztottságára.

Nincs rendszerváltás, mert a kádári időkben kialakult vezető rétegek át tudják hárítani az elherdált dollár milliárdok terheit az összességre és leginkább az akkor is kiszolgáltatottakra, az ártatlanokra.

Nincs elszámoltatás, mert ha az elszámoltatást kívánó tömegek kerülnének felülre, első ítéletük ez lenne: nem fizetünk! Így tehát a Kádárék által a nemzetközi pénzpiacon felvett dollár milliárdok azt a hatalmi elitet védik, amelyik felvette, amelyik elherdálta.

Természetesen ostobaság volna a szenvtelen külhoni bankárokat okolni. Nem kívánhatjuk tőlük, hogy Illyés Gyula vagy Sinka István népiségével lássák a magyar életet.

A következmény viszont iszonyatos. A kettéhasadt állapot fennáll, és minden jel arra mutat, hogy fenn is marad.

Ezért érzi úgy sok millió magyar, hogy nem történt rendszerváltás. Sokat ezt úgy fogalmazzák meg, hogy a régi pártállami emberek, a régi párt-elit mindenütt a helyén maradt. Ez igaz, de ez ma már idejétmúlt megfogalmazás.

Az egykori párt-elitet ma úgy hívják, hogy a Szakma.

A Szakma. Nagybetűvel írva és mondva.

Ma minden kérdésben a Szakma dönt. Ma a Szakma privatizál és a Szakma engedi meg a kormánynak és az Országgyűlésnek, hogy úgy tegyen, mintha hatalmon volna.

A Szakma a jövőben azokat fogja megbüntetni, akik azt merik mondani, hogy nincs rendszerváltás.

Én azért a jövőben is bátorkodom majd beleszólni szakmai kérdésekbe.

 

Csurka István

(Elhangzott a Vasárnapi Újság 1990. december 16-i műsorában.)