vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.27. 

Magyar jogsértések a Kárpát-medencében

A mai román állam hatalmi és törvényhozási apparátusának kifejezetten magyarellenes lépéseiről beszélt egy fórumon Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megbízott elnöke.

 Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora elmondta, megtorpant a közösségi és egyházi vagyonok visszaszolgáltatása. Eddig is, még elméletileg is, az egyházi ingatlanok csak egy részéről született döntés, a birtokba helyezés jóval kevesebb esetben történt meg.

 Ami a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációs törvényének a sorsát illeti, itt is bizonyos mulasztásnak vagyunk tanúi, hiszen több, mint egy éve megtörtént a szakmai akkreditáció, ráadásul a romániai magánegyetemek toplistáján első helyen van a Sapientia, tehát a legjobb magánegyetem és minden feltételt teljesít szakmai szempontból ahhoz, hogy megkaphassa a végleges akkreditációt. Ez a politikum szempontjából késik: a kormány miatt jó félévet és most, a második félévet a parlament lassúsága miatt.

 Többek közt, ezeket is érdemes feltenni arra a térképre, amely a magyar jogsértéseket tartalmazza a Kárpát-medencében – véli Dávid László rektor.

 

(Forrás: Kossuth Rádió)