vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.06. 

A szülői háztól hoztam a tisztességet

Megőriztük a FÉG márkanév jó hírnevét

Húszéves a VA-RA KFT. A cég 16 éve működik a nehéziparban, és folyamatosan építi ki különböző tevékenységi köreit, hogy a lehető legnagyobb mértékben lefedje a vas és fémipari munkák területét. Vara Árpád ügyvezető igazgatót a cég múltjáról, profiljáról és vezetői koncepciójáról kérdeztem.

 –Amikor 2008-ban megvettem a FÉG cég egy részét, leszálló ágban volt, mert a tulajdonosok számára– és ez jellemző volt erre az országra –működtetés nem volt lényeges. – kezdte a beszélgetést Vara úr.

 Ön 2008-ról beszél. Holott, 16 éve működnek a nehéziparban.

 –Igaza van, a legjobb, ha elölről kezdjük. Szegény családból származom, vidékről jöttem föl a fővárosba, eredeti szakmám géplakatos, majd üzemvezető lettem. 1991-ben alapítottam a kft-ét, és a FÉG-nek lettem a beszállítója. Vízmelegítőket, kazánokat, fűtőkészülékeket szállítottam be.

 Mit kell tudni a FÉG-ről?

 –Magát a FÉG-et, Fegyver és Gépgyár Részvénytársaság néven 1891 alapították Budapesten. 1965-től Fegyver- és Gázkészülékgyár néven működött. Itt készültek a magyarországi lakótelepi lakásokban még ma is használatos gázkonvektorok. Jelenleg családi vállalkozásként működünk, a fiam, a nejem és én vagyok benne. 1998 után megpróbáltunk saját erőből fejleszteni, hiszen elég jól értettem a gázkészülékekhez. Nagyon jó eredményeket értünk el, bár azt mondták az akkori kereskedők, hogyha nincs 200 millió forintunk, akkor ne is fogjunk bele a nagyobb volumenű fejlesztésbe, mert belebukunk. Telt-múlt az idő, és egyre több dologgal kezdtünk el foglalkozni, így vasszerkezet gyártással; munkáink során főleg vas, vörösréz, sárgaréz, alumínium és rozsdamentes anyagokkal foglalkozunk, megfelelő és tapasztalt munkaerővel a háttérben, amit a cég töretlen múltja is mutat. Azért is foglalkozunk ennyi mindennel, hogy annak a 80 embernek, aki nálunk dolgozik, biztosítani tudjuk a megélhetését. Ez most egyre nehezebb. Annak idején én tanítottam be az embereimet, és felelősséggel tartozom értük. Ezen kívül rendelkezünk egy Verpeléten működő gyártóegységgel, aminek területe 26000m2, és ott egy 1000m2 üzemben folynak a munkálatok.

 Az üzem kapacitásáról képet adhat, hogy 4800m2-en terül el, és ezen 1500m2-es üzemcsarnok fekszik. Senki sem akarta ezt megvásárolni öntől?

 –Dehogynem! És elég sokat kínáltak érte, de mivel nem lett biztosítva a munkatársaim jövője, így a szerződést megsemmisítettem. Továbbmenve a történetben, amikor privatizálták a FÉG-et három egyenlő részre osztották fel: a szárazkészülék,- a vizes készülék -és a fegyvergyártásra. 2008-ban pedig jelentkeztek a FÉG-esek, azok, akiket ismertem, azzal, hogy nem venném-e meg a vizes készülék-gyártást. Így a VA-RA Kft. 2008-ban megvásárolta a FÉG típusú falikazánok és átfolyós vízmelegítők gyártástechnológiáját, a gyártó gépsorokat és a FÉG márkanevet. A magyar lakosság körében közkedvelt, tartósságáról és megbízhatóságáról híres termékek gyártása szakmai befektető kezébe került, hiszen a VA-RA Kft. maga is évtizedek óta gázkészülékekhez hőcserélőket gyárt. Jelenleg gázkészülékgyártás folyik Makón, Verpeléten és Budapesten. A makói gyáregységben, amit jelenleg bérlek, az évek folyamán lassan megszűnt a fegyvergyártás, ma már csak vízmelegítők, lakásfűtő készülékek, hőcserélők és modulkazánok készülnek itt. A pesti csapat pedig 2008 óta fejleszt készülékeket. Arra külön büszke vagyok, hogy a FÉG- típusú gázkészülékek -és modulkazánok Oroszországban, Belorussziában, Ukrajnában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban is értékesítésre kerülnek. Az általunk felvállalt munkák elszállítását, a megrendelőhöz történő fuvarozását szintén saját tehergépjárművel végezzük, ha erre igény van. Munkásaink többsége nyolc éve, vagy annál régebben dogozik nálunk, ami szintén kedvező képet fest a vállalatról. A megalakulás óta a cégnek nincsen semmiféle tartozása, és megfelelő tőkeerővel, likviditással rendelkezik további munkák elvállalását, megfinanszírozását illetően. És jelenleg tárgyalások folynak, hogy bekapcsolódhassunk a konvektorok gyártásába. Tehát megőriztük a FÉG márkanév jó hírnevét. Akik többet is szeretnének rólunk tudni, látogassanak el a varafeg.hu honlapra, vagy hívjanak a (36 -1 ) 329-02-46-os  telefonszámon.

