vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.20. 

Az MKP-nak már korábban voltak jelzései a Gorilla- ügyekről

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) már 2007-ben olyan jelzésekhez jutott, melyek szerint néhány tény, amelyekről a nemrégiben napvilágra került Gorilla fedőnevű titkosszolgálati dossziéban van szó, igaz lehet - jelentette ki Berényi József az MKP elnöke a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában.

 A Gorilla fedőnévvel nyilvánosságra került iratok tanúsága szerint a Penta pénzügyi csoport jelentősen befolyásolta a politikát - írta a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál a dokumentumokat ismertetve. A portál szerint a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) mintegy 70 oldalas lehallgatási anyagáról van szó, amely 2005-től 2009-ig követ figyelemmel olyan beszélgetéseket, amelyek egy titkos lakásban hangzottak el. A lehallgatott alany nem más, mint a Penta pénzügyi csoport egyik tulajdonosa, Jaroslav Hascák, a beszélgetések témája pedig többnyire a csoport lobbitevékenységét érinti - beleértve a pártokat, köztük az akkori MKP-t is, az aktuális gazdasági témákat, de a Penta érdekeit is az egyes területeken.

 "Azok az emberek, akik az állami vállalatokban voltak vagy olyan minisztériumokban és állami hivatalokban dolgoztak, amelyek kapcsolatban voltak az állam gazdálkodásával, önálló életet éltek, a dolgokat nem vitatták meg az elnökségben, s a döntések azon kívül születtek" - mondta Berényi a TASR-nak.

 Kifejtette: akkoriban az MKP elnökségének és az országos tanácsnak is napirendre kellett tűznie a kérdést, mert nem tudták, mi történik ezekben a vállalatokban és a minisztériumokban.

 "Soha nem kaptunk kielégítő választ (a kérdésekre), s ez volt az egyik oka annak, miért keletkezett bizalmatlanság az elnökség keretében, s ez az egyik oka annak, miért került sor a pártelnök leváltására" - magyarázta Berényi, aki a 2010 nyarától áll az MKP élén. 2007-ben az MKP élén a korábbi elnök Bugár Bélát Csáky Pál váltotta fel. Bugár később kilépett az MKP-ból és létrehozta a Híd magyar-szlovák pártot, amelynek elnöke.

 Berényi rámutatott: mindazok, akik említve vannak a Gorilla-dossziéban, 2009-ben elhagyták az MKP-t. "Az MKP választási listáján nincs egyetlen olyan jelölt sem, akinek neve szerepelne a Gorilla dokumentumban, ami legnagyobb riválisunkról, a Most-Hídról nem mondható el" - nyilatkozta az MKP vezetője. Megjegyezte: bár az MKP-nak birtokában voltak olyan jelzések, hogy a Gorilla-dosszié néhány információja megfelel a valóságnak, bizonyítékokat szerezni erről soha nem sikerült.

 "Az a benyomásunk, hogy a Gorilla-dosszié információinak többsége megfelel a valóságnak, ha nem mind" - tette hozzá Berényi.

 Bugár Béla nem osztja azt a véleményt, hogy ezek a jelzések álltak volna az MKP éléről 2007-ben történt leváltása mögött. Bugár az elnökváltás mögött inkább néhány személy politikai és hatalmi ambícióit látja.

 "Tudom, hogy elégedetlenség volt, és hogy néhány dologról egyáltalán nem volt tudomásunk. El kell mondanom, hogy amikor elolvastuk a Gorilla-dossziét, akkor szintén csak néztem, hogy mi mindent állítanak ott néhány, mondjuk egykori, talán nem is jelöltünkről bizonyos posztokon" - reagált Berényi József szavaira ugyancsak a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek a Híd elnöke.

 Bugár szintén azt mondta, hogy az MKP akkori elnökségének valóban nem voltak információi ezeknek az embereknek az összes lépéséről. Az MKP-ban akkor egy politikai-gazdasági bizottságot hoztak létre Harna István vezetésével, amelynek felügyelnie kellett ezeket a képviselőket a gazdasági cégekben és a minisztériumokban.

 A Híd elnöke közölte, hogy személyesen nem próbált meggyőződni arról, igazak-e a Gorilla-dossziéban található állítások. Ezt a vizsgálóbizottságtól várja. "Szeretném én is világosan látni, hogy mi igaz és mi nem ebben az anyagban" - tette hozzá. Bugár ugyanakkor tagadja, hogy a Híd választási listáján olyan személyek lennének, akik szerepelnek ebben a zavaros ügyben.

 

(Forrás: Szabad Újság)