vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.20. 

Hillary Clinton és az amerikai külügy durva hibája

Hillary Clinton félti a demokráciát. Az amerikai külügy vezetője levelet írt Orbán Viktornak és ha már megírta, akkor küldött egy másolatot a Népszabadságnak is. Arra ugyanis gondolni sem merünk, hogy esetleg a Népszabadság szerkesztőségében született a levél gerince, melyet Washingtonban már csak átmásoltak a Secretary of Sate-es fejlécű levélpapírra. Nem is merjük feltételezni, hogy esetleg a Népszabadság az eredeti kéziratot közölte.

Mindenesetre vicces, hogy az Egyesült Államok külügyminiszterének nincs más dolga, minthogy a Klubrádió frekvenciájáért aggódjon, vagy azt a példátlan eseményt sérelmezze, hogy a kétharmados többség alkotmányozni mert. Nyilván nem történik semmi aggódnivaló a világban. Izrael bizonyára biztosította a palesztinoknak az egyenlő jogokat, nyilván megnyitották a vízhálózatot, nyilván van étel is Palesztinában és nyilván nem isznak fertőző vizet százezrek. Feltehetőleg a kínzások és a verések is megszűntek. Bizonyára Pakisztánban is minden a legnagyobb rendben van, és Észak-Afrikában sincs semmi aggódnivalója az amerikai külügynek. Valószínűleg Szlovákia is biztosította Clintonnét, hogy nem foszt meg több magyart a szlovák állampolgárságtól és bizonyára Afganisztánban és Irakban is kiteljesedtek az emberi jogok. Így nem csoda, hogy ráér aggódni a budapesti történésekért.

 Az aggodalom elsődleges oka, hogy az új magyar alkotmány, a médiatörvény, valamint eredetileg a Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonását célzó jogszabály megszünteti a demokráciát Magyarországon. Jogi érveket ugyan soha nem hallunk, hogy tulajdonképpen mi is a baj ezekkel a jogszabályokkal, hanem mindig csak a verdiktet: veszélyeztetik a demokráciát. A demokrácia veszélyeztetésének lényege – Hillary Clinton szerint –, hogy veszélybe kerül a fékek és ellensúlyok rendszere. Ez a mágikus szópár, mely drága Bolgár úr Klubrádiós műsorában ötpercenként elhangzik, tipikusan az amerikai közjogi gondolkodásban jelent meg és lényegében a hatalommegosztás alapelvének egyfajta változatát jelenti. A magyar közjogban – akárcsak a legtöbb európai jogban – a fékek és ellensúlyok rendszere csak áttételesen van jelen, hiszen a parlamentáris demokráciákban, ahol a végrehajtó hatalom a parlamentből, praktikusan a kormányzó pártból eredeztethető, nehezen értelmezhető a funkciómegosztásra épülő amerikai modell.

Ezen belül is különleges helyzetet teremt, ha a törvényhozásban a kormányzó párt abszolút hatalmat nyer. A kétharmados győzelem lényegében ezt jelenti. A parlamentáris demokráciában reálisan nem vethető fel a kétharmados hatalom törvényalkotási korlátozása és tegyük hozzá, hogy éppen a hatalommegosztás klasszikus elve sérülne, ha valamely más hatalmi ág vagy netalántán valamiféle külföldi, akár nemzetközi jogi alapú befolyás a legitimen megválasztott törvényalkotó hatalom bizonyos funkcióit át kívánná venni.

Az ellenzéki pártok kapcsolataikon keresztül ugyanis ezt kívánják elérni. Lényegében nem történik más, minthogy pénzügyi eszközökkel, illetve nemzetközi sajtónyomással kívánják korlátozni a törvényhozás és egyben a végrehajtó hatalom tevékenységét. Ma nem történik más, minthogy Hillary Rhodam Clinton, Barroso és egyebek bevonásával a magyar országgyűlés jogalkotó funkcióját korlátozzák.