 Ön dúsgazdag ember lehetne, ha kicsit önző módon gondolkodna.

 –Ha nem venném figyelembe a dolgozóim érdekét? Lehet. Engem soha nem motivált magában a vagyonszerzés. Most is azt mondom magamról, hogy egy lakatos ember, szakember vagyok. Tudom, hogy nagyon nehéz tisztességes módon előrehaladni, de én ilyen vagyok. A szülői háztól hoztam a tisztességet. Amikor létrejöttek a kft-ék, bt-ék, a jogi környezet nagyon engedékeny volt. S ez erősítette azt a mentalitást, hogy tisztességtelenül nagy haszonra tegyenek szert. A privatizációk során meg szerettem volna szerezni egy nagyobb területet. Nem sikerült, mert nem voltam arra hajlandó, hogy zsebbe adjak ezért valakinek pénzt.

 Milyen jelenleg a forgalmuk?

 –500-600 millió forintos az évi forgalmunk. Aminek örülünk, hogy a gazdasági válság óta megváltozott a vásárlók mentalitása. Kezdik megérteni azt, hogyha külföldi terméket veszek, azzal ártok a magyar gazdaságnak. Azt is megértik a vezetők, hogy az még nem eredményez fejlődést, ha öt ember helyett tízet küldenek ki az utcára takarítani. Értéket kell előállítani. Ezt el lehet érni tanulmányokkal, beruházásokkal, építkezésekkel. Mióta a céget megvettem, sokat fejlődtünk, minden kiállításon kint voltam, hiszen szükséges a megfelelő marketing. Sokan örülnek, hogy létezik magyar termék, de sokszor csak az „örülés szintjéig” magyar a magyar ember. Aztán azt is elfelejti, hogy létezik FÉG-es magyar készülik. Ezt a képmutatást nagyon nem szeretem.  

Egyre több helyen szeretnék a fűtéshez az energetikailag hasznosítható növényeket, a biomasszákat felhasználni. Felkészültek a váltásra?

 –Természetesen. Fejlesztés alatt állnak a 35-50-100 kw-os pellett kazánok. Ezek Verpeléten lennének. Előttünk a nyugati példa; gázkészülék-gyártók átálltak pellett kazán gyártásra. A pellet olyan, nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. Emellett egy pellettáló üzemet szeretnék létrehozni. Éppen azért, hogyha tőlem valaki vesz egy pellett kazánt, akkor az üzemanyagot is én biztosítsam hozzá. Nem tartom ugyanis becsületesnek azt, ha a kereskedő behozza külföldről az olcsó pellettet ,és drágán adja el, és nyerészkedik.  

Életképes egy vállalkozás, aminek vezetője a becsületről beszél?

 –Csakis becsülettel lehet valódi értéket, produktumot elérni. Évek óta nincs nyereségünk, stagnálunk, de senkit sem bocsátottam el. Egy külföldi a helyemben már rég leépített volna. Én sosem azért dolgoztam, hogy valakit becsapjak. Ez a mentalitás számomra idegen.

 

Medveczky Attila