vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.06. 

A színvallás éve

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Korhecz Tamás a Szabadkai Rádió és az Újvidéki Rádió műsoraiban Németh Ernő kérdéseire válaszolva értékelte az elmúlt év eredményeit. Elmondta, hogy az MNT egy dinamikus, pörgős, rengeteg munkával és tervezéssel fémjelzett évet hagyott maga mögött.

– A 2010-es év az élesítés időszaka volt, amikor kialakult az MNT szervezeti struktúrája, a 2011-es év pedig az első olyan év volt, amikor produkálni kellett és színt kellett vallani. Az elmúlt évet összegezve egyértelmű, hogy megérte a sok munka, hiszen visszaigazolást nyert a sok befektetett energia. Megszülettek az első konkrét eredmények, amit a közösség sok ezer tagja a saját életében érez.

AZ MNT még 2010-ben fogalmazta meg az oktatási stratégiát. 2011-ben aztán beindult a célkitűzések megvalósítása – mondja Korhecz Tamás.

– Kezdetektől azt mondom, hogy a közösség megmaradása szempontjából az oktatás a legfontosabb terület. Az a kérdés ugyanis, hogy le tudjuk-e dolgozni a képzettségi hátrányunkat, hogy tudjuk-e növelni az anyanyelven való tanulás presztízsét, hogy ki tudjuk-e alakítani az intézményrendszerünket. Jó érzéssel tudom nyugtázni azt, hogy nem volt hiábavaló a törekvésünk. Az eredmények visszaigazolják a befektetett munkát.

A politikus a konkrét eredményekről is beszélt:

– Az első helyen azt az egyedülálló, előzmény nélküli komplex ösztöndíj-programot említeném, amely azt célozza, hogy ez a közösség a felsőfokú végzettség vonatkozásában ledolgozza a hátrányát a velünk együtt élő szerb közösséghez képest. Azoknak, akik szerbül tanulnak, ingyenesen segítséget nyújtunk ahhoz, hogy fél év alatt felzárkózhassanak, hogy semmilyen hátrányt ne jelentsen számukra a szerb nyelv használata. Továbbá mentorokat biztosítunk ösztöndíjasaink számára, akik megkönnyítik a vizsgákra való felkészülést. És a végén pedig, reményeink szerint a szülőföldön munkahelyet is biztosítunk majd, ez is része a programnak. A program minden eleme vonatkozásában teljesítettük az ígéreteket. Közel 600 elsőéves, illetve mentor ösztöndíjasa van az MNT-nek, akik havonta megkapják azt a kis fizetésnyi ösztöndíjat, ami lehetővé teszi mindenki számára, hogy csak egy dologra koncentrálhasson: a tanulásra.

Korhecz Tamás elmondta, hogy olyan helyzetet teremtettek, hogy most már csak az ösztöndíjason múlik, hogy befejezi-e az egyetemet időre és hogy megtarthatja-e azt ösztöndíjat, mert ha időben vizsgázik, ha nem veszít évet, akkor a diplomázásig fogja kapni ezt a támogatást. Jelezte, hogy sikeresnek bizonyult az a kampány is, hogy a magyar fiatalok minél kisebb számban iratkozzanak hároméves középiskolába és e helyett inkább a négyéves középiskolát válasszák. A magyar ajkú elsős középiskolások 80 százaléka 2011-ben négyéves középiskolába iratkozott. Ilyen még sosem volt a történelem folyamán.

– Én azt gondolom, hogy lassan-lassan ledolgozzuk a kishitűségünket is, miszerint a magyar ember kevesebbet ér, hogy nem kell ambicionálnia az egyetemet, hogy ő nem alkalmas az érettségire. Föl kell fogni, hogy mindez átlagos emberek számára lett kitalálva. A négyéves középiskola is, az egyetem is, csak az a kérdés, hogy ki mennyi munkát fektet be. Hiszem, hogy mi magyarok képesek vagyunk sokat dolgozni és ezt soha senki nem vitatta el tőlünk.

Az MNT elnöke kiemelte az elsősök beiskoláztatási programjának és az iskolabusz-programnak a jelentőségét. Mint mondja, a cél az volt, hogy minél nagyobb arányban iratkozzanak a gyerekek magyar osztályba. Első ízben sikerült elérni, hogy az elsősök közül 80 százalék helyett idén 85 százaléknyit az anyanyelvű oktatást biztosító osztályba íratták be.

Korhecz Tamás nem kerülte meg azt sem, hogy a stratégiai tervezés szempontjából nagy jelentőséggel bír a középtávú művelődési, tájékoztatási és nyelvhasználati stratégia kidolgozása és elfogadása. Ezek lehetővé teszik, hogy a közösségi politizálás sokszorta sikeresebb legyen, és hogy egy adott területen sokszorta hatékonyabban sikerüljön mozgósítani a rendelkezésre álló pénzügyi és emberi erőforrásokat, meg hogy egy irányba toljuk a szekeret. Az oktatási stratégia már bizonyította létjogosultságát, a közelmúltban elfogadott többi stratégia vonatkozásában azonban még korai értékelni az eredményeket.

– Én bízom benne, hogy egy év múlva nyugtázni tudjuk majd ezeken a területeken is a haladást és ez lépésről lépésre oda vezet, hogy a magyar emberekben megerősödik a nemzetpolitika iránti elkötelezettség, az itteni közösség iránti politizálással szembeni bizalom, meg annak hitelessége, és egyre inkább a saját önbizalmuk is megnövekedik. Ha ugyanis az ember látja a haladást, akármilyen rosszul is áll pillanatnyilag, de ha látja, hogy jó irányba haladnak a dolgok, akkor ő is, sokkal nagyobb energiával tudja a saját területén megvalósítani az egyéni céljait, a családalapítástól a gyermekvállaláson át a munkahelyi ambíciókig.

 

(Forrás: vajma.info)