vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.20. 

Külföldről érkezett a figyelmeztetés a készülő merényletre

A szerb rendőrség gyűjti a bizonyítékokat, amelyekkel alátámaszthatnák, illetve cáfolhatnák a figyelmeztetést a szerb állami vezetők ellen készülő merényletre - írta a Blic című belgrádi napilap internetes portálján.

"Vizsgálják azt az sms-üzenetet, amelyet a szerb belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője kapott pénteken. Az üzenet a szerb államvezetés ellen készülő merényletre figyelmeztetett" – olvasható a Blic portálján, amely hangsúlyozza: "A nyomozás során megállapítást nyert, hogy az üzenet az Egyesült Államokból, egy bizonyos Vuk Jovanovićtól érkezett".

"Minden egyes üzenetet ellenőriznek és mérlegelik komolyságuk mértékét" – közölte a Bliccel egy illetékes forrás. A belgrádi lap hétfőn azt írta: a szerb belügyminisztérium vezetése értesítést kapott arról, hogy merénylet készül Boris Tadić szerb elnök, Irinej pátriárka, a szerb pravoszláv egyház vezetője, Ivica Dačić belügyminiszter és Milorad Veljović, a szerb rendőrség igazgatója ellen.

A szerb köztársasági elnök kabinetje eddig nem kommentálta az államfő biztonságát érintő információkat.

Dragan Šutanovac szerb védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy a magas rangú állami tisztségviselőket több állambiztonsági ügynökség őrzi.

Slobodan Homen, a szerb igazságügyi minisztérium államtitkára nyilatkozatában azt mondta, hogy "komolyan kell venni a fenyegetéseket". Emlékeztetett azokra a történésekre, amelyek 2003-ban Zoran Đinđić szerb miniszterelnök meggyilkolását megelőzték, kiemelve, hogy az illetékesek "akkor nem vették komolyan a figyelmeztetéseket".

Január 8-án a rendőrség Banjalukában, a Borik sportcsarnokban a rendőrség 3 kilogramm robbanószert, több fegyvert, négy pokolgépes szerkezetet és rengeteg lőszert talált. A csarnokban másnap ünnepelték a boszniai Szerb Köztársaság fennállásának 20. évfordulóját, amelyen megjelent a teljes szerb állami vezetés - közöttük Boris Tadić szerb elnök is - és a szerb pravoszláv egyház vezetője. Az eset kapcsán egy embert őrizetbe vettek.

 

(forrás: vajma.info)