vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.06. 

Nyílt levél Dag Terje Andersen úr, a Norvég Parlament elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr!

A Norvég Parlament által választott Norvég Nobel Tanács 1986-ban Elie Wieselt Nobel-békedíjjal jutalmazta. A Nobel-díj odaítélésének elsődleges oka, hogy Wiesel úr mint holokauszttúlélő és mint több haláltábort megjárt, A-7713-as számú rabként nyilvántartott deportált élményei alapján több műben megírta tapasztalatait az embertelen rendszerről.

Grüner Miklós holokauszttúlélő, aki maga is deportált volt és aki együtt raboskodott az A-7713-as számot viselő Wiesel Lázárral, a következőket állítja: Elie Wiesel nem azonos az A-7713-as sorszámú auschwitzi rabbal, csak bitorolja az áldozat nevét, múltját. Ezt bizonyítja az is, hogy a valódi Elie Wiesel 1913-ban született, az apja neve Abraham Wiesel, míg a ma Elie Wieselként ismert személy 1928-as születésű, az apja pedig Salamon Wiesel. Akinek a Norvég Nobel Tanács békedíjat adott, lényegében lehet, hogy egy szélhámos, aki ráadásul magáénak tudja Wiesel Lázár alkotását. Grüner Miklós szerint az ál Elie Wiesel soha nem mutatta be a tetoválását, amellyel bizonyíthatná kilétét. Ennek az ügynek a tisztázása fontos, részben az áldozatok emléke, részben a Norvég Nobel Tanács tekintélye szempontjából. Grüner úr bírósághoz fordult, dokumentumokkal alátámasztott állításait ez idáig érdemben senki sem cáfolta.

Tisztelt Elnök Úr! A Norvég Parlament által választott Norvég Nobel Tanács tekintélye nem engedi meg, hogy egy esetleg kérdéses kilétű és tevékenységű személy a békedíj által teremtett lehetőségeit nemtelen politikai célokra használja fel. Mivel a Nobel Tanács tagjait a Norvég Parlament választja, kérem, vizsgálja meg a lehetőségét, hogy amennyiben a díjazott nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani személyazonosságát, a Norvég Nobel Tanács Elie Wiesel érdemtelenségét a Nobel-békedíjra megállapítsa!

 

Csorja Gergely