vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.20. 

A forrásmegosztás változtatásra szorul

A kerületek között Rákosmente nyerte el a legtöbb uniós és hazai pályázati forrást

1,6 milliárd forint többletforráshoz juthat Rákosmente Riz Levente polgármester országgyűlési képviselőként benyújtott parlamenti módosító indítványainak köszönhetően. Szerkesztőségünk vendége Riz Levente országgyűlési képviselő, Rákosmente (XVII. kerület) polgármestere.

 Tisztelt polgármester úr! Hogyan is, milyen célok között oszlik meg az említett 1,6 milliárd forint?

 – 1,4 milliárd forint közlekedésfejlesztési beruházásokat szolgál. A Parlament a 2012. évi állami költségvetés kapcsán elfogadta azt a módosító indítványomat, amely 900 millió forintot biztosít a Ferihegyi út meghosszabbítására. További 500 millió forint a földutak leaszfaltozását teszi lehetővé. A fővárosi forrásmegosztást szabályozó törvény módosítása pedig a korábbi igazságtalan rendszer korrekciója révén 200 millió forintos többletbevételt jelenthet Rákosmentének.

 A Ferihegyi út meghosszabbításával mit nyer a kerület?

 – Budapest XVII. kerületéből, valamint a környező agglomerációs településekről a belvárosi irányú közúti közlekedés a rákoskeresztúri városközponton keresztül történik. Ez naponta sokezer autót és tehergépkocsit jelent, gyakoriak a torlódások, dugók, a környezetszennyezést a városközpont panelházaiban élő 35 ezer ember kénytelen nap mint nap elviselni. Ugyanígy szenved a kertvárosias Rákoshegy, amely az észak-déli tranzitforgalom áldozata, ráadásul a városrészt a ferihegyi repülőtér zajártalma is halmozottan sújtja. Szükséges ezért olyan elkerülő útvonalakat keresni, melyek kiválthatják ezt az irreális terhelést, javíthatják az itt lakó emberek életkörülményeit. A Ferihegyi út meghosszabbítása, Bélatelepi úttal való összeköttetése erre ad lehetőséget.

 Ha ez a forrás eljut az önkormányzathoz, milyen ütemben tudnak haladni? Fel kell vásárolni területeket?

 – A Ferihegyi út és a Bélatelepi út összekötésére az előkészületek megtörténtek, a szabályozási terv hatályba lépett, jelenleg a tulajdonviszonyok rendezése zajlik, az önkormányzat kisajátítja az úthoz szükséges területeket. Az építési tervdokumentáció rendelkezésre áll, a kiviteli tervek is hamarosan elkészülnek. A beruházás nem csak az elkerülő út megépítését jelenti; kiépül a közvilágítás, vízelvezetés, két új közlekedési csomópontot is kialakítunk a Szabadság utca és a Ferihegyi út, valamint a Bélatelepi út és az új Ferihegyi út találkozásánál. A fejlesztés 2013 végére valósulhat meg, a várhatóan 400 millió forintos önrész finanszírozásához nem szeretnénk hitelt felvenni, igyekszünk takarékos gazdálkodással ezt előteremteni.

 Maradjunk az utaknál. Úgy tudom, hogy földutak aszfaltozására is kaptak pénzt. Kb. hány km. út nincs leaszfaltozva?

 –Budapesten, a kerületek között Rákosmentén van a legtöbb földút, ez az elmúlt évtizedek öröksége. 2006 óta gőzerővel igyekszünk a hátrányt ledolgozni, öt év alatt közel 300 utat újítottunk fel, több milliárd forintot sikerült hazai és uniós pályázatokon erre a célra megnyerni. 2011 óta ismét van kormányzati segítség, állami normatív támogatás, amely révén ez a munka folytatható. Van még feladat bőven, belterületen 120 kilométernyi földút vár aszfaltozásra.

 Igaz, hogy a forrásmegosztási törvény is módosításra került?

 –A fővárosi forrásmegosztás lényege, hogy a Budapesten befizetett iparűzési- és egyéb adóbevételek egy részét – amit nem von el az állam más célra – szétosztják a főváros és a kerületek között. A fő kérdés, hogy ki milyen mértékben részesül ezekből a forrásokból. 2006 decemberében az MSZP-SZDSZ többségű parlament módosította a forrásmegosztásról szóló törvényt, új szorzókat, új arányszámokat vezetett be az elosztási rendszerben. Olyan szempontokat találtak ki, amelyek az akkor többnyire szocialista vezetésű kerületeknek kedveztek. Így került Rákosmente rendkívül hátrányos helyzetbe, ez 1,5 milliárd forráselvonást jelentett a kerület költségvetésének. Elosztási szempont lett például a önkormányzati tulajdonú félkomfortos, vagy komfort nélküli lakások száma. Ilyen lakások szinte csak a pesti bérházakban találhatóak, ezzel a belvárosi kerületek jártak jól. A törvénymódosítás többletforrással jutalmazta azokat a városrészeket is, ahol magas a panellakások aránya. A rendszer ugyanakkor nem vette figyelembe a külső kerületek infrastrukturális elmaradottságát, az utak, járdák, csatorna, vízelvezetés hiányát, a közlekedés problémáit, a fenntartandó zöldterület nagyságát. Folyamatosan gyarapodunk lélekszámban, örömteli tény, hogy rengeteg gyermek születik Rákosmentén, de ez kötelezettséget is jelent: új bölcsődéket, óvodákat kellett építenünk, iskolákat bővítenünk, működtetnünk. Ezek egyike sem elosztási szempont a forrásmegosztásnál. A mai forrásmegosztás ezért igazságtalan, változtatásra szorul. Az idén ősszel elfogadott javaslatom egyelőre tüneti kezelés; az intézményfenntartás után járó támogatást tette igazságosabbá, amely eddig érthetetlen módon a gazdag vagy pazarló kerületeket díjazta többletforrásokkal. Ezt mostantól megváltozott, de az átfogó törvénymódosítás az idei év feladata lesz.

