vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.27. 

A „szochaza” kitüntetés

Amikor kiderült, hogy a rendőr őrnagy valóban használhatatlan, korkedvezménnyel nyugállományba engedték. Még nem volt ötven éves. Megkapta a nyugdíját, rá még a „szochazás” kiegészítést, majd Gerő László vezérigazgató elvtárs oda vette maga mellé és ezért is elég jól kaszált.

 Elég gyakran esik szó mostanában a volt kommunista funkcionáriusok nyugdíjáról, a különféle magas kitüntetésekkel járó előnyökről, de legfőképpen ezek csökkentésének, megszüntetésének, visszavonásának szükségességéről.

Ha ezek szóba kerülnek, nekem mindig a kitüntetések – a Szocialista Hazáért Érdemrend és a Munkás Paraszt Hatalomért Emlékérem – jutnak eszembe, s velük kapcsolatban is főleg a személyes élményeim.

Az 1970-es évek legelején két őrnaggyal dolgoztam együtt, közös irodánk volt. 1956 előtt mindkettő ávéhás tisztként szolgált. Mégsem voltak egyformák, nem is nagyon csípték egymást. Az egyik, Szövérfi László, valamilyen kertészetben dolgozott, mielőtt az államvédelmi szolgálathoz került. A másik, aki később került közénk az irodába, Katona Ottó, a háború előtt úri szabó segéd volt, a háború alatt üldözött lett, a háború után azonnal a kommunisták osztályellenségének üldözői közé állt. Szövérfi kémelhárítóként az első szakmai mesterem volt. Katona elvtárs odakerülésekor nekem, az ifjoncnak, külön bemutatkozott.

– Tudod elvtársam, engem mindig oda helyeztek, ahol nagy baj volt, ahol a legnagyobb szükség volt a rendkívül sokoldalú tapasztalatomra és szaktudásomra.

Amikor kettesben maradtunk Szövérfi Lacival az irodában, meg is kérdeztem tőle, hogy mi az a nagy baj itt nálunk, ha már ezt az Ottót azért helyezték ide, hogy kirángasson bennünket a lekvárból. A választ is megkaptam rögvest.

– Nincs itt semmi baj fiam! Ez a fing úr csak ugat. Nem ért ez semmihez, csak a pofázáshoz. Azért lökdösik az egyik helyről a másikra, mert nem tudják sehol hasznát venni. Kirúgni meg nem lehet, mert „szochazás”.

Egy irodában dolgoztam tehát egy hajdani ellenállóval, aki büszke birtokosa volt a Szocialista Hazáért Érdemérem kitüntetésnek. A kíváncsiság nem hagyott nyugton. Katona Ottó hőstetteiről ismét Szövérfi Lacit próbáltam faggatni, aki rö-viden s tömören választ is adott a kérdésemre.

– Lehuggyozta a csendőr lovának a lábát! Azt csinálta! Az volt az ellenállása!

Ezt követően a további részleteket már nem mertem firtatni. Közben azok a mendemondák is eszembe jutottak, amelyeket az MSZMP Központi Bizottsága első titkárának tulajdoní-tottak. Kádár János állítólag egy alkalommal azt mondta – természetesen nem a nyilvánosságnak szánva –, hogy ha Magyarországon annyi ellenálló lett volna, ahány Szocialista Hazáért Érdemrendet kiosztottak, a háború alatt elmaradt volna az ország német megszállása, mert a csapataikkal még a határ közelébe se mertek volna jönni.

Mivel Katona Ottó volt az egyetlen „szochazás”, akivel ilyen közeli kapcsolatba kerültem, egy alkalommal négyszemközt mégis rákérdeztem a hősies ellenállása mibenlétére. Láthatóan váratlanul érte a kérdés, erősen gondolkodott is azon, hogy mit válaszoljon. Végül mégis rászánta magát.

– Mit csináltam? Mit csináltam? Hát nyolcas ifi voltam. A Gerő Lacival, tudod az INTERAG vezérével voltam az ifi mozgalomban.

– Na jó, de mégis mit csináltatok?

– Kijártunk a Vasas meccsekre. Kezünket ökölbe szorítva és fölemelve, tüntetve szurkoltunk, hogy „hajrá Vasas! hajrá Vasas!”

– Ez volt az ellenállás?

– Ez hát! Miért, hát ez nem elég? Tudod te, hogy milyen veszélyes volt ez?

