vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.24. 

Dmitrij Medvegyev: Eljött a változások ideje

„Az elmúlt négy évben a rendszer egyes politikai részeinek megváltoztatásával foglalkoztam, most pedig eljött az ideje, hogy aktívabban csináljam ezt.” Ezekkel a szavakkal fordult Dmitrij Medvegyev a nem bejegyzett politikai pártok vezetőihez. A találkozóra február 20-án, Moszkvában került sor.

 Az államfő már előterjesztette az Állami Dumába azt a törvénytervezetet amely, a parlament alsóháza alakításának változtatásáról szól, valamint azokat a tervezeteket, amelyek egyszerűsítik a pártok bejegyzését és a kormányzók közvetlen választását írják elő. Mindez nagyszabású politikai reform alapját képezi az országban.

 Mindazonáltal a változások nem lesznek teljesek, ha nem vesz részt benne az úgy nevezett rendszeren kívüli ellenzék. Dmitrij Medvegyev felvázolta, hogyan képzeli el ő maga ezt a folyamatot. Meghallgatta a nem bejegyzett pártok vezetőinek véleményét az elnöki jogalkotási kezdeményezésekről.

 Nem sokkal a találkozó előtt Szergej Udalcov a Baloldali Front vezetője és a Tisztességes Választásokért mozgalom szervező bizottságának tagja kijelentette, hogy javasolni szeretné az elnöknek, hogy két évre hosszabbítsa meg mandátumát. Udalcov véleménye szerint erre azért van szükség, hogy véghez vigye a politikai reformot.

 A találkozó után Udalcov mondta, hogy a beszélgetés hasznos volt.

 - Egy megkésett párbeszéd jobb, mint annak teljes hiánya. Szenzációkra vagy áttörésekre nem került sor. Az elnökválasztás elhalasztásáról szóló radikális javaslatra Medvegyev válaszolta, hogy erre nincs meghatalmazása, és ezt a hatalom bitorlásának tekinthetik. Viszont részletesen megvitatták az Állami Dumába előterjesztett törvénytervezeteket.

 Konsztantyin Babkin a Tett Pártjának elnöke kiemelte, hogy a beszélgetés részletes volt.

 - Három órát tartott, és legkülönbözőbb témák kerültek megvitatásra. Megtárgyaltuk azokat a kérdéseket, amelyek a figyelem központjában állnak: a választások, a pártok regisztrációs rendszere, a megkegyelmezés. Az elnök mindent meghallgatott, sok mindennel egyetértett, valamivel nem. Azt mondta, hogy a jogalkotási kezdeményezéseit még elnöksége alatt akarja megvalósítani.

 Maga Dmitrij Medvegyev, aki kezdeményezte a találkozót, hasznosnak tekinti azt, mert segít megérteni, milyen irányban kell fejleszteni Oroszország politikai rendszerét. Azért is fontos, mert a politikai szervezetek vezetői, akik eljöttek a találkozóra, az új törvények elfogadása után be akarják jegyezni pártjukat, és aktívabb befolyást akarnak gyakorolni a politikai életre.

 

(Forrás: oroszorszaghangja.hu)