Ez a modern demokrácia-felfogással és közjogi elméletekkel összeférhetetlen, és komolyan veszélyezteti a nemzeti törvényhozás, de az egész állam szuverenitását. Demokratikus alapállásból teljességgel elfogadhatatlan, hogy egy pénzügyi szervezet, jelesül az IMF politikai célokat fogalmaz meg, teljességgel elfogadhatatlan, hogy hitelminősítő intézetek és befektetők politikai célok megvalósítása érdekében avatkoznak be szuverén államok jogalkotásába és teljességgel elfogadhatatlan, hogy az Amerikai Egyesült Államok egy szövetséges állam törvényhozói jogát kívánja korlátozni.

Hillary Clinton levele több szempontból is megdöbbentő. Egyrészt eleve ellenmondásos, hogy a szöveg szerint egyrészről nem kívánja elvitatni a törvényalkotás jogát, majd rögtön megfenyegeti Orbán Viktort, hogy amennyiben nem „megfelelő” törvényeket alkotnak, akkor annak következményei lesznek: Bár teljes mértékben tiszteletben tartom a magyarok jogát arra, hogy Magyarország számára törvényeket alkossanak, a magam részéről mégis csak sürgetném, hogy fontolja meg a következményeit annak, hogy (sic!) ha az említett törvények a jövő hónapban változás nélkül lépnek hatályba.

Még ennél is megdöbbentőbb, hogy hivatkozik az Alkotmánybíróság döntésére, melyben alkotmányellenesnek találtak bizonyos nemrég meghozott jogszabályokat. Mi bizonyítja jobban, hogy a vádakkal ellentétben működik a hatalommegosztás, hogy a hiányolt fékek és ellensúlyok közül az egyik legfontosabb, az Alkotmánybíróság igenis függetlenül működik, minthogy megsemmisítették a kétharmados hatalom néhány jogszabályát? Pedig emlékezzünk, micsoda hisztériakeltés zajlott, hogy megvonták az Alkotmánybíróság jogkörét és elvesztette függetlenségét.

De tovább nézve a levelet: Hillary Clinton az amerikai nagykövet jelentései és nemzetközi szervezetek véleménye alapján félti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az amerikai nagykövet asszony vajon küldött-e demokráciaféltő, a bírói függetlenséget óvó jelentést 2006-ban, amikor a független magyar bíróság futószalagon hozta a minden alapot nélkülöző és teljesen törvénytelen fogvatartások meghosszabítását elrendelő határozatokat? Vajon féltették-e a demokráciát Gyurcsény Ferenctől, aki nemcsak a bírói testületet, de a rendőrséget és a titkosszolgálatokat is az ellenzék megfélemlítésére használta fel?

És végül a legszánalmasabb: a Klubrádió ügye. A Klubrádiót évekkel ezelőtt kellett volna bezárni, mégpedig hatósági eljárás keretében. Ugyanis nap mint nap megsértette a korábbi – tehát nem a mostani, kifogásolt – médiatörvényt is. Egyrészt a rádió teljesen egyértelműen pártbefolyás alatt állt. Másrészt a korábbi kormányok állami pénzeket tereltek a Klubrádióhoz hirdetés címen – ezt ők maguk bevallják mostani kiáltványukban: A reklámhirdetések politikai szándékú elterelése a rádiótól a kormányváltás után azonnal megtörtént.  A Klubrádió a függetlenség látszatát sem próbálta fenntartani, így tulajdonképpen az a csoda, hogy idáig működhetett. Ennek ellenére Hillary Clinton beleveszi a levelébe, ezzel lényegében egy szintre emeli az állítólagos demokráciaféltést a Klubrádió frekvenciájával. Ez önleleplezés, ezek után ennek a levélnek egyetlen betűjét sem lehet komolyan venni.

A magyar sajtó és a hangoskodó közélet mérhetetlen elfogultságát mutatja, hogy lényegében senki sem háborodott fel az amerikai külügyér durva, a magyar belpolitikai életbe közvetlenül beavatkozó levelén, sőt, minden kommentár Orbánt akarta kukoricára térdeltetni.

Pedig Hillary Clinton levele egy fejlődő afrikai államban is a szégyenfalra kerülne, nemhogy a világ egyelőre legerősebb országában.

 

Csorja Gergely