vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.24. 

Az Európai Néppárt elnöke bízik az MKP sikerében

Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke pozsonyi útja során látogatást tett az MKP székházába, ahol megbeszélést folytatott a Magyar Koalíció Párja vezetőivel. Martens a Kereszténydemokrata Mozgalom évforduló ünnepségére érkezett Szlovákiába, és a hagyományokhoz híven felkereste az Európai Néppárt másik két szlovákiai tagpárját, az SDKÚ-DS-t és az MKP-t. Az MKP részéről a tárgyaláson részt vettek: Berényi József pártelnök, Bauer Edit, az MKP európai parlamenti képviselője, Bárdos Gyula, az MKP Országos Tanácsának elnöke,  Németh Gabriella alelnök. A megbeszélések után portálunkat Wilfried Martens, Berényi József és Bauer Edit közös sajtótájékoztatót tartottak.

 Az Európai Néppárt elnöke szeretné, ha jobb lenne az együttműködés az EPP szlovákiai pártjai között, és bízik abban, hogy ez a választások után így alakul.  Érdeklődött a parlamenti választások utáni lehetőségekről. Mint mondta, az MKP az Európai Néppárt stabil tagja, és reméli, hogy a választások után ismét tagja lesz a szlovák parlamentnek. "A párt és annak elnöke a teljes bizalmamat élvezi" - mondta Martens.

Berényi József tájékoztatta Martenst, hogy az MKP együttműködése az Európai Néppárt másik két pártjával európai, helyi és regionális szinten jó, országos szinten viszont a 2010-es választások után elakadt. Ez minden bizonnyal a szlovák kormánykoalíció összetételének a következménye. Az MKP elnöke megérti Martens aggályait arra vonatkozóan, hogy egy esetleges, Robert Fico vezette kormány esetén vajon mennyire lehet megjeleníteni az Európai Néppárt által is képviselt, felvállalt hagyományos európai, konzervatív és keresztény értékrendeket. "Az MKP számára ezen belül a kisebbségvédelem is rendkívül fontos. Távol állunk a Smertől, a választások utáni együttműködés csaknem lehetetlen" - mondta az MKP elnöke.

Bauer Edit szerint egy olyan időszakban élünk, amikor a szocialista pártok erősen összefogtak az európai jobboldali kormányok ellen, ezért nagyon fontos az EPP pártjainak szoros együttműködése.

 

(Forrás: felvidek.ma)