vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.06. 

Benedek pápa: a legnagyobb csoda a lélek gyógyulása

XVI. Benedek pápa július elsején az Úrangyala-imádság előtt a csodálatos gyógyulások természetéről beszélt a Szent Péter téren egybegyűlt híveknek. Jairus lánya és a vérfolyásos asszony története két testi-lelki gyógyulást mond el. „Jézus azért jött, hogy meggyógyítsa az emberek szívét, szabadulást hozzon, és azt kéri, hogy higgyünk benne” – magyarázta a Szentatya. Szent Jeromost idézte, aki így kommentálta a történetet: „Kislány, kelj fel, miattam; nem a te érdemedből, hanem az én kegyelmem által. Kelj föl tehát miattam: nem a saját erényeid miatt gyógyultál meg.”

A vérfolyásos asszony gyógyulásáról így tanított: „Jézus azért jött, hogy az embert a maga teljességében üdvözítse.” A testi gyógyulás szoros kapcsolatban van azzal, hogy a gyógyult asszony megnyílik Isten kegyelme felé – ezért mondja neki Jézus: „Leányom, hited meggyógyított. Menj békével, és maradj egészséges!”

Benedek pápa hangsúlyozta: ezekkel a csodákkal Jézus arra hív minket, hogy emelkedjünk túl az élet pusztán horizontális, materialista látásmódján. Hozzátette: „Sok konkrét problémánkra, szükségletünkre kérünk gyógyulást Istentől, ami helyes is, de amit kitartóan kell kérnünk, az nem más, mint az egyre szilárdabb hit abban, hogy az Úr megújítja életünket; szilárd bizalom a szeretében, gondviselésében, amely nem hagy el minket.”

A pápa arról is szólt, hogy ez az evangéliumi szakasz egyben felhívás arra: ne hagyjuk egyedül a betegeket. Az orvosok, az egészségügyi dolgozók, a gyógyító intézményekben tevékenykedő gondozók mind a szeretet forrásai számukra, derűt és reményt adhatnak a szenvedőknek.

Emlékeztetett a Deus caritas est kezdetű enciklikára, amely hangsúlyozza, hogy a szakmai illetékesség szükséges, de egyedül nem elegendő. Alapvetően fontos, hogy az egészségügyi dolgozó részesüljön a szív képzésében: „Krisztusban rá kell vezetni őket arra az Istennel való találkozásra, mely fölébreszti bennük a szeretetet, és megnyitja szívüket a felebarát számára.”

 

(Forrás: Magyar Kurír)