vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.06. 

Kampányolnak a külföldi szlovákok szavazataiért!

A szlovákiai pártok, miközben egymással versengve bírálják Magyarországot, hogy az szavazati lehetőséget biztosít a határon túl élő magyar állampolgárok részére, a szlovákiai előrehozott választások közeledtével most a külföldön élő szlovákok szavazataiért kampányolnak.

 Teszi ezt annak a MikulᚠDzurindának (Szlovákia külügyminisztere) a pártja is, aki a magyar választójogi és állampolgársági törvény "legelszántabb" bírálói közé tartozik. Az általa vezetett Szlovák Demokratikus- és Keresztény Unió Demokrata Párt (SDKÚ-DS) honlapján aprólékosan elmagyarázza a potenciális választópolgároknak, hogyan "értékesíthetik" külföldről szavazati jogukat. Azokért a szlovákokért is síkra szállnak, akiknek Szlovákiában nincs is állandó lakhelyük (mint ismeretes, a magyar választójogi törvényben éppen azt támadják leginkább, hogy olyan magyar polgárok is szavazhatnak, akiknek nincs Magyarországon állandó lakhelyük).

Az SDKÚ-DS honlapján a következő tájékoztatást, illetve felhívást olvashatjuk.

 Hogyan választhat külföldről?

Előbb egy egyszerű kérdésre kell válaszolnia. Van Önnek Szlovákiában állandó lakhelye?

- Amennyiben a válasz NEM, akkor legkésőbb 50 nappal a választások előtt, tehát 2012. január 20-ig kézbesíteni kell választási igényét a következő címre: Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Petržalka,

organizačné oddelenie, Kutlíkova 17, 852 12, Bratislava 5 (ez a pozsonyligetfalui polgármesteri hivatal címe, itt összesítik majd a külföldi szavazatokat - szerk. megj.). Ezt követően a kérvényezőt beírják a választók jegyzékébe, és legkésőbb 35 nappal a választások előtt, tehát 2012. február 4-ig postázzák számára a választási listákat, a  válaszborítékot és a választásokkal kapcsolatos tudnivalókat. A választói joggal élni kívánó személynek mindössze három egyszerű dolgot kell megtennie: 1 - egy formanyomtatvány kitöltése a választási jog igénylésére, 2 - becsületbeli nyilatkozat, hogy nem rendelkezik állandó szlovákiai lakhellyel, 3 - az útlevél vagy a személyi igazolvány fénymásolatával igazolnia kell szlovák állampolgárságát.

- Amennyiben a válasz IGEN, akkor hasonló az eljárás, de nem a pozsonyi címre, hanem a saját állandó lakhelyük községi/városi hivatalába címezve kell választási igényüket címezni.

A külföldön élő szlovákok a válaszborítékban postán küldhetik a szavazataikat, amely akkor lesz érvényes, ha az legkésőbb egy nappal a választások napja előtt, tehát március 9-ig megérkezik a szlovákiai címre.

Forrás: http://www.sdku-ds.sk/content/parlamente-volby-2012-zo-zahranicia

 

(Forrás: Felvidék.ma)