vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.06. 

Megbírságolták Marosvásárhely polgármesterét

Megbüntették a marosvásárhelyi polgármestert, Dorin Floreát, mert hiányos a városháza honlapjának magyar változata. Pedig az anyanyelvű tájékoztatást Romániában törvény írja elő. Az ügy megjárta az összes bírósági fórumot, de a városvezető a Legfelsőbb Bíróságon elvesztette a pert.

Megalázónak tartja azt, hogy a magyar nyelvű levelére nem válaszolt. Bustya Sándor emiatt is bepanaszolta Marosvásárhely polgármesterét az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amely figyelmeztette Dorin Floreát, hogy kötelessége válaszolni. A bíróság elé azonban egy másik ügy került: a Tanács csaknem 30 ezer forintnyi bírságot szabott ki a polgármesterre, amiért többszöri felszólítás ellenére sem gondoskodott arról, hogy a hivatal tájékoztatói magyarul is megjelenjenek a honlapon. Borzasztóan bántott a weboldal ügyében, hogy indult ugyan két eljárás már ebben az ügyben, de mind a kettőt hivatalból indította a Diszkriminációellenes Tanács és egyetlen egy magyar ember nem akadt, egyetlen érdekvédelmi szervezet sem, amely fellépett volna a polgármester ellen – mondta Bustya Sándor.

A Maros megyei táblabíróság még a polgármester javára ítélt, mondván, nem sérült a panaszos tájékoztatáshoz való joga: román állampolgár lévén megérthette a román nyelvű tájékoztatást. A Legfelsőbb Bíróság viszont döntésével elismerte: a kisebbségieknek joguk van az anyanyelvük használatához.

 Ez egy független jog, ezt gyakorolni lehet, eltekintve attól, hogy valaki ismeri, vagy nem az ország hivatalos nyelvét – hívta fel a figyelmet Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

 Nincs mit kommentálnom. Kifizetem és kész. Mit tehetnék? Egy kis félreértésről volt szó, azóta rendben felkerülnek az anyagok a honlapra. Ez van: ha hibázol, fizetsz. Még szerencse, hogy a bírság nem túl nagy – reagált Dorin Florea.

 A panaszos szerint azonban továbbra is hiányos a honlap magyar változata, ezért a Legfelső Bíróság precedensértékű ítéletének birtokában kártérítési pert fontolgat a polgármester ellen.

 

(Forrás: erdely.ma)