vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.13. 

Nem legyőzhetetlenek

Börtönbe vonult Julija Volodimirivna Timosenko, Ukrajna egykori miniszterelnöke. A nem is olyan régen még a világ harmadik legbefolyásosabb nőjeként számon tartott milliárdos vagyonú, meglehetősen vonzó külsejű asszony 7 éves börtönbüntetését kezdte meg az év elején. Timosenko elítélése ukrán vonatkozásaival önmagában is jelentős hír, de valójában messze túlmutat az ukrán belpolitikán.

Ukrajna az Egyesült Államok és Oroszország közötti hatalmi játszma ütközőzónájába került 2003 végére. Ukrajna egyértelműen orosz befolyási területnek számított, de a nyolcvanas évek végétől Kelet-Európában terjeszkedő, egyre szélesebb társadalmi rétegeket elérő szervezetek már elég erősnek érezték magukat, hogy a moszkvai kötődésű miniszterelnököt, Janukovicsot megbuktassák.

 Ezek a szervezetek elsősorban amerikai pénzekből működtek. A szervezetek magja túlnyomó többségben egy sajátos társadalmi körre, az egykoron Berlintől Moszkváig virágzó és most reneszánszát élő jiddis civilizáció képviselőire épült. Soros György Nyílt Társadalom alapítványa Ukrajnára is kiterjesztette befolyását, de beszállt a politikacsinálásba Borisz Berezovszkij (képen), a hírhedt orosz–zsidó oligarcha is.

Janukovics megbuktatásához Viktor Juscsenko adta az arcát. A hatalmas sajtóbefolyással támadó Juscsenko előretörését Janukovicsék szimpla választási csalással kívánták ellensúlyozni, csakhogy a Juscsenko mögött álló erők – a szokásos forgatókönyvnek megfelelően – hatalmas nemzetközi sajtóvisszhangot kerítettek a csalásnak, és kirobbantották az ún. narancsos forradalmat. Hogy világos képet kapjunk az ukrán helyzetről: az ún. narancsos forradalmat kirobbantó erők oldalági rokonságban vannak a néhai SZDSZ-szel, és bizonyosan vérségi kapcsolatban állnak az LMP-vel is.

Az unalomig ismert forgatókönyv szerint egy helyi kapcsolatokkal rendelkező jó emberre bízzák a végrehajtást. Borisz Abramovics Berezovszkijra esett a választás. A zsidó származású Berezovszkij amellett, hogy az Orosz Tudományos Akadémia tagja, a 13 nagy orosz oligarcha, azaz lényegében a legnagyobb orosz maffiózók egyike volt. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a 13 nagy oligarchából 12 zsidó származású (más forrás szerint 16 nagy oligarcháról kell beszélni, közülük 11 biztosan zsidó származású, három pedig feltehetően az.)

Az oligarchák, ezeken belül Berezovszkij tevékenységéről a BBC még dokumentumfilmet is készített Orosz keresztapák címmel (Russian Godfathers – 2005 BBC), melyből kiderül, hogy az egykoron elnökcsináló Berezovszkij segítette hatalomra Putyint, csakhogy miután Putyin önálló orosz útra terelte az országot, halálos ellenségekké váltak. Berezovszkij elmenekült Londonba, és onnét próbálja megdönteni Putyin hatalmát, kevés sikerrel. A milliárdosnak így kapóra is jött az ukrajnai megbízás, miután a moszkvabarát Janukovics megbuktatásával borsot törhet Putyin orra alá. Pénzt, energiát nem kímélve szervezte a narancsos forradalmat, melyet végül sikerre is vittek.

Juscsenko nyert. Juscsenko fontos szövetségese volt a szintén milliárdos és hasonló körökből érkezett, írásom elején bemutatott Timosenko. A narancsos forradalom sikere után Timosenko kétszer is megszerezte a miniszterelnöki posztot Ukrajnában, csakhogy hamar kiderült, hogy a narancsos forradalom ígérete mögött, a Nyugat felé nyitó, szabad Ukrajna víziója mögött valójában ellopott és elsikkasztott dollár milliárdok, szétdúlt gazdaság, mérhetetlen korrupció és egy jól meghatározható réteg további gazdagodása található.

Timosenko Ukrajna Gyurcsány Ference lett, lényegesen vonzóbb fizimiskával.

Most Timosenko börtönbe vonult. Hiába a hatalmas támogatás, a világ egyik legnagyobb befolyású hatalma. Timosenkót nem tudták megvédeni.

Fontos üzenet ez nekünk, magyaroknak is. Most úgy látszik, hogy egy hatalmas, jól szervezett nemzetközi, azaz a narancsos forradalmat kirobbantóval egyívású vagy azonos erő támadja az országot, a kétharmados hatalmat és ezen belül elsősorban Orbán Viktort. Most reménytelennek látszik az ellenállás, most mindenhonnét az elégedetlenség, a vereség szavai jönnek.

A sajtót, a rádiókat, a televíziókat elárasztják a rossz hírek. Hol Barroso, hol Clintonné ír levelet, hol ez minősít le, hol az rontja a forint árfolyamát. A forgatókönyv filmesítése elindult. Szerveződik az ellenzék, jön a kék-fehér alapon pocsolyaszínű forradalom . Legalábbis ezt szervezik néhányan, ezt próbálják magyar valósággá tenni, holott ennek semmi köze a magyar valósághoz. A forgatókönyv megvalósítása egyelőre vérszegény, a kiválasztott szereplők, Schiffer, Mesterházy vagy Szanyi unalmasak és végtelemül tehetségtelenek. A pocsolyaszínű forradalom még csak a Dob és a Dohány utca környékén tombol, bár még ott is nehéz megkülönböztetni a romkocsmából kidőlő részeg külföldi turistát a kék-fehér alapú forradalmártól.

A Londoni Cityben és a Wall Streeten sokkal határozottabbak a forradalmi nyomok. Amennyiben a forint elleni short megbízások percenkénti kiadását forradalminak nevezhetjük.

Timosenko börtönbe vonulása Timosenkótól vagy a mostani ukrán hatalom minőségétől függetlenül fontos jel: nem legyőzhetetlenek.

 

Csorja Gergely