vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.29. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 9. száma!

A tartalomból:

Dr. Boros Imre közgazdász, miniszter (címlap): A problémák a pénzügyi rendszer válságával napi problémák. Tehát a kettő között van egy nagy szakadék, ami nincs áthidalva. Valószínűleg az ebből adódó érdekkonfliktusok és nézeteltérések törölték ezt a találkozót most a napirendről. Mert nem nagyon látják a folytatást. Annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank elnöke az olasz Mario Draghi, aki egyébként nem titkoltan egy világuralmi pénzhatalmi tényezőnek, a Goldman Sachs nevű globális pénzügyi szervezetnek embere. A németek lemondtak a bankelnök-delegálási jogukról, mert ezzel az inflációs pénzpolitikával nem értenek egyet.

 Tanúságtétel Csurka István életműve, irodalmunk megkerülhetetlen öröksége (2.oldal)

Kiss Gy. Csaba: Úgy gondolom, hogy létünk, szellemi kondíciónk egyik megkerülhetetlen kérdéscsomójához szólnak hozzá, a kádári korszak örökségéhez. Ez a mi igazi Deficitünk – mondom drámája címével. Mert ott él tovább reflexeinkben, megalkuvásainkban, erkölcsi relativizmusunkban. A kiüresedett nagy szavakban, a középszerűségben, az elmaradt elszámoltatásban. Erről a korszakról igazabb Csurka István drámáinak tükre, mint amit eddig a történetírás készített. Az emelkedés idejének látszott az a kor, pedig a magyar alkat eltorzulásának volt újabb ideje. Normális emberek voltunk, elaljasodtunk – mondja darabjának egyik szereplője. Az erkölcsi züllés évtizedeiről mutat az író önáltatás nélküli keserű képet.

 Már életében történelmi személyiséggé lett (3.oldal)

Dénes János: Az idő vasfoga a kis senkiket el fogja jelentékteleníteni. Amikor Csurkáról kegyelettel megemlékezem, nem hagyhatom ki Adyt. Dőltére Tökmag Jankók lestek – mondom ezt én Ady után szabadon, Csurka István szellemiségének védelmére. Ez a Donáth-jelenség. S hogy szó essen az apákról és fiúkról, Donáth, az apa engem Monorra nem engedett be. A fiú, Donáth Ferenc a Nagy Imre Társaság nevében tiltakozik, hogy az 1956-os hősök közé temették el Csurka Istvánt. Ez végső soron szégyen és gyalázat. Nagy Imrét mi mártírnak tartjuk, és ilyenkor nem a padlássöprőre, a moszkovita politikusra emlékezünk. Tehát egy kanyargós pályáról van szó. Csurka István pályája egyenes volt, töretlen, megalkuvás nélküli. A magyarság tekintse saját halottjának Csurka Istvánt, és legyen büszke életművére.

 Egy romhalmazt hagyott ránk az előző vezetés

4,1 milliárdról 1,9 milliárdra vittük le a hiányt (4.oldal)

Csepel önkormányzata tavaly jelentősen csökkentette költségvetési hiányát, a vagyonvesztés lelassult. Mindeközben védett lett Csepel neve és új önkormányzati jelképeket fogadtak el. Csepel fejlődéséről Németh Szilárd (Fidesz– KDNP) országgyűlési képviselő és polgármester úrral beszélgettünk.

4,1 milliárdról 1,9 milliárdra vittük le a hiányt, ami szinte országos rekordot jelent. Az említett hiányon kívül több mint 2 milliárd forintot tett ki a hosszú lejáratú hitel összege, és 10,1 milliárdos a vagyonvesztésünk. Furcsa, hogy az ügyész nem „kopogtatott” az előző polgármester ajtaján, és ebben az ügyben az Állami Számvevőszék sem folytatott vizsgálatot. Az egyik ÁSZigazgató azt válaszolta nekem, mikor a segítségüket kértem, hogy nem jönnek ki, mert nem érnek rá. Ezt nem hagyom annyiban, még egyszer elküldöm az ÁSZ-nak a feljelentéseket és a Vörös Csepel című könyvet, majd megkérem őket, tudnának-e mégis segíteni.

