vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.06. 

Január 16-a után folytatódnak a Belgrád-Pristina tárgyalások

Belgrád és Pristina képviselői január 16-a után ülnek ismét tárgyalóasztalhoz Brüsszelben, tudta meg a Novosti. A pontos dátumot a hét folyamán tűzik ki.

Az szerb fél, állítja a lap, azt üzeni, Belgrád kész a tárgyalások folytatására, s néhány megoldási javaslatot is előkészített arra vonatkozóan, hogyan képviselhetné magát Pristina a regionális fórumokon.

Ez lesz egyébként a következő tárgyalási kör fő témája is, erősítették meg a Novostinak az Európai Tanácsban. Amennyiben ebben a kérdésben közeledne a két fél álláspontja, úgy napirenden szerepelhet még az energetika és a telekommunikáció is.

“Készen állunk a tárgyalásokra, pozícióink jól ismertek és nem változtak. Előrelépés a tárgyalásokban akkor történhet, amennyiben Pristina eláll attól a követelésétől, hogy a regionális szinteken történő bemutatkozása alkalmából ne kelljen az ENSZ BT 1244-es határozatára támaszkodnia. Számunkra viszont ez az egyetlen feltétel”, mondta Borislav Stefanović, a belgrádi tárgyalócsoport vezetője.

Brüsszel, tudta meg a lap vezető európai diplomáciai körökből, az elkövetkező napokban nyomást fog gyakorolni Pristinára, első sorban azért, hogy nagyobb együttműködési készséget tanúsítson a tárgyalások során. Robert Cooper, a párbeszéd EU-s közvetítője is azt nyilatkozta, közel a megoldás, már csak néhány nyitott kérdést kell megválaszolni.

 

(Forrás: vajma.info)