vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.06. 

Huzatos Szerbia

Oroszországnak jelentős a befolyása a szerbiai politikára

A Vajdasági Magyar Szövetség önállóan indult a szerbiai választásokon és 68.323 szavazatot szerzett köztársasági szinten. 6551 vokssal kevesebbet, mint négy évvel ezelőtt a Magyar Koalíció színeiben. Hogyan tovább? Kikkel szövetkeznek? Mi lesz a választási csalás kivizsgálásával?- ezekről a kérdésekről beszélgetünk Pásztor Bálinttal, a VMSZ köztársasági frakcióvezetőjével.

Pásztor István, a VMSZ elnöke 2012. május 9-én bejelentette, hogy a választási csalás történt, és a pártjára leadott 30 000 szavazat eltűnt. Ebbe belenyugodtak önök?

–Nem nyugodtunk bele, hanem feljelentést tettünk ismeretlen tettes ellen. A dokumentum az ügyészségen van, és várjuk a végkimenetelt. Ebben a választási kampányban még szerbiai mércével mérve is nagyon furcsa dolgok történtek. Csomagosztással vásároltak szavazatokat, de ennek ellenére nem tehetünk mást, mint hogy azok érdekében tevékenykedjünk, akik megtiszteltek minket szavazataikkal.

Ez a -30 ezer szavazat mennyi mandátumot jelent?

–Mindez két mandátummal jelentett kevesebbet országos szinten. Ám így is egyel több képviselőnk van, mint volt az előző négy éves ciklusban, ezért önálló VMSZ-es frakció jöhetett létre, amire az elmúlt 10 évben nem volt példa. A történelmi VMDK-nak is utoljára 1993-ban lehetett képviselőcsoportja, szintén 5 képviselővel. Akkor történt meg utoljára, hogy a bejutott magyar képviselők saját jogon frakciót alapíthattak.

Milyen plusz jogosítványai vannak az önálló magyar frakciónak?

–Nem is a jogosítványok a lényegesek, hanem az, hogy a kommunikációban mindez mit jelent. Az elmúlt két ciklusban kisebbségi frakciót hoztunk létre a bosnyák és az albán nemzeti közösség legitim parlamenti képviselőivel. Rengeteg olyan ügy volt, melyek megoldásában azonosan gondolkodtunk, de sok eltérés is volt a nemzeti közösségek számbeli arányából, célkitűzéseiből adódóan. Az önálló magyar frakció azt jelenti, hogy még fajsúlyosabban lehet a magyar ügyekről a szerbiai parlamentben beszélni, illetve ezekért síkra szállni.

Ki lesz a VMSZ jövőbeni szövetségese? Eddig a Demokrata Párt (DP) volt, de úgy hallottam, hogy az a bizonyos 30 ezer szavazat nálunk landolt.

–Nagyon nehéz megállapítani, hogy hol landolt az a 30 ezer szavazat. Az viszont egyértelmű, hogy a szavazatvásárlásban, az élelmiszercsomagok osztogatásában a Demokrata Párt élen járt a kampány idején. Ennek ellenére Vajdaságban a magyar közösségen belül még mindig egyöntetűen elutasítják azt, hogy a Tomislav Nikolić köztársasági elnök úr által fémjelzett Szerb Haladó Párttal lépjen koalícióra a VMSZ. Ezért is számunkra a következő ciklusban a DP az egyetlen egy elfogadható koalíciós partner az önkormányzatokban tartományi és országos szinten is. Arra meg négy év alatt Nikolićéknek van esélyük, hogy bebizonyítsák, már alábbhagytak a szélsőségesen nacionalista szólamokkal.

Elképzelhetőnek tartja, hogy azért nyert Tomislav Nikolić, mert az eddig hatalmon lévő Demokrata Pártnak nem volt jó a szövetségi politikája?

–Nagymértékű gőg és a koalíciós partnerek lesöprésének leplezetlen szándéka vezérelte a DP-ét az elmúlt időszakban. A politikai ügykezelés módszertana volt, hogy a szövetségeseket el akarták lehetetleníteni. Ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Tadic elveszítette az elnökválasztást. Elég csak arra utalni, hogy 70 ezer szavazattal győzött Nikolic a második fordulóban, és 98 ezer érvénytelen szavazócédula volt. Ebből arra következtethetünk, hogy nagyon sokan nem akartak Tadicra szavazni azok közül, akik nem az ellenjelölt szavazóbázisába tartoztak.

Nikolic mind az EU, mind Oroszország felé egyformán nyitott. Nem lesz káros ez a hintapolitika?

–Nikolic megválasztása után azt nyilatkozta, hogy olyan házként képzeli el Szerbiát, amelynek két ajtaja van, s az egyik Oroszországra, a másik az EU-ra nyílik. Erre azt szoktam mondani, hogy az ilyen házak huzatosak, az meg káros az egészségre. A VMSZ szerint az európai úton kéne haladni, ami nem jelenti azt, hogy nem EU-s országokkal nem lehet gazdasági kapcsolatokat építeni. Az elmúlt időszakban a DP is hasonló szlogeneket mondott, mint amit Nikolicék, ami azt bizonyítja, hogy Oroszországnak elég jelentős a befolyása a szerbiai politikára.

 

Medveczky Attila