– Tudom, persze hogy tudom. Ezért kaptad a Szocialista Hazáért Érdemrendet?

– Ezért hát!

Rá kellett jönnöm, hogy Szövérfi Lacinak tényleg igaza volt. Sőt, ő még túl is értékelte Katona Ottó bátorságát. Mert lecsurgatni a csendőr lovának a lábát valóban veszélyesebb, mint a Vasasnak öklöt rázva szurkolni. Ha ugyanis a csendőr lovának momentán nem esne jól, hogy a lábát vizeldének nézik és rúgni találna egy hatalmasat, akkor Katona Ottó épkézláb emberként aligha vehette volna át a „szochazát”.

Amikor nálunk is kiderült, hogy Katona Ottó r. őrnagy valóban használhatatlan, korkedvezménnyel nyugállományba engedték. Még nem volt ötven éves. Megkapta a nyugdíját, rá még a „szochazás” kiegészítést, majd Gerő László vezérigazgató elvtárs (mellesleg akkor még állambiztonsági SZT tiszt) oda vette maga mellé valami fullajtárnak és ezért is elég jól kaszált. Katona elvtárs vígan élt volna, amíg meg nem hal. De beütött a krach. Amikor Gerő Lászlót kipenderítették az INTERAG-tól, az ő másodállásának is befellegzett. A „szochazás” pótlék azonban maradt.

Néhány évvel később, úgy az 1970-es évek derekán az apró termetű Polacsek Kálmán őrnagyról is váratlanul kiderült, hogy ellenálló volt. Többek szerint addig ő sem tudott róla. Meg is kapta, igaz immár jól megkésve a Szocialista Hazáért Érdemrendet. Nem sokkal később volt valami ünnepség, ahol a nyugdíjasok is jelen voltak. Ekkor beszélgettem Szövérfi Lacival, aki szintén nyugdíjas volt már és emellett portáskodott a Magyar Rádiónál. Kérdeztem tőle, hogy mit szól Polacsek elvtárs kitüntetéséhez? Meg ahhoz, hogy évtizedek múltával jött rá arra, hogy ellenálló volt?

– Későn érő típus a törpe. Meg aztán, most találta meg a két tanúskodót, akik igazolják a hős ellenállását. Nehéz ám hamis tanút találni, fing úr!

– Na, ne marháskodj, már Laci! Kinek állna érdekében tanúskodni egy ilyen kitüntetési ügyben?

– Kinek? Hát annak, aki maga is „szochazás” akar lenni. Összeáll három ilyen vén trotli és körbeigazolják egymást. Mindegyiknek közeleg a nyugdíj, jól jön majd nekik a „szochazás” kiegészítés vagy pótlék vagy mi a fene.

Ezek után már semmi okom nem volt, hogy kételkedjek Kádár elvtárs igazmondásában, már ami a „szochazásokat” illeti.

A másik magas kitüntetést, a Munkás Paraszt Hatalomért Emlékérmet az 1956-os forradalom alatt és után tanúsított bátor kommunista helytállásért osztogatták. Történeti kutatásaim alapján számtalan példát tudnék említeni, amikor az elvárt bátor helytállásnak még a nyomait sem lehet felfedezni. Nem véletlenül olvashattam valahol, hogy ezt a kitüntetést azok kapták 1957-ben, „akik a felkelést leverők oldalán kitüntették magukat”. Én ebben a mondatban a „kitüntették magukat”-ra kaptam föl a fejem.

A sok levéltári példát mellőzve ismét egy személyes tapasztalatomat említem.

Ugyancsak az 1970-es években a BM III/III Csoportfőnökségről kipateroltak egy tisztet, aki mellesleg valami kádergyerek volt, egy miniszternek a fiacskája. Áthelyezték büntetésből a BRFK Állambiztonsági Szerve belső elhárító osztályára, így személyes kapcsolatom vele nem volt. Ez a Nagy elvtárs (az utónevére már nem is emlékszem) büszke birtokosa volt a Munkás Paraszt Hatalomért Emlékéremnek. Amikor ez kitudódott, többen, főleg az idősebbek, azzal élcelődtek, hogy Nagy elvtárs bátor helytállása az volt, hogy az „ellenforradalom alatt nem trottyintott be a gatyába”. Nagy elvtárs ugyanis a forradalom alatt, 1956-ban 14 éves volt, 1957-ben pedig, amikor a megtorlás legjava folyt, csak 15 éves lehetett.

 

Bálint László