vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.18. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 3. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Visszavonulás és ellenállás (2.oldal)

Ilyen helyzet még nem volt a magyar társadalomban. Más lesz ez és már ma is más, mint amilyen a passzív rezisztencia volt a Bach-korszakban, más, mint a kiegyezés utáni felemás függetlenségi kitartás, s a kérészéletű antiszemita mozgalom volt, mert ezt egy semmihez sem hasonlítható országfenntartó öntudat és hit kovácsolja össze. Létrejöhet itt egy akármilyen Soros György-paradicsom, ennek az önmagára ébredt magyar keresztény mozgalomnak a beletörődését s együttműködését nem fogja megkapni. A társadalom végleg kettészakad. Éspedig nem azért, mert ez az esetleg nyomorgó, de mindenesetre másodrendű életre szorított tömeg olyan magas erkölcsiséggel és erkölcsi szilárdsággal jön létre, amely ezt elvállalja és hősileg küzd, hanem azért, mert arra jön rá, hogy nem érdemes. A Kádár-rendszerbe ez a réteg, illetve az elődje a megtorlás borzalmas évei után beilleszkedett, el is fogadta, meg nem is a rendszert, aztán nem jutott semmire. A rendszerváltásban kisemmizték, s ha a kétharmadost, amit létrehozott, megsemmisítik a feje fölül, mi más marad neki, mint szép, öntudatos különélés és mindennek a megvetése, ami körülveszi.

 A magyar tanyavilág fennmaradásáért

A tanyafejlesztési program sikertörténet lesz (4.oldal)

Balogh József ogy. képviselő: A Nemzeti Tanyafejlesztési Programban pont a tanyasi víz vizsgálatára különítettek el 10 millió forintot. A tanyaprogram a kormány egyik legfőbb sikertörténete lesz, amely segíteni fogja a magyar tanyavilág fennmaradását és megőrzését. A tanyaprogram a 2012. évi költségvetésben is szerepel, – a tavalyi 930 milliót meghaladva – 1,5 milliárd forintnyi keretösszeggel. A tanya felé való nyitás azért is lényeges, mert a magyar vidéki családok számára nincs nagy lehetőség az iparban dolgozni. Mezőgazdasággal pedig nem lehet belterületen foglalkozni. Lakott területen pl. nem is lehet 100 hízót tartani, ezt nem teszik lehetővé a jogszabályok. Ezért is gondolom azt, hogy több fiatal épít majd tanyát a jövőben.

 Becses felvidéki népzenei anyagok

A néhai mesemondók tudása mély hiten alapszik (5.oldal)

Écsi Gyöngyi felvidéki énekmondó, református lelkész: Legendamesék és eredetmondák előfordulnak az egész Kárpát-medence területén. Számomra a palóc változatok voltak a legfontosabbak, ezért főleg ezeket dolgoztam fel. Merítettem Nagy Zoltán, B. Kovács István és Magyar Zoltán gyűjtéseiből és más felvidéki népzenei anyagokból. Csaknem mindegyik mese változatát megtaláltam Benedek Elek Mesék Krisztusról c. könyvében.

 Hetven éve zajlott az úgynevezett délvidéki razzia. Azóta nem csak a szerbiai, hanem a hazai történészek, politikusok egy része is az akkori magyar hadvezetés vérszomjáról beszél. Prof. Dr. Szakály Sándor történésszel, a Károli Gáspár Református Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának vezetőjével az okokról és okozatokról beszélgettünk. (7.oldal)

 300 milliós állami támogatás Békéscsabának

A Magyar Országgyűlés 15 éve mulasztásos törvénysértést követ el (9.oldal)

Vantara Gyula, polgármester: Összesen három javaslatunk volt. Az első: az Országgyűlés – ami egyértelmű, hogy a nemzetközi szerződések miatt ebben a kérdésben csak korlátozott hatáskörrel rendelkezik – a kitelepített magyarok ügyében mondja ki, hogy nem voltak háborús bűnösök, hanem erőszakkal történtek a kitelepítések. Ez azért lényeges, mert őket gyakran illették a háborús bűnösség vádjával odahaza és itthon is. A másik: az erkölcsi rehabilitáció mellett méltányos lenne jelképes összegű kárpótlás is. Erről még folynak az egyeztetések a kitelepítettek érdekképviseletével. Itt érintettenként néhány százezer forintról lenne szó, és nem milliókról, hiszen visszaadni a rég elvett vagyonokat már nem is lehet.

 Tornásznőből borásznő

Bodri Orsolya a 2011-es Év Fiatal Magyar Borásza (9.oldal)

Boraink megtalálhatók a nagy áruházláncokban, vinotékákban. A Veritas Borkereskedés által pedig boraink éttermekbe, kisebb üzletekbe jutnak el. Mi is szállítunk borászati üzletekbe, budapesti és szekszárdi éttermekbe borokat. Tehát vannak, akik közvetlenül tőlünk rendelnek, és természetesen a pincészetben megtalálható a teljes borfelhozatalunk. Fontosabb kulturális rendezvényeken, borvacsorákon is megjelennek boraink, sőt, a budai bor- és pezsgőfesztiválon és a szekszárdi szüreti napokon is részt veszünk. Borkereskedők bevonásával Szegeden és a kecskeméti borfesztiválokon is képviseltetjük magunkat borainkkal.

 A forradalom szabadított ki a börtönből

A „gyűjtőben” Rákosit kellett festenünk (10.oldal)

A szabadulásom előtti hónapokban mint festőművész a börtön műtermében festettem a Belügyminisztérium, az ÁVH és a politikai tisztek számára. Volt, aki azt kérte, fessem meg a feleségét is. Festettünk Rákosit, Lenint, Sztálint is. Ebből a sötétségből szabadított ki bennünket a forradalom. Sajnos csak néhány nap élvezhettük a függetlenség és a szabadság mámorát. Beláttam, hogy nekünk mennünk kell. December 10-én indultunk Budapestről. Vonattal mentünk Levél községig, ott kerestünk vezetőt. Este 10 órakor indultunk. A kisfiam a karomban. Kicsike volt, sírt, és így kellett vele megtenni ezt a szörnyű éjszakát. Nem tudom eléggé kifejezni azt az érzést, amikor vérző lábakkal, kimerülve megérkeztünk. Mi viszont nem Bécsbe, hanem Amerikába akartunk menni.

 A „százados”a rájátszásban is sikereket remél

Palkovics Krisztián, a SAPA Fehérvár AV19 221-szeres válogatott csatára (20.oldal)

Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült bekerülnünk az osztrák elitliga legjobb hat csapata közé. A bajnokságot megelőzően csak reménykedtünk ebben, főleg úgy, hogy növekedett a létszám és tovább erősödött a mezőny. Ám aztán ahogy haladtunk előre az időben, egyre inkább éreztük, hogy nem hiábavaló az álmodozás, mert a jégen is lehet keresnivalónk.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017.

info@magyarforum.hu