 Megígérték, de nem történt semmi

Több mint 100 a hiányzó magyar helységnévtábla a Felvidéken (5.oldal)

Orosz Örs, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa,a prágai Károly Egyetem doktorandusz hallgatója.: Gyakran hallani a szlovák polgártársak részéről: a Monarchiában sem voltak kétnyelvű feliratok, így ti mit szeretnétek elérni? A kiállítás legelső panelja az Osztrák–Magyar Monarchia nyelvi gyakorlatát mutatja be. Láthatjuk, hogy azokban a városokban, ahol többségben éltek a szlovákok, magyar-szlovák – tehát kétnyelvű- üzleti feliratokat használtak. Bemutatjuk a kisebbségi nyelvhasználat helyzetét, továbbá az egyes időszakok nyelvtörvényeit, külön egységként kezelve az első Csehszlovák Köztársaság és a Tiso-féle fasiszta szlovák állam időszakát.

 A családi életre nevelés alapjai

Kényszerszinglik országa vagyunk (7.oldal)

Dr. Kopp Mária: Megítélésem szerint ennek az új oktatási formának a lényege a készségfejlesztés. Nem a tananyagot kell bebifláznia a diákoknak, nem is kapnak erre osztályzatot, ami jó, hanem olyan készségeket kell megtanulniuk, amiket manapság, sajnos a szétesett családokban – a házasságok fele válással végződik – nem tudnak elsajátítani.

Modellértékű mintaprogram indult

A cél: egyre alacsonyabb állami szerepvállalás mellett segíteni a munkanélkülieken (7.oldal)

A téti kistérségben közfoglalkoztatási mintaprogram indul, amely két ütemben kétszáznál is több embernek biztosít munkát. Szerkesztőségünk vendége Kara Ákos, a Győr környéki térség országgyűlési képviselője, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke.

 Beszélgetés Hegedűs Endre festőművésszel (9.oldal)

A tömegízlést jelenleg a giccs szolgálja ki. A plázák, a vándorkiállítások, a házaló ügynökök, a vallási kegyboltok nagy menynyiségű, rossz műtárgyat hoznak forgalomba. De ezt a posztmodernről is el lehet mondani.

 Reisz Pál atya 70 éves

Nem volt egyszerű megtartanunk a „felszabadulás ünnepét”

A Kádár-rendszerben 30 ezer forintot kaptunk évente dologi kiadásokra (12.oldal)

A ’60-as évektől még május 1-jén is fel kellett vonulnunk. Nem volt egyszerű megtartanunk a „felszabadulás ünnepét”. Egyrészt arra kellett törekednünk, hogy ne sértse a jó ízlést, másrészt figyelni kellett, hogy az államot se. Mindig megfigyelőt küldtek ezekre az ünnepekre, általában egy békepapot. 1985-ben volt a „felszabadulás” 40. évfordulója. Akkor az Állami Egyházügyi Hivatal megyei vezetője, az egyházügyi titkár azt mondta nekünk: tartsák meg most az április 4-ei ünnepet, megnézem, de ez lesz az utolsó. Az egyik magyartanárunk olyan ügyesen szerkesztette meg a rendezvényt, hogy az a szó, „felszabadulás”, el sem hangzott.

 Góllal ünnepelt állampolgárság

Mihály Árpád a SAPA Fehérvár AV19 jégkorongozója (13.oldal)

Nagyszerű kezdeményezés eredményeképpen a zsúfolásig telt székesfehérvári jégcsarnok közönsége előtt tette le állampolgársági esküjét Mihály Árpád. Az eskü hivatalos szövegét Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő olvasta elő a hokisnak. A székelyföldi származású jégkorongozó elől ezzel az utolsó akadály is elhárult, hogy végre megvalósuljon álma, és magyar válogatott lehessen. A kitűnő csatár a számára ünnepi pillanatokról és válogatottbeli terveiről is nyilatkozott lapunknak.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

telefonszám: +36-30-7545-017