 Megfogalmazták-e már helyben a 2012-es költségvetés koncepcióját?

 – Már decemberben elfogadta a képviselőtestület. A koncepció tükrözi a bennünket körülvevő gazdasági környezetet, hiszen mi sem vonhatjuk ki magunkat a világot és az országot sújtó pénzügyi válságból. Fegyelmezett, takarékos költségvetést készítünk. Működési bevételeink, amelyek elsősorban állami normatívák és a fővárosi forrásmegosztáson keresztül érkezett adók, drasztikusan csökkentek az MSZP-SZDSZ kormány idején. A gazdasági válság, a hatalmas államadósság miatt ezek növelésére azóta sincs mód, ezért belefogtunk intézményrendszerünk átalakításába, ezt a munkát 2012-ben is folytatjuk. Két választásunk volt: átszervezünk, csökkentjük a kiadásokat, vagy működési hitelekből finanszírozzuk a jelenlegi, pénzügyi lehetőségeinket meghaladó állapotot. Én csakis az első megoldást tartom helyesnek, morálisan vállalhatónak, ezért ezt az utat járjuk.

Fejlesztéspolitikánkban viszont továbbra is jelentős uniós források állnak rendelkezésünkre. Büszkék vagyunk rá: az elmúlt négy évben a kerületek között Rákosmente nyerte el a legtöbb uniós és hazai pályázati forrást, több mint 5,1 milliárd forintot. Ennek 2012-ben is nyoma lesz: uniós támogatások révén folytatjuk a rákoskeresztúri városközpont újjáépítését, a zöldfelületek, parkok fejlesztését, átfogó csapadékvízelvezető rendszer, orvosi rendelő felújítások, útépítések szerepelnek az idei feladatok között. E válságos időszakban, 2012-ben is több mint 2 milliárd forintot tudunk fejlesztésekre fordítani.

 Olvashattuk a hírt: hőkamerát adományozott a XVII. kerületi önkormányzat a városrész tűzőrségének. Mitől különleges ez a készülék?

 –A Rákoskeresztúri Tűzőrség egy NASA által kifejlesztett, 3 millió forint értékű új, Dräger UCF 7000 típusú hőkamerát kapott Rákosmente Önkormányzatától. A készüléket lakástüzek oltásánál használják, a berendezési tárgyak, a bent tartózkodó személyek hőtérképét jeleníti meg, ezért teljes sötétségben illetve füstben pontos képet mutat. Elősegíti az emberek, illetve a veszélyesen felhevült gázpalackok felkutatását. Életet ment, robbanásveszélyes helyzeteket előzhet meg.

 Mennyivel támogatja az önkormányzat a tűzőrség működését?

 –Rákosmente Önkormányzata minden évben 3 millió forinttal támogatja a XVII. kerületi Tűzőrség működését. De ezen felül is biztosítunk forrásokat: eszközöket, autót, mentőmellényt, és nemrég hőkamerát vásároltuk a tűzoltóknak, amelyet közbiztonsági keretünk tett lehetővé. Ezzel a Rákosmentén élők biztonságát, életvédelmét szolgáljuk, ez a dolgunk.  

A módosított önkormányzati törvény kedvező hatásait mikor lehet tetten érni a Rákosmentén?

– Az új önkormányzati törvény Budapestet érintő paragrafusai és a hamarosan megszülető, végrehajtást szolgáló kormánydöntések 2013. január 1-től lépnek hatályba. Meggyőződésem, hogy az új jogszabály jót tesz a fővárosnak, javítja működését. Pontos, egzakt feladatmegosztást rögzít, rendet tesz a főváros és a kerületek hatáskörei között. Ezzel jobb lesz a munkamegosztás, kevesebb a párhuzamosság, tehetetlenség a rendszerben, amit a Demszky-korszakban sajnos minden budapesti megszenvedett. Rákosmentén mindez elsősorban a fővárosi tulajdonú közterületek állapotában nyilvánulhat meg, a kerület itt várhatóan átveszi a fenntartási feladatokat. A cél, hogy 2013-tól egy hatékonyabb városüzemeltetés működjön Budapesten és a XVII. kerületben, amely rendezett viszonyokat teremt, tisztább otthont biztosít az itt élők számára.

Medveczky Attila