vissza a főoldalra

 

 

 2012.02.01. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 5. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Döntetlen (2.oldal)

Valami nagyszerű van most a vészben kibontakozóban. Minél több egyén, úgynevezett kisember, aki sokszor a legnagyobb, áll ki a maga életével, tanúságtevőként egyszerűen és bátran, minél világosabban látszik, hogyan akar Vásárosnamény, Bugac és Mohács hozzájárulni az új magyar kultúrához, minél többet és többször serénykedünk akár kis jelenetek megformálásában, annál többet tettünk az új magyar kultúráért. Csak ez ment meg bennünket. Panaszkodó népből, akármennyire nehezek is az anyagi körülmények, most kell teremtő nemzetté válnunk. Ne azt magyarázgassuk egymásnak folyton-folyvást, hogy valamit miért nem lehet megcsinálni, hanem lássunk hozzá, próbáljuk meg! Kulturális életterünket semmilyen bankok-tankok, semmilyen bombák és Uzi-géppisztolyosok nem vehetik el tőlünk. Van ebben a nagy megpróbáltatásban, vészben, világválságban és globalizmusban valami biztató kezdet, valami magyar hajnalodás is. Ezt most bátran és világosan meg kell állapítanunk. Lehet, mindig így volt? A magyarságot a nagy veszélyek emelték békébeni tespedtsége fölé? De ne is ezen lamentáljunk: csináljuk! Ez a megmaradás egyetlen módja.

 Mészáros Tamás újratöltve – azaz tolvajból feljelentő (3.oldal)

Az ATV-n gyakorta feltűnő Mészárosnak hétről hétre kell kellemetlen kérdéseket feltennünk. A múlt héten az MT monogramú úr magántulajdonhoz való sajátos viszonyát tártuk fel egy 1970-es évek elején kelt cikkből. Azóta időben sokkal közelebbi események késztetnek minket kérdésekre, de új iratok kerültek elő a régi ügyről is. Egy egészen elképesztő történetet ismerhetünk meg, mely valószínűleg csak Magyarországon és csak egy Mészáros Tamás-szerű emberrel történhet meg.

 A patrióta szellem erősítéséért

A válságból a helyi gazdaság megerősítésével kerülhetünk ki (4.oldal)

Aki segít, tűzifát kap Jászapátin – így szól a fáma, és ez bizony jó hír lehet azoknak, akik most a téli időszakban dideregnek a hűvös szobában. Szerkesztőségünk vendége Pócs János, Jászapáti polgármestere, országgyűlési képviselő, akivel ezen az akción kívül a fontosabb beruházásokról is beszélgetünk.

 Devecser a megújulás útján

A végső cél egy biztonságos, értékteremtő település létrehozása (4.oldal)

Szociális szövetkezet létrehozását tervezik a devecseri kistérségben. Devecser egyike volt annak a három településnek, melyet 2010. október 4-én elöntött a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná. Toldi Tamást, a település polgármesterét arra kértük, hogy vázolja föl a szociális szövetkezet keretei közt létrehozandó mezőgazdasági tevékenység körvonalait és beszéljen a munkahelyteremtő tervekről.

 A kozmopolitizmus az egyik legnagyobb veszély

Nem lesz jobb a magyarnak, ha szlováknak vallja magát (5.oldal)

„Felvidékről tizenhat iskola kapcsolódott be a Palóc Társaság esszéíró pályázatába, kiemelt első díjban részesült a somorjai Halász Gábor”– tudósít a Felvidek.ma hírportál. A Magyar Kultúra

Napja tiszteletére tizenhatodik alkalommal meghirdetett pályázatra beérkezett pályaműveket a Kolczonay Katalin egyetemi oktató vezette zsűri értékelte. Az ünnepélyes eredményhirdetésre Budapesten, január 22-én, vasárnap délután a Magyarság Háza Deák termében került sor. Az ünnepségről, a pályázat jelentőségéről és a társaság munkájáról Z. Urbán Aladárt, a Palóc Társaság elnökét, a Magyar Kultúra Lovagját, a Krúdy-díj kitüntetettjét kérdezem.

 A vidéki életmód népszerűsítéséért

Megismertetjük a gyerekekkel a helyben előállított termékek fontosságát (7.oldal)

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) meghirdette általános iskolásoknak szóló akcióját, a Vesd bele magad! programot. A mozgalom keretében a diákok vetőmagokat kapnak zöldségek termesztésére – közölte a kezdeményezést támogató Vidékfejlesztési Minisztérium. A vetőmagokat adományokból veszik, és annyi gyereknek jut, amennyi pénz összegyűlik. A programról dr. Mikula Lajost, az AGRYA ügyvezető elnökét kérdeztem.

 A régi rítus az új evangelizáció eszköze

Amit az előző nemzedékek szentnek tartottak, hogyan is lehetne károsnak ítélni? (9.oldal)

Kovács Ervin Gellért, premontrei szerzetes: Egy közhiedelmet szeretnék eloszlatni: a II. Vatikáni Zsinat soha nem törölte el a régi római miseformát. Amikor XVI. Benedek pápa kiadta a 2007-es Motu proprio-t a régi rítus újbóli engedélyezéséről, akkor kijelentette, soha nem törölték el ezt a rítust, mert az egyház nem törölheti el az emberemlékezetet meghaladó hagyományt. Amit az előző nemzedékek szentnek tartottak, hogyan is lehetne károsnak ítélni? Tehát nem volt törvényen kívül helyezve a tridenti rítus, de az új átvétele, és tömeges végzése arra engedte következtetni a híveket, hogy a régit betiltották. Inkább azt lehetne felvetni: miért volt szükséges egy új létrehozása a régi mellett?

 Az élet célja a várás maga

(Godot-ra várva a Térszínházban) (12.oldal)

A Térszínház Godot-ja pont azért különleges, mert jóval tömörebb és lényegre törőbb, mint a többi, csak a franciából történő fordítás alapján előadott produkció. A Godot ma már rádöbbentő, katartikus mű, igazi modern klasszikus. Azt lehet olvasni, hogy Beckettnek ez a darabja az abszurd dráma kiindulópontja. Viszont ez mégsem annyira abszurd, mint Mrozek, vagy Ionesco drámái. Itt sokkal több a – nem is a tragikum, hanem a fájdalom. Az üresség fájdalma. Maga a színpadkép is az elidegenült világ azonosíthatatlan tája. És ott várakozik a két főszereplő. Nem tudják, hol vannak: ott-e, ahol tegnap, és egyáltalán jó helyen várnak-e?

Estragon: Mondtam már, hogy tegnap este nem voltunk itt. Álmodtad az egészet. / Vladimir: És szerinted hol voltunk tegnap este? / E: Nem tudom. Máshol. Ürességben itt nincs hiány./ Vladimir: Nem ismerős a környék? / E: Mi legyen ismerős? Ebben a sivárságban töltöttem az egész kurva életet. Ki figyel ilyenkor az árnyalatokra?

Az üresség pedig maga a nihil, a földre költözött pokol. Az a pokol, ahol még arra sincs erejük az embereknek, hogy öngyilkosok legyenek, mert bizonytalanok tetteik sikerében. Tehát már rég nincs szó a középkori pokolról, kénköves füstök közül előbukó Mefisztóról. Helyette az üresség az, ami a fájó, kínzó és a csönd. Ezt a csöndet akarják a főszereplők megtörni bármi áron.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

Telefon. +3630-7545-017